Kamenný koberec: Ako ho využiť v záhrade?

Určite ste už o kamenných kobercoch počuli. Nie sú totiž žiadnou novinkou. Kamenný koberec, ktorý predstavuje ekonomickú a efektnú alternatívu k zámkovej dlažbe, betónu či keramickým dlaždiciam, je príjemný na dotyk aj chôdzu, nenáročný na údržbu, odolný a navyše veľmi atraktívny.

Kamenným kobercom je možné vystlať nové spevnené plochy v záhrade či podlahy v interiéri, ale tiež ho možno využiť na rekonštrukciu pôvodných povrchov. Aké sú výhody tohto kamenného chodníka a kde všade je ho možné v exteriéri využiť?

Neprehliadni: Staré tehly nevyhadzujte! Máme pre vás tipy, ako ich využiť v záhrade

Koberec

Zdroj: pinterest.com/gardenoutword01/

Čo je to kamenný koberec?

Kamenný koberec predstavuje zmes kamienkov mramorovej drviny alebo riečnych okruhliakov (dunajský štrk), ktoré sú napevno spojené zdravotne nezávadným spojivom – živicou. Tá dodáva kamienkovému kobercu extrémnu pevnosť a vďaka nej má nosnosť záťaže až do 3,5 ton. Jednotlivé farby a typy je možné ľubovoľne kombinovať.

Medzi výhody kamenného koberca patrí nenáročná a rýchla pokládka, ktorú bez problémov zvládne každý domáci majster. Kamenný koberec je vhodný na rekonštrukciu a obnovu nevzhľadných starých betónových povrchov, ako aj na asfalt, dlažbu či kameň. Pokládku je možné vykonávať pri teplotách nad 10 stupňov. 

Kde všade sa môže kamenný koberec použiť?

Kamenný koberec sa dá aplikovať v exteriéri aj interiéri, na horizontálnych aj vertikálnych povrchoch. Najčastejšie využitie kamenného koberca je nasledovné:

  • podlaha do garáže,
  • schody,
  • príjazdové pásy, stojisko pre auto,
  • plocha okolo bazéna,
  • podlaha na terase, v altánku, zimných záhradách,
  • záhradné cesty, chodníky,
  • interiér – v kuchyni, na chodbách, v kúpeľniach.

Kamenné koberce však môžete využiť aj trochu netradične, napríklad na parapety.

Záhradné chodníky

Po daždi či po roztopení snehu a ľadu sa v záhrade pohybuje ťažšie, pretože všade je blato. Tento problém môžete vyriešiť celkom jednoducho – položte si v záhrade kamenný koberec. I nevzhľadný betónový chodník môžete obnoviť pomocou kamenného koberca. Jeho prírodný vzhľad nenaruší charakter záhrady, bude sa dobre vynímať nielen v okolí chalupy či chaty, ale aj naprieč celou záhradou – či už okrasnou alebo úžitkovou.

Terasa a altán

Terasy a altány nám slúžia na oddych a príjemné posedenie. Preto by sme sa v nich mali cítiť dobre a pohodlne. Kamenný koberec na terase vďaka širokej palete farebných odtieňov sa výborne hodí k akémukoľvek druhu dreva. Kamienková dlažba pekne vyznie aj v záhradnom altáne.

Kamenný koberec nesklame ani v tých najsilnejších mrazoch. Zvládne teploty až do - 50 °C. Ako podlaha na terase či v altáne má viacero výhod – odoláva výkyvom počasia, nevyžaduje nijakú špeciálnu údržbu a jeho oprava pri poškodení je takisto rýchla a pomerne jednoduchá. Všetci chatári, záhradkári i milovníci víkendových grilovačiek ocenia i jeho vodopriepustnosť a výborné protišmykové vlastnosti. 

Pozri aj: Záhradná lavička: Kam ju umiestniť a ako vybrať tú správnu?

Kamenný koberec

Zdroj: pinterest.com/goodhousemag/

Okolie bazéna

Na to, aby sme predišli zraneniam, okolie bazéna by nemalo byť klzké. Ako sme už spomenuli vyššie, práve kvôli tomu, že kamenný koberec je protišmykový a vodopriepustný, je ideálnym riešením pre plochu okolo bazéna. Jeho povrch veľmi rýchlo schne a nevytvárajú sa na ňom nebezpečné kaluže. Navyše slnko štrk príliš nezahrieva, preto sa nemusíte obávať neznesiteľne horúceho povrchu. Spojivo v podobe živice je zdravotne nezávadné, hygienické, neobsahuje toxické nonylfenoly a neškodí prírode ani vodným zdrojom.

Príjazdové cesty, garáž, schody

Zatiaľ čo zámková dlažba po niekoľkých rokoch vybledne, kamenný koberec si zachováva jasný a pekný vzhľad. Svojou tvrdosťou sa vyrovná bežne používaným materiálom. V porovnaní so zámkovou dlažbou, na ktorej sú vidieť mastné škvrny od oleja či iných kvapalín, s týmto problémom sa pri kamennom koberci nestretnete. Akúkoľvek väčšiu nečistotu, na ceste či v garáži, ľahko odstránite vysokotlakovým čističom.

Kamenný koberec na schodoch je tiež veľmi obľúbeným využitím či už v exteriéri alebo interiéri. 

koberec z kamienkov

Zdroj: pinterest.com/xiaohei1066/

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE