Najlepšie medonosné rastliny, vďaka ktorým prilákate užitočný hmyz

Najlepšie medonosné rastliny, vďaka ktorým prilákate užitočný hmyz
  • 31.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Moderné záhrady dokážu hýriť farbami kvetov od výmyslu sveta. Napriek tomu, že sú krásne, mnohé z nich nedokážu prilákať užitočný hmyz, akým sú včely alebo čmele.

Prečítajte si, aké medonosné rastliny sa oplatí vysadiť. Inšpirujte sa a prilákajte na dvor opeľovače, vďaka ktorým sa budete môcť tešiť z bohatej úrody ovocia.

Šľachtené rastliny na včely dojem neurobia

Ak uvažujete, aké rastliny by mohli prilákať užitočný lietavý hmyz, vedzte, že hmyz sa na výber pozerá inou optikou ako ľudia.

Potrava včiel je tvorená nektárom a peľom. Z nektáru vzniká med. Z peľu zase včely vytvárajú materskú kašičku, z ktorej získavajú aminokyseliny, lipidy, vitamíny a minerály.

Aby záhony lahodili oku, často siahame po šľachtených druhoch, ktoré síce môžu mať veľké výrazné kvety, no stratili určité vlastnosti, a tak nie sú pre včely či motýle vôbec zaujímavé.

Pestrá zmes kvetov má veľký vplyv na zdravie a odolnosť včelstiev. Monokultúry ich oslabujú. Pre hmyz sú najväčším lákadlom menšie kvety nešľachtených rastlín.

Mlsné jazýčky včiel

Na jar včely prilietavajú na kvety vŕby, hlohu, mirabelky alebo trnky. Lákajú ich aj koruny ovocných stromov, ako sú čerešne, jablone i hrušky. Ak by ich užitočný hmyz neopelil, na úrodu sladkého ovocia by sme mohli zabudnúť.

Aby sme do záhrady prilákali čo najviac čmeľov, motýľov a včiel, treba im v záhrade vytvoriť priateľské prostredie. Ideálne je vyvarovať sa chemickým postrekom. Drobné okrídlené stvorenia potešíte aj útočiskom v podobe hmyzích domčekov. Pozornosť sa oplatí upriamiť aj na výsadbu medonosných trvaliek.

Vrbica vŕbolistá

Vrbica vŕbolistá (Lythrum salicaria) kvitne od júla do augusta. V záhrade sa jej darí v priedušnej pôde na slnečných až polotienistých miestach. Vhodná je tiež k jazierkam. Dokáže prezimovať aj pri intenzívnych mrazoch. Môže dorásť do výšky približne 70 cm.

Odporúčame: My ženy milujeme kvety. Ako však vedia, kedy majú rozkvitnúť?

Mäta pieporná

Mäta pieporná (Mentha piperita) má výrazne pepermintovú vôňu a chuť. Kvitne od júla do septembra a rýchlo sa rozrastá. Skvelá je pri žalúdočných problémoch. V lete osvieži, ak jej listy pridáte do limonád.

Materina dúška

Materina dúška (Thymus Serpyllum) má ružovočervené alebo fialové kvety s príjemnou vôňou a slabo horkou chuťou. Bežne rastie na okrajoch lesov a lúk, ale vynikne aj v bylinkovom záhone. Kvitne od mája do septembra. Je skvelá proti bolesti hlavy i kašľu. Prospieva aj tráviacemu systému.

Medovka lekárska

Medovka lekárska (Melissa officinalis) je liečivka pochádzajúca zo Stredozemia. Kvety medovky kvitnú od júna do augusta a tvoria veľké množstvo nektáru, preto ju včelári sadia v blízkosti úľov. Medovkou tiež potierajú nové úle, aby roj neodletel. Medovka má skvelé upokojujúce účinky.

Flox metlinatý

Flox metlinatý (Phlox paniculata) je odolná trvalka s pevnými stonkami, na ktorých nesie veľa menších kvetov. Odstrihnutím odkvitnutých hláv podporíte ďalšie kvitnutie. Kvitne od júna do augusta naružovo. Dorastá až do výšky 100 cm.

Prečítajte si: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

Rozchodník nádherný

Rozchodník nádherný (Hylotelephium spectabile) je veľkým lákadlom pre hmyz. Pochádza z Číny a Kórey. Ružovkasté kvety navyše lahodia oku. Kvitne od augusta do septembra. Dorastá do výška približne 45 centimetrov. Prospieva mu kamenistá a štrkovitá pôda.

Šalvia praslenatá

Šalvia praslenatá (Salvia verticillata) má pre včielky veľký význam, pretože jej nektár obsahuje veľa cukrov. Kvitne od jari do jesene. Zdobia ju nádherné fialové kvety obklopené sivozelenými listami.

Zlatobyľ obyčajná

Zlatobyľ obyčajná (Solidago virgaurea) môže dorásť až do výšky 150 cm. Jej kvety majú výraznú žltú farbu. Je veľmi invazívna. Kvitne od júla do októbra. Zlatobyľ má detoxikačné účinky. Pomáha pri ekzémoch, chorobách obličiek a ženského ústrojenstva. Pomáha hojiť rany.

Vyskúšajte: Izbové rastliny: Trik so zápalkami, ktorý im pomôže. Inšpiruj sa!

- Anketa

PESTUJETE V ZÁHRADE MEDONOSNÉ RASTLINY?

Odpovedalo 17 ľudí  

áno
82%
nie
18%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní