Zber a sušenie byliniek: Poznáte všetky triky?

Zber a sušenie byliniek: Poznáte všetky triky?
  • 21.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Zber a sušenie byliniek sú súčasťou ľudských životov už tisícky rokov. Uľavujú od bolesti, hoja rany či pomáhajú pri nespavosti. Ich účinky sú mnohokrát zázračné.

Prečítajte si, aké bylinky sa oplatí zbierať v tomto období. Poradíme vám, ktorú časť rastliny zúžitkujete, ako ich správne usušíte a uskladníte tak, aby vydržali čo najdlhšie.

Miesto zberu

Aby ste z liečivej sily byliniek vyťažili čo najviac, dôležité je nájsť lokalitu vhodnú pre zber. Najideálnejšie sú na to miesta v prírode alebo vlastná záhrada, kde presne viete, čím rastliny postrekujete a hnojíte.

Vyvarovať by ste sa mali miestam v blízkosti rušných ciest a poľnohospodárskych polí. Rastliny v týchto lokalitách môžu byť zasiahnuté dusičnanmi z poľnohospodárstva. Bylinkám neprospievajú ani výfukové plyny z áut.

Spôsob zberu

Základným pravidlom je zbierať vždy len čerstvé a zdravé bylinky. Na zber nie sú vhodné rastliny napadnuté plesňou, slimákmi alebo inými škodcami.

Najvhodnejší čas na zber je neskoré predpoludnie alebo poludnie. Liečivky nezbierajte v hmle, daždi a ani tesne po ňom. Rastliny by nemali byť pokryté rosou.

Korene sa zo zeme vyberajú skoro ráno. Z voľnej prírody by ste ich nemali odnášať, pretože sa tým ohrozuje ďalší výskyt danej rastliny na danom mieste.

Na zber je najvhodnejší prútený košík. Plastové vrecúška nepoužívajte, bylinky sa v nich zaparia. Jednotlivé druhy byliniek pri zbere nemiešajte. Ak ich zbierate naraz viac, trieďte ich podľa druhov.

Pri zbere častí rastlín s pichliačmi alebo tŕňmi vám môžu pomôcť nožnice a ochranné rukavice.

Odporúčame: Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med

sušené bylinky

Zdroj: Shutterstock

Spôsoby sušenia

Prvým krokom po prinesení byliniek domov, je prestrieť ich na utierku. Počkajte približne hodinu, aby z nich povyliezal nežiadúci hmyz.

Niektorí ľudia bylinky pred sušením umývajú. Všeobecne sa to neodporúča. Ak ste ich zbierali v čistom prostredí, pravdepodobnosť ich znečistenia je minimálna.

Bylinky môžete sušiť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie ich ľudia nechávajú pomaly sušiť na vzduchu. Nemali by ste ich však vystavovať priamemu slnečnému žiareniu.

Je pri tom jedno, či ich zviažete do zväzkov alebo položíte na plech pokrytý kancelárskym papierom alebo utierkou a uložíte na suché miesto, kde nebudú zavadzať. Skvelými pomocníkmi sú aj sieťky a sitá na sušenie byliniek.

Rýchlejším spôsobom je sušenie v rúre. Bylinky rovnomerne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Teplota, pri ktorej sa budú sušiť, by nemala prekročiť 35°C. Aby vzduch lepšie cirkuloval, nechajte dvere na rúre pootvorené. Bylinky kontrolujte a otáčajte, aby sa neprehriali a nespiekli.

A čo taká sušička? Bežne sa využíva na ovocie a zeleninu, úžasnú prácu odvedie aj pri sušení byliniek. Vhodnú teplotu zvykne uvádzať výrobca v príručke na používanie. Zväčša býva podobná ako pri sušení v rúre.

Skúšali ste už niekedy sušenie byliniek v mikrovlnke? Rozložte celé rastliny alebo listy v jednej vrstve na čistý papier a do stredu postavte pohár s vodou. Mikrovlnú rúru pustite na plný výkon na dve - tri minúty. Bylinky každých tridsať sekúnd skontrolujte a prehrabnite rukou. Dbajte o to, aby boli usušené rovnomerne.

Skladovanie sušených byliniek

Bylinky po usušení nesmú prísť do kontaktu s vodou, inak môžu zatuchnúť a splesnivieť. Prišli by tak o liečivé účinky a mohli by sa v nich tvoriť zdraviu škodlivé látky.

Skladovať ich môžete v plátenných vreckách, kartónových krabiciach, plechových alebo sklenených nádobách. Pred umiestnením do skladovacích dóz ich môžete pomrviť rukami.

Takto zabalené bylinky umiestnite na suché a tmavé miesto, napríklad do skrine. Budete ich tak chrániť pred vlhkom a svetlom, ktoré odoberá bylinkám liečivú silu.

Nádobky s bylinkami je vhodné označiť nálepkou s popisom o akú rastlinu, prípadne aj jej časť ide. Nič nepokazíte ani vtedy, ak si poznačíte dátum zberu.

Vyskúšajte: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

sušenie byliniek

Zdroj: Shutterstock

Liečivé listy

  • žihľava – prospieva kĺbom, cievnej sústave a koži, podporuje vitalitu a prirodzenú obranyschopnosť tela
  • listy malín – pôsobia proti hnačke, podporujú trávenie
  • listy jahôd – majú močopudné účinky, sú vhodné proti kožným vyrážkam
  • skorocel – pomáha pri chorobách dýchacích ciest, astme a hojení rán
  • mäta – pomáha pri tráviacich ťažkostiach, proti kašľu, uvoľňuje dutiny
  • rozmarín – má dezinfekčné účinky, podporuje prekrvenie, pomáha pri zápaloch močových ciest

Liečivá vňať

  • rebríček/myší chvost – zlepšuje trávenie, pomáha pri krvácajúcich hemoroidoch
  • pamajorán – má odhlieňovacie účinky, podporuje trávenie, používa sa aj proti bolesti hlavy
  • pastierska kapsička – znižuje krvný tlak, priaznivo vplýva na pečeň, slezinu a močové ústrojenstvo, čistí krv
  • materina dúška – je vhodná pri problémoch s dýchacími cestami a tráviacim ústrojenstvom
  • alchemilka – pôsobí proti krvácaniu, hojí hnisavé rany

Liečivé kvety

  • hluchavka biela – používa sa na zápaly v ústnej dutitne
  • rumanček/kamilky – používa sa proti nadúvaniu, kŕčom a ekzémom, pôsobí protizápalovo, upokojujúco
  • arnika – má dezinfekčné a hojivé účinky, je vhodná aj pri astme
  • nechtík – využíva sa proti kŕčom a na ťažko sa hojace rany
  • levanduľa – pôsobí upokojujúco, pomáha pri zaspávaní

Pozri aj: Potraviny spôsobujúce problémy so sústredením. Vyvarujte sa im!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní