Záhradné ruže: Ktoré odrody by nemali chýbať vo vašej záhrade?

Záhradné ruže: Ktoré odrody by nemali chýbať vo vašej záhrade?
  • 08.08.2022
  • Michaela Kožáková

Ruže patria medzi obľúbené a obdivované rastliny. Sú krásnou ozdobou každej záhrady vďaka svojej vytrvalosti v kvitnutí. Potešia nielen na pohľad, ale omámia i svojou príjemnou vôňou. Existuje množstvo druhov, odrôd či kultivarov ruží, ktoré sa líšia veľkosťou, rastom, výškou či farbou.

Či už ste vášnivým pestovateľom, začiatočníkom alebo túžite po dekoratívnej záhrade, ktorú budú obdivovať všetci okoloidúci, vysaďte si i vy podmanivé ruže. Vraví sa, že ak si zaobstaráte jednu z nich, tak je to láska na celý život a určite neostanete len pri tej jednej. My vám predstavíme niekoľko nádherných odrôd. 

Pozri aj: Exotické palmy na záhrade: Ako ich vysádzať a správne sa o ne starať?

Čajové hybridy

Zdroj: INSTAGRAM/ellen.hanssons

Čajové hybridy

Čajové hybridy sú charakteristické tvorbou veľkých kvetov, ktoré sú pevné, na dlhých a zdravých stonkách. Stonky sú zvyčajne zakončené jedným kvetným pukom. Ak na jednom výhonku rastie viac ako jeden puk, môžete ich kľudne vylomiť, aby bol kvet čo najväčší. 

Čajové hybridy pravdepodobne skôr poznáme pod názvom rezané ruže a sú to presne tie, ktoré môžete dostať kúpiť v kvetinárstvach. Takéto vyšľachtené ruže sú menej odolné voči chladu a vyžadujú väčšiu starostlivosť ako iné ruže. Napriek tomu je však možné ich pestovať bez pesticídov – ak si dáte pozor na určité detaily.

Čajové ruže, ktoré sú vhodné pre menej skúsených pestovateľov, sú napríklad odrody ´Mr. Lincoln´, ´Double Delight´ alebo ´Just Joey´. Pôsobivými kvetmi zaujme i odroda ´Sebastian Kneipp´, ´Nostalgie´ či ´Monica´.

Popínavé ruže

Zdroj: INSTAGRAM/tradgardselin

Popínavé ruže

Popínavé ruže nie sú schopné sa samé prichytávať o oporu, preto ich musíme priväzovať. Vyžadujú si silnú oporu, ktorá spoľahlivo udrží celú rastlinu posiatu kvetmi, a to aj po daždi. Popínavé ruže sú rozmanitou skupinou najmä pre ich vzhľad. Ide o ruže s veľkými kvetmi alebo naopak s drobnými zmnoženými kvetmi.

Climbery zastupujú ruže s pevnými veľkými kvetmi na hrubých výhonoch, ktoré treba ku konštrukcii vyväzovať. Zvyčajne kvitnú viackrát za rok. Vhodné sú na altány a zazelenanie stien.

Ramblery sú typické rastom až do šesť metrov. Sú charakteristické drobnými kvetmi v bohatých súkvetiach, s mäkkými a ohybnými stonkami a výhonkami, ktoré kvitnú raz za rok. Tieto odrody ruží sú vhodné na oblúky a pergoly. 

Do skupiny popínavých ruží patrí napríklad ´Maigold´,´Belle de Sardaigne´, ´Kiftsgate´ či ´Super Excelsa´.

Neprehliadni: Rastliny vhodné k bazénu: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Záhonové ruže

Zdroj: INSTAGRAM/maruyuzu.chiru

Záhonové ruže

Túto skupinu zastupujú polyantky a floribundky, ktoré vynikajú bohatým kvitnutím, nevýraznou vôňou a výškou okolo 70 centimetrov. Kvety týchto odrôd vyrastajú v bohatých súkvetiach a sú typické rôznymi farbami. Používajú sa do skupinových, ale aj do samostatných výsadieb špecializovaných na ruže.

Najobľúbenejšími medzi popínavými ružami je ´Märcheland´, ´Blue Parfum´, ´Samba´ či ´Rosa Diamant´. 

Kríkové ruže

Zdroj: INSTAGRAM/roses_josep

Kríkové ruže

Prvé odolné odrody kríkových alebo krovitých ruží vznikli približne pred 30 rokmi. V tom období dosiahli šľachtitelia ruží výrazný pokrok v odolnosti voči chorobám. Kríkové ruže, ktoré nebývajú zasiahnuté bežnými chorobami, majú množstvo listov a atraktívne pevné kvety. Väčšina z nich je odolná aj voči mrazu, dokonca až do – 20 °C. Kríkové ruže vynikajú najmä svojou prenikavou vôňou. Zvyčajne bohato rastú, preto vyžadujú dostatok miesta. Zväčša sa sadia ako solitéry. 

Medzi obľúbené patrí odroda ´Comte de Chambord´, ktorá je vhodná do kvetinových záhonov, kvetináčov i na rez. Vašu celú záhradu krásne prevonia odroda ´Madame Hardy´ a ´Tuscany Superb´. V dostatočne veľkom kvetináči sa zase bude dariť ruži s názvom ´Mundi´. 

Staré záhradné ruže

Zdroj: INSTAGRAM/zahradnezapisky

Staré záhradné ruže

Staré záhradné ruže tvoria samostatnú skupinu. Ide o druhy, ktorých je už málo a preto sú vzácne. Patria sem všetky kultivary pred vyšľachtením prvých veľkokvetých ruží. Vyznačujú sa krovitým vzhľadom a kvitnú len raz do roka. Najznámejšie z nich sú ruža stolistá, galská, biela a damscénska. Majú nádherné plné kvety väčšinou ružovej farby a jej odtieňov, ktoré výrazne voňajú.

Zaujme ťa: Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

Ruže v záhrade

Zdroj: shutterstock

I na Slovensku máme niekoľko krásnych odrôd pomenovaných po významných botanikoch či historických miestach. Patrí sem napríklad floribundka s názvom ‘Dunajská Lužanka’ či polyantka ‘Győry mama’ s višňovo červeno čiernymi kvetmi so zamatovým odtieňom. Hneď na prvý pohľad zaujme i veľkokvetá záhonová ruža ‘Cholena’ či najznámejšia šľachtiteľova ruža nazvaná po historickom pomenovaní Bratislavy – ‘Istropolitana’. Svojim pôvabom vyniká i silno rastúca popínavá ruža ‘Parník Liptov’ pomenovaná podľa dvojkomínového kataraktného parníka Dunajplavby. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní