Domček pre hmyz: Prečo ho mať v záhrade a ako si ho jednoducho vyrobiť?

Domček pre hmyz: Prečo ho mať v záhrade a ako si ho jednoducho vyrobiť?
  • 27.06.2022
  • Michaela Kožáková

Teplé slnečné počasie milujeme všetci. Avšak otravná mucha na tvarohovom koláči či dotieravý komár nás dokážu niekedy poriadne nahnevať. Nuž, hmyz je neoddeliteľnou a zásadnou súčasťou našich záhrad.

Neplatí to len o tom škodlivom a vtieravom. Prospešný hmyz pomáha zbaviť sa škodcov, ktorí napádajú a ničia rastliny, a udržiava záhradu v rovnováhe. Vďaka nemu sa môžeme tešiť zo zeleninovej a ovocnej úrody. Hmyz je navyše oveľa ekologickejší ako pesticídy.

Vytvorte teda tomuto užitočnému hmyzu bezpečné miesto a pozvite do svojej záhrady pomocníkov, ktorí svojou neviditeľnou prácou prispievajú k jej vývoju a rastu. 

Počuli ste, alebo videli ste už, domček, hotel pre hmyz? Ešte ho u vás na záhrade nemáte? Poďte si s nami jeden vyrobiť a vytvorte tak vhodné podmienky pre usilovné včielky a ďalší hmyz.

Neprehliadni: Čo so starým bicyklom? Premeňte ho na originálny doplnok záhrady!

DIY domček pre hmyz

Zdroj: INSTAGRAM/taelerd_homes

Prečo mať v záhrade domček pre hmyz?

Mnohí z nás hmyz radi nemajú, dokonca sa ho bojíme. Prečo máme z neho strach? Pretože ho nepoznáme, nevieme či to dlhonohé čudo, ktoré nám práve pristálo na ruke, nás chce uštipnúť, pohrýzť alebo si len oddýchnuť. Keď si zaobstaráte domček pre hmyz, začnete sa oň zaujímať a pozorovať jeho život. Zistíte, čím sa tieto živočíchy rôznych tvarov, farieb a veľkostí živia. Prídete na to, že tie chrobáčiky vlastne nie sú agresívne.

Rastliny opeľujú najmä motýle, bystrušky, zlatoočky, lienky, mole, stonožky, ucholaky, ale aj samotárske včely, ktoré sú príbuzné medonosným. Patria medzi ne napríklad včely peliarky, tunelárky, tesárky, čalúnnice, murárky, ale aj naša najväčšia včela – drevár fialový. Ďalšími užitočnými opeľovačmi sú aj chlpaté pieskarky.

Všetky tieto druhy hmyzu nežijú v kolóniách a preto si musia pred zimou nájsť suchý a teplý úkryt. Ten im môžete poskytnúť vy tým, že vo svojej záhrade umiestnite hmyzí domček. Oni sa vám potom odvďačia melodickým bzukotom a opeľovaním rastlín. 

My ľudia často ničíme prírodu a pretvárame ju podľa našich potrieb. Kedysi boli pre hmyz príjemným miestom na bývanie živé ploty, ktoré sú však čoraz častejšie nahrádzané kovovými alebo kamennými. Tým, že im postavíte domček, vrátite im aspoň trochu ich prirodzeného prostredia. 

Hotely, teda domčeky pre hmyz majú edukatívny charakter. Malé i veľké deti si vytvoria vzťah k prírode, naučia sa o jej fungovaní a ochrane. Verte nám, veľmi radi vám pomôžu pri vytváraní domčeka pre hmyz. 

Hmyzí dom bude nielen funkčnou súčasťou vašej záhrady, ale i krásnym a dekoratívnym doplnkom, ktorý upúta na prvý pohľad.

Hmyzí domček

Zdroj: INSTAGRAM/tallerthanyou66

Ako vytvoriť domček pre hmyz?

Domček pre hmyz si môžete zakúpiť v predajniach či na internete. Na to, aby ste si ho vyrobili sami, nemusíte byť nejako extra zruční. Výroba a príprava hmyzieho domčeka nie je finančne, materiálovo a ani časovo veľmi náročná. Vaše deti, vnúčatá, škôlkari či žiaci na základnej škole sa určite s radosťou pripoja.

Kam umiestniť domček pre hmyz?

Útočisko pre užitočný hmyz umiestnite na príjemne slnečné, pred vetrom a dažďom chránené miesto. Hmyzí hotel môžete pripevniť na strom, plot, múr či stenu záhradného domčeka s orientáciou na juh alebo juhovýchod. 

Domček pre hmyz bude pomerne ťažký, preto mu vyberte rovné a pevné miesto, aby bol stabilný. Ideálne je umiestniť ho blízko živého plota, jazierka alebo iného vodného zdroja, kvetinových záhonov či ovocných krov. 

Odporúčame: Predávate nehnuteľnosť? Takto ju spravíte atraktívnejšou!

Hotel pre hmyz

Zdroj: INSTAGRAM/dsimpson666

Základná konštrukcia domčeka pre hmyz

Pri vytváraní domčeka pre hmyz používajte výlučne prírodné materiály. Drevo, hlinené tehly alebo kamene sú dostatočne tvrdé a zároveň predstavujú prirodzené prostredie pre hmyz. Tvar hmyzieho hotela nie je veľmi dôležitý. Podstatnejšie je, čo dáte dovnútra. S dizajnom domčeka pre hmyz sa môžete pohrať a vybrať taký, ktorý sa vám páči a najviac hodí do vašej záhrady.

Ako základnú konštrukciu hmyzieho domčeka môžete použiť napríklad starú pneumatiku, koleso z voza, nepoužívané drevené zásuvky z nočného stolíka, rozpadávajúce sa drevené palety. Skvele poslúžia i konzervy. Alebo jednoducho zbite zopár dosiek do tvaru domčeka.

Hmyzí hotel

Zdroj: INSTAGRAM/hygeia_gardencare_uk

Materiál a výplň domčeka pre hmyz

V prípade výplne domčeka pre hmyz je potrebné, čo najviac sa priblížiť prostrediu, v ktorom hmyz prirodzene žije. Ako výplň sa hodí seno, duté stonky bambusu, mach, kúsky kartónu, trstina, šišky či terakotové črepníky, ktoré sa páčia najmä žabám.

Drobné konáriky a kúsky kôry prilákajú pavúky, stonožky a chrobáky. Slama a suché listy sú obľúbeným prostredím lienky.

Čím je zmes materiálov rôznorodejšia a pestrejšia, tým je väčšia šanca, že prilákate viac druhov užitočného hmyzu. 

Praktickým riešením je králičie pletivo, ktorým je zmes tohto materiálu prekrytá. Práve ono zabráni jeho vypadávaniu a vyzobávaniu vtákmi. 

Starostlivosť o domček pre hmyz

Zdroj: INSTAGRAM/makinghomematter

Starostlivosť o hmyzí domček

Tým, že vyrobíte a postavíte domček pre hmyz, vaša práca nekončí. O tento nový užitočný a estetický prvok vo vašej záhrade sa treba i pravidelne starať. 

Drobným obyvateľom, najlepšie neskoro na jar – pred hlavnou sezónou, upracte a doplňte materiál. Ak tak nespravíte, hmyzí domček nebude plniť svoj účel. Môžete dosypať slamu, konáriky či vymeniť kúsky dreva. Nie je to nič zložité a zaberie vám to len zopár minút.

Nechajte sa inšpirovať videom nižšie a tiež si vyrobte svoj vlastný domček pre hmyz.

Pozri aj: Nápadité výtvory zo sukulentov: Budú vám ich závidieť všetci susedia!

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/littleblueshed, Instagram.com/michelleleglermosaics

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní