Nápadité výtvory zo sukulentov: Budú vám ich závidieť všetci susedia!

Sukulenty sú veľmi obľúbenými rastlinami, ktoré môžeme pestovať v exteriéri v našich záhradách ako aj v interiéri v rôznych aranžmánoch. Nie sú vôbec náročné na pestovanie, niekedy je dokonca lepšie na ne zabudnúť a venovať im len minimálnu pozornosť. Existuje niekoľko desiatok druhov sukulentov, ktoré upútajú svojou farbou, tvarom i veľkosťou. Práve svojou rozmanitosťou dokážu dotvoriť a ozdobiť záhradné skalky, oživiť predzáhradku či byť dekoratívnym doplnkom každej domácnosti. 

Medzi najznámejšie sukulenty pestované na záhradách patria napríklad mrazuvzdorné druhy agáve a opuncie, známa skalná ruža alebo Skalnica (lat. Sempervivum), ktorá môže byť rôzne sfarbená, Rozchodník, tučnolistová bylina s názvom Poľudňovka (lat. Delosperma), ktorá nádherne kvitne, Echevéria či Kotyledon. 

Najväčšou výhodou sukulentov je to, že vydržia i väčšie obdobia sucha, takže ak ich náhodou zabudnete poliať, neuhynú vám. Sukulenty potrebujú denne asi 6 hodín slnečného žiarenia, preto ich umiestnite na slnečné miesto. Týmto druhom rastlinnej ríše sa bude dariť na skalách ako aj v črepníkoch, majte však na pamäti, že sukulenty nemajú radi premočenú pôdu. Aj keď je pestovanie sukulentov relatívne celkom jednoduché, často trpia hnilobou. 

Sukulenty môžete pestovať na skalke, v kvetináčoch, ale takisto z nich môžete spraviť pútavé výtvory, a to celkom jednoducho. Čítajte ďalej a nechajte sa inšpirovať.

Neprehliadni: Neobvyklá metóda pestovania paradajok: Toto musíš určite vyskúšať!

Sukulenty v ráme

Zdroj: pinterest.com

Nástenné dekorácie zo sukulentov

Sukulenty nemusia rásť len na zemi. Pre tých, ktorí majú na záhrade menej priestoru alebo hľadajú niečo originálne, sú skvelým riešením vertikálne záhrady – v tomto prípade nástenné sukulentné obrazy. Na prípravu takejto dekorácie budete potrebovať rám, chovateľské pletivo, kliešte na drôt, mach (prípadne kvetinársku aranžovaciu hmotu), sťahovacie pásky alebo kúsok drôtu na uchytenie. Pletivo pripevnite po celej dĺžke rámu, vysteľte ho machom a nasaďte doň vaše sukulenty. Takéto okrasné dekorácie nemusia byť vyrobené len za pomoci rámu, môžete použiť i iné tvary, formy či materiály. 

Sukulenty v topánkach

Zdroj: pinterest.com

Sukulenty v topánkach

Neobyčajné, kreatívne, vtipné – čo poviete na nápad nasadiť sukulenty do starých, ošúchaných topánok? Nám sa veľmi páči! Vezmite aj vy topánky, ktoré sú vám už malé alebo už sa nedajú nosiť, a premeňte ich na takýto nevšedný prvok vo vašej záhrade, ktorý zaujme na prvý pohľad. 

Sukulenty umenie

Zdroj: pinterest.com

Sukulenty ako umelecké dielo

I obyčajné sukulenty môžu byť povýšené na umelecké dielo. Takéto nádherné sochy budú obdivovať nielen vaši známi, ale aj všetci okoloidúci. Ak ste trochu zruční, máte umelecké cítenie a baví vás vymýšľať nové veci, pustite sa do DIY projektu. Je to síce trochu prácne,  náročne a na konečný výsledok si budete musieť počkať (kým všetko zarastie), ale zaručujeme vám, že vaša námaha sa vyplatí a vy budete na svoje dielo patrične pyšní.

Veniec zo sukulentov

Zdroj: pinterest.com

Veniec zo sukulentov

Vyrobte si rozkošný veniec z rôznych druhov skalnice a machu. Zavesiť si ho môžete na dvere a vítať ním všetkých návštevníkov. Alebo ho položte na stôl, dozdobte sviečkami, kraslicami či mašľami a máte tak krásnu tematickú ozdobu.

Recyklujeme

Zdroj: pinterest.com

Recyklujeme a tvoríme zo sukulentov

Vaše deti už vyrástli, dokonca i vnúčatá a vy neviete, čo s odloženými bábikami? Máte niekoľko možností – môžete ich podarovať, predať, vyhodiť alebo im dajte nové, kreatívne využitie. Premeňte hlavy bábik na podarené kvetináče pre sukulenty. Hlavy môžete i nastriekať farbami alebo pomaľovať akrylovými farbami. Takýmto spôsobom môžete zužitkovať i plastových trollov s vytrhanými vlasmi či hračkárske autá.

Sukulenty výtvory

Zdroj: pinterest.com

Inšpiratívne výtvory zo sukulentov

Je vám ľúto vyhodiť klietku po andulke? Neviete ako ju ešte využiť? Prinášame vám jeden jednoduchý a kreatívny spôsob. Zasaďte do nej sukulenty a pridať k nim môžete i nejaké kvitnúce trvalky či ťahavé rastliny s farbenými listami. Takto vyzdobenú klietku si môžete zavesiť na strom v záhrade alebo použiť i ako vkusnú dekoráciu na terasu či balkón. Fantázii sa medze nekladú, preto neváhajte vysadiť sukulenty do maľovaných šálok, plechových hrnčekov, bodkovaných čajníkov či plytkých mís. 

Sukulenty v črepníku

Zdroj: pinterest.com

Sukulenty v črepníku

Že sukulenty v črepníkoch sú klasika, ktorá veľmi neohúri? Skúste ich premeniť na jedinečnú ozdobu vašej záhrady. Pomocou sukulentov, štrku a drobných kamienkov, črepín alebo kúskov dreva vytvorte obrazce v tvare stromu či vázy s kvetmi. Takýto výtvor môže byť i krásnym darčekom, ktorý určite poteší nielen milovníkov záhrad. 

Sukulentové hlavy

Zdroj: pinterest.com

Vlasaté hlavy so sukulentmi

Tak do týchto strapatých hláv s farebnými sukulentmi sme sa zamilovali! Povedzte, nevyzerajú veľmi nápadito a vkusne? 

Zvieratá zo sukulentov

Zdroj: pinterest.com

Zvieratá zo sukulentov

Spravte zo svojej záhrady zoologickú záhradu plnú zvieratiek vytvorených zo sukulentov. Nádherné medúzy s husto zarastenými hlavami, zvedavý ježko skrývajúci sa pod jabloňou či veselá korytnačka, ktorú si môžete vytvoriť podľa návodu nižšie, dozaista ohúria nielen deti. 

Pozri aj: Retro fialka je klasikou v domácnostiach. Ako sa však o ňu starať ?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE