Výnimočný estragón: Účinky vás ohúria! Pridať ho môžete aj do vína

Výrazne aromatická a všestranne použiteľná bylinka, aj tak by sa dal charakterizovať estragón. Liečivka známa aj pod názvom palina dračia, sa teší obľube predovšetkým vo francúzskej gastronómii.

Nováčikom však nie je ani na Slovensku. Prečítajte si, čím je táto rastlinka výnimočná. Poradíme vám, ako ju správne pestovať, spracovať a na čo všetko ju môžete využiť. Jej účinky vás nadchnú!

Ako rozpoznať palinu dračiu?

Artemisia dracunculus je viacročný polodrevnatý rozvetvený krík s jemnými, svetlozelenými podlhovastými lístkami. Dorastať môže až do výšky 120 cm.

Vzhľadom sa čiastočne ponáša na rozmarín. Dôležitým rozlišovacím znakom je vôňa. Estragón vonia po aníze, sladkom drievku alebo fenikli. Jeho vôňa môže pripomínať aj bazalku.

Odporúčame: Izbové rastliny: Trik so zápalkami, ktorý im pomôže. Inšpiruj sa!

estragón

Zdroj: Depositphotos

Pestovanie v exteriéri i interiéri

Estragón je najlepšie sadiť v máji. Kvitne nenápadnými žltými kvietkami v neskorom lete a na jeseň. Na Slovensku ho môžete vysadiť do záhrady.

Ideálne je preň slnečné a pred vetrom chránené miesto. Ak sadíte viac rastlín naraz, dodržujte medzi jednotlivými sadeničkami rozostup asi 30 centimetrov.

Dariť by sa mu malo aj v nádobách na balkóne. Zabudnúť by ste v tomto prípade nemali na drenáž. Palina potrebuje dostatok vlahy, avšak zle reaguje na preliatie. Najlepšie je poliať ju až po tom, čo necháte pôdu čiastočne preschnúť.

Pestovať estragón môžete aj v interiéri. Do jedného kvetináča umiestnite vždy iba jednu rastlinku. Prosperovať bude, ak ju umiestnite na slnečný parapet.

Starostlivosť a množenie

Estragón má rád ľahšiu, dobre priepustnú pôdu, ktorú je vhodné obohatiť kompostom. Živiny mu doplníte aj výluhom zo žihľavy. Na jar a na jeseň bylinu môžete rozmnožiť delením trsov. V jarných mesiacoch aj odrezkami, ktoré následne necháte zakoreniť.

Pri pestovaní vonku je dobré na jeseň rastlinu zrezať tesne nad pôdou, prípadne na jar odrezať zdrevnatené stonky. Na zimu je vhodné ju chrániť pred mrazom. Pôdu v okolí rastliny pokryte lístím alebo slamou. Na nadzemnú časť môžete položiť čečinu alebo netkanú textíliu.

Zber a uskladnenie

Estragón je najlepšie používať čerstvý. Na priamu spotrebu môžete listy trhať kedykoľvek počas celej vegetačnej doby. Listy tiež môžete zamraziť alebo ako mnohé iné bylinky usušiť.

Na sušenie sa zbierajú listy a vrcholky výhonkov. Ideálne je realizovať zber za slnečného dňa. Počítajte s tým, že listy paliny treba sušiť pozvoľna a preto to niekedy trvá pomerne dlho. Prácu vám uľahčí sušička, ktorú sa odporúča nastaviť na maximálne 35 °C.

Pri vyšších teplotách a príliš dlhom sušení listy zhnednú a stratia chuť. Po uschnutí ich uložte do tmavých, vzduchotesných nádob alebo bavlnených vreciek. Skladujte ich na suchom a tmavom mieste.

Pozri aj: Pečené bravčové mäso s opekanými zemiakmi: TOP recept!

limonáda estragon

Zdroj: Depositphotos

Pozoruhodné liečivé účinky

Estragón sa využíva predovšetkým ako dochucovadlo do jedál. Pre pozitívne účinky na organizmus sa však s obľubou využíva na liečenie rôznych neduhov.

Táto bylinka je skvelá na trávenie. Stimuluje vylučovanie žlče a uľavuje pri ťažkostiach tráviaceho systému. Povzbudzuje chuť do jedla, tlmí kŕče v zažívacom trakte, zmierňuje nadúvanie a plynatosť. Najlepšie je piť čaj po malých dúškoch.

Normalizuje tiež funkciu obličiek, čím napomáha rýchlejšiemu vylučovaniu odpadových látok z tela. Poslúži teda aj na detoxikáciu organizmu. Celkovo posilňuje prirodzenú obranyschopnosť a teda udržiava imunitný systém v dobrej kondícii.

Výborný je aj pre srdcovo-cievny systém. Zabraňuje totiž kôrnateniu ciev, tzv. ateroskleróze, pri ktorej sa ukladajú tuky v cievach. Tie následne strácajú pružnosť a dochádza k ich zúženiu, čo môže viesť k neprekrveniu dolných končatín, cievnej mozgovej príhode či k srdcovému infarktu. Ak nemáte dostatok pohybu, zažívate stres alebo nadmerne požívate alkohol, vašim cievam estragón prospeje.

Ak potrebujete osviežiť dych, krátko požujte vetvičku estragónu. Tehotné a dojčiace ženy by sa však tejto bylinke mali vyhnúť.

Estragón ako korenie

Palina má korenistú, horsko-sladkú, anízovú, jemne pikantnú chuť. Ide o veľmi výrazné korenie, ktoré je potrebné dávkovať radšej v menších množstvách. Použiť môžete čerstvé rovnako ako sušené listy.

Korenie estragón je skvelé do zeleninových šalátov, ozvláštni chuť mäsa, smotanových omáčok, polievok, zeleninových a strukovinových jedál, omeliet, marinád, nátierok či plniek. Pridať ho môžete aj do majonézy, bylinkového masla, využiť sa dá pri nakladaní uhoriek a húb.

Ak s jeho chuťou nemáte skúsenosť, môžete s ním experimentovať a použiť ho do jedál, ktoré bežne ochucujete napríklad rozmarínom, bazalkou, tymiánom, majoránom, šalviou alebo oreganom.

Estragón je súčasťou zmesi korenín známej pod názvom provensálske korenie. Pridáva sa aj do dijonskej horčice a tvorí neoddeliteľnú súčasť béarnskej omáčky holandského typu. Tá sa výborne hodí predovšetkým k hovädzím steakom.

Čerstvo odtrhnuté vetvičky estragónu vyniknú v domácich limonádach, koktailoch, ovocných a zmrzlinových pohároch. Za vyskúšanie stojí aj estragónové víno.

Ako pripraviť estragónové víno?

Na prípravu vám postačia len dve ingrediencie:

  • 50 g čerstvého estragónu
  • 750 ml suchého bieleho vína podľa vlastného výberu

Vetvičky alebo len listy estragónu vložte do fľaše s vínom. Zatvorte a približne týždeň macerujte. Občas fľašou jemne pohýbte, aby sa chute vína a estragónu prepojili. Zo zmesi následne odstráňte rastlinné časti, ideálne je tekutinu prefiltrovať cez sitko.

Hotové víno odložte na suché a chladné miesto. Liečivá a chutná zmes vám uľaví od tráviacich ťažkostí. Dopriať si môžete jedno deci vína pred obedom a jedno pred večerou.

Vyskúšajte: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE