Starostlivosť o tuje: Prečo vysychajú? Takto budú krásne a zdravé!

Starostlivosť o tuje: Prečo vysychajú? Takto budú krásne a zdravé!
  • 12.10.2022
  • Veronika Nemčeková

Mať v záhrade nádherne zelené a zdravé tuje je snom azda každého, kto sa rozhodne vysadiť ich na svojom dvore. Tuja ako okrasný ihličnan sa v záhradách najčastejšie používa do živého plota, vynikne však aj v kvetináči.

Opticky predeľuje priestor a bráni aj pohľadu od susedov alebo z cesty. Vytvára aj istú protihlukovú bariéru. Môže tiež zdobiť vchod do domu. Ako sa o tuje starať, aby sa im darilo a plnili svoju funkciu?

Tuje a ich druhy

Na Slovensku sa najčastejšie do záhrad vysádzajú tuje západné (Thuja occidentalis) alebo tuje východné (Thuja orientalis). Tuje sa bežne vyskytujú v Severnej Amerike a vo východnej Ázii. Dostupné sú v rôznych tvaroch, najčastejšie kužeľovitých alebo guľovitých.

Šľachtené druhy majú rôzne farebné odtiene, od sýtozelenej až po svetlú žltú. Rastú pomerne rýchlo, niekedy aj pol metra za rok. Okrem živých plotov môžete tuju pestovať aj v kvetináči a umiestniť ju na balkón či terasu. Najlepšie nádoby sú kameninové, keramické, betónové alebo zo špeciálne tvrdeného plastu.

Odporúčame: Izbové rastliny: Trik so zápalkami, ktorý im pomôže. Inšpiruj sa!

Ako sa starať o tuje?

Na výsadbu sú najvhodnejšie rastliny od lokálneho pestovateľa tují. Najlepšie je nájsť škôlku, ktorá je čo najbližšie k miestu, kde chcete tuje vysadiť a nie iba záhradkárstvo, v ktorom ponúkajú rastliny z dovozu. Výsadba by sa mala robiť na jeseň, keď je viac zrážok.

Rastliny zo škôlky sú lepšie prispôsobené našim podmienkam a zvládajú ich bez väčších problémov. Vhodnejšie je vysádzať mladé rastliny. Tie sa omnoho lepšie uchytia a zakorenia.

Tuje potrebujú primeranú závlahu počas celého roka. Poliať ich treba bezprostredne po výsadbe. Vlahu im môžete dodávať aj počas zimy, nesmie však mrznúť. Netreba zabúdať ani na hnojenie na jar i jeseň. Ľahšie sa im podarí prezimovať.

V oblastiach, kde bývajú tuhé zimy, ich aspoň počas prvých dvoch rokov zakryte netkanou textíliou alebo čečinou. Pravidelne kontrolujte zdravotný stav drevín. Včasné odhalenie a správne diagnostikovanie je prvým krokom k odstráneniu problému.

Prečo tuje vysychajú?

Hoci sú tuje pomerne nenáročné okrasné dreviny, najčastejším problémom, s ktorým sa pestovatelia potýkajú, je ich vysychanie.

Príčin môže byť hneď niekoľko:

  • Napadnutie škodcami: Larvy motýlikov, medzi ktoré patrí napríklad molovka tujová, sa zavŕtavajú do vetvičiek, čo oslabuje rastlinu a vedie k vysychaniu jej častí. Brániť sa môžete pomocou postreku na savý a žravý hmyz.
  • Napadnutie hubami: Koncom letných mesiacov sa zvyknú na týchto ihličnatých stromčekoch objavovať odumreté výhony s čiernymi plodničkami. Pomôcť by malo odstránenie konárov a postrek fungicídom.
  • Nesprávny závlahový režim: Po výsadbe treba tuje riadne zaliať, nie však utopiť. Pôda by mala byť vlhká, no stále pevná a nie rozmočená. V ťažších pôdach je vhodné zalievať opatrne, v piesočnatých častejšie a výdatnejšie.
  • Zimné presychanie: Ak badáte, že tuje schnú v zime, môže byť príčinou nedostatok vlahy v pôde. Zimným presychaním sú ohrozené predovšetkým rastliny pestované v črepníkoch. Vo voľnej pôde zalejte tuje výdatnejšie skôr než zem zamrzne. Pri odmäku dopĺňajte vlahu.
  • Náhle oteplenie v zimných mesiacoch: Ak v zimných mesiacoch kolíše teplota medzi extrémami, a teda príde výrazné oteplenie, ktoré striedajú veľké mrazy, vytekajúca miazga spôsobí popraskanie pletív. Uschnuté vetvičky treba celé odstrihnúť.
  • Soľ z ciest: Živé ploty vysadené priamo pri cestách trpia presakovaním soli z vozovky. Je možné, že vplyvom soli z ciest rastliny po čase uhynú.
  • Prehnojenie: S prvou dávkou hnojenia počkajte. Ideálne je to spraviť asi mesiac po výsadbe, keď je koreňový systém viac vyvinutý.
  • Nedostatok živín: Staršie tuje môžu hrdzavieť, ak chýba v pôde horčík. Rozpustite vo vode horkú soľ, pre rýchlejší účinok postriekajte rastlinu alebo aplikujte zálievku.

Prečítajte si: Ako vybrať dom podľa Feng Šuej? Dôležitá je poloha i tvar pozemku

Strihanie tují

Viete kedy strihať tuje? Vhodný interval je dva až trikrát ročne. Strihať by ste mali iba boky. Vrchol nechajte dorásť do požadovanej výšky, až potom ho postupne začnite zastrihávať.

Ak chcete mať hustý plot, zostrihnite aj vrchol, pravdepodobne sa totiž rozvetví na dva. Rez tují je najvhodnejšie prvýkrát vykonať v apríli. Letný rez spravte v júni a posledný urobte na konci augusta až septembra.

Na strih použite nožnice alebo krovinorez. Najlepšie je rez vykonať tesne pred dažďom, prípadne keď je pod mrakom. Nikdy nie v horúčavách. Nasledovať by malo hnojenie a intenzívna zálievka. Solitéry a dreviny pestované v nádobách sa zvyknú strihať do špirál, kužeľov či obdĺžnikov.

Pozri aj: Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?

- Anketa

PESTUJETE NA ZÁHRADE ALEBO BALKÓNE TUJE?

Odpovedalo 11 ľudí  

áno
55%
nie
45%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní