Exotické palmy na záhrade: Ako ich vysádzať a správne sa o ne starať?

Exotické palmy na záhrade: Ako ich vysádzať a správne sa o ne starať?
  • 11.07.2022
  • Michaela Kožáková

Vidieť košaté palmy v záhrade už nie je nič nezvyčajné. Nemusia to byť len tie, ktoré sú v črepníkoch a v zime chránené pred chladom a mrazom prenesením do pivnice alebo zimnej záhrady. Existuje totiž niekoľko paliem, ktoré môžete vysadiť priamo do záhrady. Ide o mrazuvzdorné druhy, ktoré dokážu rásť i v našich klimatických podmienkach.

Ak máte i vy radi nádych stredomorskej atmosféry a chcete svoju záhradu oživiť dominantným a exotickým prvkom, zaobstarajte si atraktívnu palmu.

Kam ju však vysadiť a ako sa o ňu správne starať? A čo s ňou počas zimy?

Závan južných krajín

V poslednej dobe je pestovanie paliem v záhradách veľmi populárne. Možno sa i vy už jednou z nich pýšite. Palmy sú veľmi dekoratívne rastliny, ktoré každému hneď padnú do oka. Vďaka nim môžete mať dovolenkovú náladu takmer celý rok.

Napriek tomu, že palmy v našich končinách nepôsobia až tak prirodzene, sú záhrady, kde sa tieto zaujímavé rastliny hodia. Ide o moderné a minimalisticky navrhnuté koncepty s dostatočným slnečným žiarením. Palmy krásne vyniknú pri bazénoch, terasách, v uzatvorených dvoroch a v átriách. Snažte sa ich sústrediť viac do prednej časti záhrady, ale nie do predzáhradiek, pretože by pôsobili veľmi nápadne. 

Palmy na to, aby sa predviedli v plnej kráse, potrebujú južne alebo východne orientované a dostatočne chránené miesto. Znesú aj polotieň, ale tieň im nevyhovuje. Palmy sa vám za to odvďačia sýto sfarbenými a nádhernými listami. 

Pozri aj: Najkrajšie kvitnúce kríky: Ozdobte svoju záhradu týmito kráskami

Palma

Zdroj: shutterstock

Ako palmy vysadiť?

Kde si môžete zakúpiť palmy? Rôzne druhy týchto rastlín ponúkajú záhradníctva, ale i internetové obchody a pestovatelia, ktorí sa venujú práve týmto exotickým rastlinám. Palmy sa predávajú v rôznych veľkostiach, dokonca si ich môžete vypestovať i zo semienka. Tento postup je však trochu náročnejší, zdĺhavejší a nie vždy úspešný. Palmy nepatria medzi najlacnejšie rastliny. Ich cena sa odvíja od veľkosti pri ich kúpe. Väčšina z ponúkaných paliem pochádza z Talianska.

Palmy môžete vysádzať do záhrady od marca, najlepšie však do začiatku leta. Hoci sa niekedy uvádza jesenná výsadba, tá však nie je v našich podmienkach vhodná. Vysádzané palmy musia mať kompaktný a nepoškodený koreňový bal na to, aby sa vám ujali. Pred výsadbou radšej zviažte palme listy. Bude sa vám tak s ňou lepšie manipulovať a takisto pri presune a vysádzaní nedôjde k jej poškodeniu. 

Prvým základným a veľmi dôležitým krokom pri výsadbe palmy je pripraviť si výsadbovú jamu. Tá by mala byť približne o desať centimetrov širšia a asi tridsať centimetrov hlbšia ako je koreňový bal vysádzanej palmy. Jej dno vysteľte drenážnou vrstvou do výšky aspoň pätnásť centimetrov. Korene paliem totižto neznesú dlhotrvajúce hromadenie pôdnej vlhkosti. Ako drenáž môžete použiť štrkové kamienky alebo keramzit. 

Niekedy sa po obvode výsadbovej jamy umiestňuje i izolačná vrstva, ktorá chráni koreňový bal pred premrznutím. Koreňový bal v jame treba zasypať kvalitným substrátom, ktorý je určený na pestovanie paliem. Ten je dôležitý najmä v zime, aby voda v ňom obsiahnutá nezamŕzala. Môžete si tiež sami vlastnoručne namiešať hlinito – piesočnatý substrát. Povrch pôdy v okolí palmy zasypte štrkom. Nepoužívajte však kôrový mulč.

Výsadba paliem

Zdroj: shutterstock

Starostlivosť o palmy

Po výsadbe je potrebné palmu zaliať. Vlahu jej treba dopriať počas najmenej dvoch mesiacov každý deň. Dávajte si však pozor na premočenie. Najvhodnejší čas na polievanie paliem je skoro ráno alebo neskôr večer.

Listy môžete palme rozviazať asi tri týždne po výsadbe. V tomto období by už mala byť pevne zakorenená. Často sa stáva, že listy vysadených paliem žltnú a schnú. Nepanikárte, môže to byť spôsobené adaptačným procesom. Palmám poškodené či suché listy na jar ostrihajte. Nerobte to pred zimou. 

Aj keď sú palmy zvyknuté na tropické podnebie, počas horúcich dní nezabúdajte na pravidelnú a výdatnú zálievku. S klesajúcimi teplotami ju treba obmedziť.

Počas sezóny je vhodné palmy prihnojovať hnojivom na nekvitnúce rastliny. Ako preventívnu ochranu pred prípadnými škodcami môžete svojim palmám občas osprchovať listy z vrchnej aj spodnej strany.

Prezimovanie paliem

Väčšina exteriérových mrazuvzdorných paliem znáša teploty do mínus 17 až mínus 21 ˚C. Najpodstatnejšie počas zimy je zabrániť tomu, aby sa do listového srdiečka (odkiaľ vyrastajú listy) nedostala voda alebo sneh. To by mohlo spôsobiť uhynutie rastliny.

Kmene paliem, najmä mladších a čerstvo vysadených exemplárov, je vhodné pred zimou obaliť jutovinou, vrecovinou alebo iným izolačným materiálom. Okolitú pôdu treba zakryť suchými listami, vrstvou vysokou aspoň dvadsať centimetrov. 

Na zimu nezabudnite zviazať aj listy paliem – najlepšie dohora a k sebe. Snažte sa ich vyviazať do tvaru dáždnika, ktorý zabráni prenikaniu vody do listového srdiečka.

Korunu palmy alebo jednotlivé listy môžete tiež obaliť aj netkanou textíliou či plachtou, nie však klasickou fóliou. Mohlo by dôjsť k hromadeniu vzdušnej vlhkosti a k rozmnožovaniu plesní.

Čím viac snehu počas zimy napadne, tým je to pre palmy lepšie. Najhoršie pre palmy sú holomrazy a mrazivé vetry najmä na prelome rokov. Avšak ťažký, mokrý sneh by mohol listy rastlín poškodiť, preto ho počas zimy z palmy straste. 

Vegetačné vrcholy novovysadených paliem môžete chrániť pred vlhkosťou tak, že zo skla, polystyrénu alebo fólie zhotovíte prístrešky.

Palmička nízka

Zdroj: INSTAGRAM/zahradkaslunecna

Druhy mrazuvzdorných paliem

V našich podmienkach môžeme celoročne vonku pestovať niekoľko druhov paliem. Ak zvažujete, že si i vy do svojej záhrady vysadíte palmu, ale máte obavy, pretože ste začiatočník, stavte na osvedčený druh. Spoľahlivou klasikou je palmička nízka (Chamaerops humilis). Táto palma s vejárovitými listami v modrozelených odtieňoch u nás dorastá približne do výšky štyroch metrov.

Teploty až do -19 °C znesie i jubéa medová (Jubaea chilensis) pochádzajúca z Čile. Na týchto suchomilných dospelých rastlinách dozrievajú i žlté jedlé plody, ktoré sú veľké asi ako naše slivky. 

Medzi najodolnejšie palmy patrí trachykarp (Trachycarpus fortunei) dorastajúca do výšky osem až desať metrov.

Palma s názvom sabal minor vytvára maximálne tri metre vysoký kmeň a často má korunu tesne nad zemou. Táto pôsobivá palma dokáže byť vkusným prvkom každej modernej záhrady.

Neprehliadni: Levanduľa: TOP tipy na pestovanie, množenie a využitie kvetov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní