RECEPT: Jahodovo-figová torta z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Jahodovo-figová torta z Pečie celé Slovensko
  • 23.10.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Niektorí sa s figami veľmi nekamarátia, iní ich zbožňujú. Ak si na figách s radosťou pochutnáte, určite nepoviete nie ani tejto krásnej a lákavej torte, v ktorej sa tiež kombinuje chuť jahôd a mascarpone. Recept prináša Tánička z relácie Pečie celé Slovensko. Vyskúšate túto tortu podľa jej receptu upiecť tiež?

Cesto:

  • 180 g kryštálového cukru
  • 168 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 66 ml mlieka
  • 33 ml slnečnicového oleja
  • 1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja
  • 3 polievkové lyžice horúcej vody
  • Štipka soli

Jahodový mousse:

160 g jahodového pyré
50 g kryštálového cukru
10 ml citrónovej šťavy
8 g želatíny + 48 ml vody
150 g smotany na šľahanie 33 %
80 g bielej čokolády

Jahodové coulis:

  • 225 g jahôd
  • 60 g kryštálového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu + 1 polievková lyžica vody

Plnka:

  • 180 g mascarpone
  • 220 g krémového syra
  • 200 g smotany na šľahanie 33%
  • 1 ks stužovaču do šľahačky
  • 65 g práškového cukru
  • Citrónová šťava

Ganache:

  • 350 g bielej čokolády
  • 120 g smotany na šľahanie 33 %
  • 50 g masla

Na ozdobenie:

  • 10 ks čerstvých fíg
  • 200 g izomaltu
  • Potravinárska farba (žlta, zelena, biela)
torta s jahodami a figami

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  2. V miske kuchynského robota vyšľaháme vajíčka spolu so štipkou soli a postupne zašľaháme cukor. Postupne zvyšujeme rýchlosť, keď hmota zväčši objem vypneme a potom už len silikónovou stierkou všetky zvyšné ingrediencie dobre premiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice horúcej vody. Vylejeme do pripravených do dvoch 15 cm formy a pečieme 35 – 40 min pri teplote 180 stupňov. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme jahodový mousse. Želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Odstavíme, pridáme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Keď mierne vychladne pridáme napučanú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Premiešame spolu s jahodami a nalejeme do dvoch pripravených foriem s priemerom 18 cm, obalíme fóliou a vložíme do mrazničky.
  4. Pripravíme jahodové kuli. K jahodám pridáme cukor, rozmixujeme a dáme uvariť. Zriedime škrob s vodou a nalejeme do jahôd pri stálom miešaní, varíme do zhustnutia. Po uvarení necháme vychladnúť a presunieme do cukrárskeho vrecka.
  5. Plnenie. Do misky kuchynského robota pridáme mascarpone, krémový syr, smotanu na šľahanie, citrónovú šťavu a práškový cukor. Vyšľaháme do hladka na strednej rýchlosti.
  6. Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na štyri rovnaké časti a začneme vrstviť tortu.
  7. Položíme prvú piškótu, potrieme plnkou, na ňu položíme jahodový mousse. Tretiu časť jahodového kuli a medzery okolo moussu vyplníme krémom z cukrárskeho vrecka. Položíme druhú piškótu, tiež potrieme plnkou, natrieme kuli, pridáme nakrájané jahody. Položíme tretí korpus, plnku, mousse, kuli a uzavrieme štvrtou piškótou.
  8. Pripravíme ganache. Rozpustíme bielu čokoládu, spolu so smotanou na šľahanie a maslom, a necháme vychladnúť.
  9. Po vychladnutí vyšľaháme ganache . 1/3 natrieme tortu. Na bok naukladáme rozkrájané figy. A zasa natrieme zvyškom ganašu tortu, tak aby bolo vidieť figy.
  10. Rozpustíme isomalt. Do ½ pridáme žltú potravinársku farbu. Nalejeme do okrúhlej silikónovej formy a vytvarujeme kvet. Do druhej polky pridáme zelenú farbu a vymodelujeme.
  11. Karamelovú ozdobu dáme na vrch torty.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom
ZÁHRADA

Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

  • 0
  • 27.03.2023
Snívate o vlastnej domácej vírivke? Teraz si môžete splniť sen veľmi jednoducho!
ZÁHRADA

Snívate o vlastnej domácej vírivke? Teraz si môžete splniť sen veľmi jednoducho!

  • 0
  • 14.03.2023
Kamenný koberec: Ako ho využiť v záhrade?
ZÁHRADA

Kamenný koberec: Ako ho využiť v záhrade?

  • 0
  • 06.03.2023