Levanduľa: TOP tipy na pestovanie, množenie a využitie kvetov!

Levanduľa: TOP tipy na pestovanie, množenie a využitie kvetov!
  • 08.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Levanduľa je rastlinkou, ktorej popularita neustále narastá. Nielen, že je dekoratívna a voňavá, ale aj všestranne využiteľná. Prečítajte si overené tipy, ako ju správne pestovať, množiť a na čo všetko využiť jej kvety. Ak sa tak doteraz nestalo, garantujeme vám, že levanduľu si zamilujete!

Pôvod levandule

Levanduľa pochádza z oblasti Stredomoria, Stredného východu a Indie. Poznali ju už starí Egypťania, ktorí ju využívali v kozmetike, pri výrobe parfumov a dokonca aj pri balzamovaní mŕtvych. V Grécku patrila levanduľa k posvätným bylinám.

Názov levanduľa pochádza z latinského slova lavare, čo znamená umývať sa. Rimania používali levanduľu na voňavé kúpele a esenciu aplikovali na telo, vlasy i oblečenie. Hojne sa využívala aj v liečiteľstve.

Účinky levandule

Levanduľa je skutočne jedinečná. Pôsobí pri bolestiach hlavy, migréne, znižuje stres a napätie. Pomáha pri zaspávaní. Levanduľový olej pomáha pri reume, vykĺbeninách, vyvrtnutiach či úrazoch, ale i natrhnutých svaloch, popáleninách, akné alebo zápaloch nervov.

Látky obsiahnuté v levanduli uľavujú aj pri bolestivej menštruácii, kedy je vhodné piť čaj. Naparovanie s kvetmi levandule pomôže pri chrípke, angíne i zápale priedušiek. Pri bolestiach hrdla sa odporúča kloktať odvar z levandule.

Odporúčame: Poznáte výhody pestovania rastlín v kuchyni? Oceníte všetky!

sušená levanduľa

Zdroj: Shutterstock®

Najobľúbenejšie druhy levandule

Levanduľa patrí do čeľade hluchavkovitých. Druhy sa počítajú na desiatky, pričom nie každá z nich má typické fialové kvety. Niektoré kvitnú naružovo, iné zase nabielo. Polokríky dorastajú do výšky 40 až 70 cm.

Na Slovensku sa najčastejšie pestujú:

  • lavandula angustifolia (levanduľa úzkolistá/lekárska/anglická): Jej domovom je Stredomorie. Farebná škála drobne vyzerajúcich kvetov je rôznorodá, najčastejšie ide o tmavomodré, fialové, purpurové, ružové či biele. Jej vôňa je prenikavá, vďaka čomu odpudzuje hmyz. Využíva sa v medicíne, kozmetike aj v kuchyni pri príprave jedál.
  • lavandula dantata (francúzska levanduľa): Hoci má v názve Francúzsko, pôvod treba hľadať v Španielsku. Jej listy sú sivozelené a majú vrúbkované okraje. Kvety vytvárajú na vrcholkoch akési „chocholčeky“. Vôňa je menej výrazná, hojne sa využíva ako okrasná rastlina.
  • lavandula stoechas (španielska levanduľa): Tento typ levandule má výrazne voňavé kvety, ktoré pripomínajú ananás. Využíva sa najmä jej estetičnosť a často sa vysádza do záhonov.

Pestovanie levandule

Ako pestovať levanduľu, aby sa jej darilo? V Stredomorí rastie levanduľa na skalkách a v piesočnatej pôde. Mnohí pestujú túto rastlinku v kvetináčoch, čo je, samozrejme, možné, ak jej pripravíte vhodnú pôdu, avšak neodporúča sa ju využívať ako interiérový kvet. Viac jej totiž svedčia podmienky v exteriéri ako napríklad striedanie vyšších denných a nižších nočných teplôt.

Prospieva jej ľahký substrát, ktorý dosiahnete zmiešaním piesku, jemného štrku alebo zeolitu. Zasadiť ju môžete priamo do zeme alebo hlinených kvetináčov. Má rada mierne zásadité prostredie. Ideálne je slnečné stanovisko. Väčšina druhov je mrazuvzdorných, háklivejšie môžete na zimu prikryť čečinou.

S polievaním to netreba preháňať. Rastliny zasadené vo voľnej pôde dokážu získať dostatok vlahy z dažďových prehánok. Levanduli v kvetináči doprajte zálievku až vtedy, keď sa pôda vysuší. Ak je levanduľa na pohľad vyschnutá, môže to paradoxne znamenať, že je rastlina preliata. Hnojiť levanduľu sa zvyčajne nevyžaduje, dostatok živín prijíma z dažďovej alebo odstátej vody.

Rozmnožovanie levandule

Množenie levandule je pomerne jednoduché a mali by ho zvládnuť aj začiatočníci. Najvhodnejším obdobím sú letné mesiace. Na rozmnožovanie sa využívajú odrezky výhonkov. Stačí odobrať asi 10 cm dlhé stonky bez kvetov.

Odrezky zapichnite do črepníka s pripravenou zmesou záhradníckeho substrátu a piesku. Umiestnite ho na slnečné stanovisko a substrát pravidelne zvlhčujte. Vlhkosť je potrebná pre vytvorenie korienkov. Keď stonky začnú rásť a tvoriť nové listy, viete, že sa levanduľa zakorenila a môžete ju presadiť. Výhonky sa dokážu zakoreniť aj v pohári s vodou.

Inšpirujte sa: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

Strihanie levandule

Mnoho pestovateľov trápi otázka, kedy strihať levanduľu. Najideálnejšie je obdobie od polovice júna do konca júla. Vtedy sú totiž kvety plne vyvinuté, no ešte nie sú naplno rozvinuté. Keď sa tak stane, pomerne ľahko zo stonky opadávajú, čo nie je žiadúce. Na zber kvetov je najlepšie používať ostré nožnice.

Kvety nezbierajte po daždi, keď sú mokré. Mohli by splesnivieť. Najlepšie je strihať ich počas slnečného dňa. Ak ich plánujete sušiť, môžete ich zviazať do kytičky, ktorú zavesíte na suché miesto kvetmi nadol. Môžete ich tiež rovnomerne poukladať na tácku či plech pokryté papierom.

Využitie levandule v kuchyni

Okrem medicínskych účelov sa levanduľa hojne využíva aj v kuchyni. Ozvláštni omáčky, šaláty, ale i cestoviny a dressingy. Sušené kvety levandule sú vhodné ako dekorácia zákuskov, prihodiť ich môžete aj do pohára so šumivým vínom. Nevšedná je aj zmrzlina s levanduľovou príchuťou.

Zelené časti levandule môžete skombinovať s rozmarínom a ochutiť tak zeleninu či mäso. Použiť ich viete aj na prípravu čaju, pričom čaj zo zelených častí bude jemnejší. Populárny je aj levanduľový sirup, ktorý je skvelý do letných limonád. Dobre sa kombinuje s čerstvými malinami alebo čučoriedkami.

Zaujímavým tipom je aj výroba levanduľového cukru. Za hrsť kvetov levandule vložte na dva týždne do nádoby s cukrom. Zmes občasne pretrepte. Z levandule sa uvoľnia esenciálne oleje a arómy, ktoré cukor nádherne prevoňajú. Použiť ho môžete do čaju, kávy alebo do zákuskov.

Ak radi experimentujete s chuťami, skúste pridať levanduľu do džemu. Špecifickú arómu získate, ak niekoľko kvetov prihodíte do hrnca a povaríte ho spolu s ovocnou zmesou predtým, než džem nafľaškujete. Skvelo sa hodí do jahodového alebo marhuľového džemu.

Využitie levandule v domácnosti

Prekrásna a intenzívna vôňa levandule odpudzuje hmyz. Dobré je sušené kvety zabalené vo vrecku vložiť do skrine. Pripraviť si môžete aj prírodný repelent. Obľúbené sú aj oleje do aromalámp či difúzerov, ktoré prevoňajú domácnosť.

Pre milovníkov handmade vecí je levanduľa zdrojom inšpirácie. Čerstvo odstrihnuté kvety je možné obviazať stuhou tak, že výsledný produkt bude pripomínať kvet rastliny. Ako na to, sa dozviete vo videu. Hotový levanduľový kvietok môžete taktiež vložiť do skrine alebo použiť ako darček či dekoráciu.

Pozri aj: TOP 10 byliniek, vďaka ktorým budú vaše nápoje neodolateľné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní