Vyberáme rastliny pre živý plot: Tieto skrášlia každú záhradu!

Vyberáme rastliny pre živý plot: Tieto skrášlia každú záhradu!
  • 13.03.2022
  • Michaela Kožáková

Nie je nad to, keď si po dlhom pracovnom týždni vyložíte nohy na stoličku a z altánu pozorujete hrajúce sa deti a usilovné včely, ktoré prelietavajú z kvetu na kvet. Ten, kto má záhradu, tak vie, o čom hovorím. Či už máte trávnik, malé políčko so zeleninou alebo bazén a kvetinové záhony, záhrada predstavuje útek od reality, relax a oddych, a to dokonca i pri tej fyzickej práci, ktorú si záhrada vyžaduje, pri okopávaní alebo sadení. 

Niekedy nám však zvedavé pohľady a hlavy vykúkajúce ponad plot na naše nové jazierko začnú poriadne prekážať. Výborným riešením je živý plot. Je na ňom super nielen to, že nám poskytne želané súkromie, ale takisto je krásnym doplnkom v záhrade.

Aké rastliny zvoliť?

Živý plot nemá len estetickú funkciu, ale predstavuje i fyzickú bariéru, ktorá blokuje zvuk, chráni pred vetrom a dažďom, rastliny pred severným chladom a tiež poskytuje rastlinám tieň. Nevýhodou takéhoto plotu je to, že si musíme nejaký ten čas počkať, kým dorastie do požadovanej výšky. O plot sa treba pravidelne starať. Po výsadbe rastlinám dopriať kvalitnú a pravidelnú zálievku a neskôr strihať. Ale s porovnaním s obyčajným plotom, napríklad dreveným, živý plot má dlhšiu životnosť, ak sa oň správne staráte. 

Vďaka živému plotu doprajete vašej záhrade ochranu, krásny vzhľad a vám súkromie. Môžete si ho vytvarovať podľa vašich predstáv, no a tak z neho spraviť i dizajnový doplnok vašej záhrady. Aké rastliny zvoliť pre živý plot? Čítajte ďalej!

Pozri aj: Trendy v interiérovom dizajne pre rok 2022: Necháš sa inšpirovať?

vtáčí zob

Zdroj: Shutterstock®

Vtáčí zob, Ligustrum

Vtáčí zob majú určite mnohí z nás v záhradách. Je to nenáročný krík, ktorý sa dá vysádzať na veľké plochy a takisto pestovať ako ľahko tvarovateľný ker. Väčšina druhov je opadavých, ale môžete si zaobstarať odrodu Ligustrum Ovalifolium, ktorej listy sú čiastočne trvalé a stálozelené. Na plodoch tejto rastliny si až do zimy bude pochutnávať vtáctvo. 

Turkmenstánsky brest, Ulmus pumila

Ak hľadáte rastlinu, ktorá za pár rokov vytvorí kvalitný živý plot, tak brest je tým najlepším riešením. Má hneď niekoľko pozitív: je nenáročný na pestovanie, extrémne rýchlo rastie, nezruinuje vašu peňaženku a je i tvarovateľný. Ak si brest zaobstaráte, nezabudnite ho pravidelne zastrihávať, aby zhustol a hlavne, aby vám nenarástol do obrovských rozmerov. Napriek tomu, že brest je listnatá rastlina, vďaka správnej starostlivosti i v zime svojimi hustými konármi vytvára clonu a súkromie. 

Pozri aj: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!

zlatý dážď

Zdroj: Shutterstock®

Zlatý dážď, Forsythia x intermedia

Tento nádherný žltý krík pozná snáď každý z nás. Jeho konáre si na Veľkú noc vkladáme do váz ako ozdobu našej domácnosti. Forsythia patrí medzi pomerne rýchlorastúce rastliny, ktoré sú vhodné pre živé ploty. Ak sa od mladosti pravidelne reže a tvaruje, tak vytvára husté kry, ktoré na jar krásne rozkvitnú.

Krušpán, Buxus

Odolný a elegantný krík je výbornou voľbou pre záhradu. Existuje približne 90 druhov a viac ako 365 rôznych kultivarov, a to vrátane japonských a kórejských odrôd krušpánu. Rôzne druhy sa líšia tvarom, veľkosťou, charakteristikou listov, rýchlosťou rastu a aj odolnosť. Okrem živého plotu si z neho môžete ľahko vystrihať rôzne tvary. 

Bambus, Bambuseae

Ak chcete svojej záhrade pridať nádych ďalekých krajín, nasaďte si do nej bambus. O tento druh trávy sa skoro vôbec nemusíte starať. Pomocou tejto exotickej rastliny si môžete vytvoriť vyššiu bariéru – živý tvarovaný alebo voľne rastúci živý plot. Najvhodnejšími druhmi sú Semiarundinaria fastuosa, Fargesia murieale alebo Phyllostachys aureosulcata. Bambusy možno využiť i ako stavebný či dekoračný materiál: mostíky, nádoby, steblá na vedenie vody. Tiež môžu poslúžiť ako oblúky na olemovanie záhrad.

Odporúčame: Filodendron druhy a pestovanie: Kam ho v interiéri umiestniť?

tuja

Zdroj: Shutterstock®

Tuja, Arborvitae

Tuje sú veľmi obľúbené rastliny v našich záhradách. Dajú sa pestovať v kvetináčoch, na terasách i balkónoch, ale aj ako pekne vytvarovaný strom pri chodníku či ako živý plot. Tieto rastliny nemajú striktne určený čas na vysadenie. Môžete ich vysádzať celý rok, okrem obdobia, kedy je pôda zamrznutá. Prvý strih je vhodný približne po roku, roku a pol. 

Červienka, Photinia

Červienka je vkusná a krásna rastlina, ktorá svojím sfarbením vynikne vo vašej záhrade. Mladé listy červienky sú jasne červené. Na jeseň vyblednú do odtieňov červenej. Neopadajú a krásne zdobia záhradu po celý rok. Červienka kvitne v mesiacoch jún, júl. Jej pýchou sú červené guľovité plody.

Ďalšími rastlinami vhodnými pre živé ploty sú napríklad: vavrínovec lekársky, cyprusy, stálozelený ihličnan borievka, bršlen či vždy zelená cezmína. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní