5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!
  • 31.10.2022
  • Michaela Kožáková

Už sa vám niekedy stalo, že ste večer pred zaspaním začuli jemné, ale zato vytrvalé chrumkanie? Tieto nepríjemné zvuky si vyžadujú okamžitú reakciu! S najväčšou pravdepodobnosťou sa vám do dreveného nábytku, krovov či trámov pustili červotoče. Bez ich urýchlenej likvidácie bude s drevom zle. Larvy červotoča majú totiž veľký apetít a prehrýzajú sa postupne drevom natoľko, že vám z neho zostane len prach a piliny. 

Tieto drevokazné chrobáky patria spolu s hubami a plesňami medzi najčastejších biologických škodcov nábytku. Ako spoznáte, že máte doma červotoče? Ako sa zbaviť červotočov v dreve raz a navždy? Čo na nich naozaj platí?

Pozri aj: Jedovatý izbový kvet difenbachia: Ako na jej bezpečné pestovanie?

Ako spoznať červotoča?

Pokiaľ na podlahe máte jemné piliny a počujete chrúpavé zvuky, tak si začnite vyhŕňať rukávy. Máte doma červotoča. Na nábytku môžete nájsť malé kôpky dreveného prachu. Ďalším znakom je drevo prederavené chodbičkami.

Poznáme dva druhy červotočov, ktoré v našich končinách radi likvidujú nábytok. Jeden z nich je červotoč prúžkovaný, ktorý má bodkované ryhy na krovkách a dĺžku 3 – 5 milimetrov. Červotoč kockovaný sa zase vyznačuje žltošedým ochlpením a dĺžkou 2,5 – 6 milimetrov.

Pokiaľ si myslíte, že vám diery do dreva prehrýzajú samotné chrobáky, tak sa mýlite. V skutočnosti za to môžu larvy. Tie sa mechanicky prevŕtavajú drevom a vytvárajú charakteristické chodbičky.

Začiatkom marca samičky nakladú priemerne 50 vajíčok s priemerom 0,5 milimetra do otvorov a trhlín v dreve. Po dvoch až troch týždňoch sa vyliahne larva, ktorá sa do dreva zavrtáva. Vývoj takejto larvy trvá 2 až 3 roky. Larva sa pred zakuklením presunie tesne k povrchu dreva a po vyliahnutí dospelý jedinec napadnuté drevo opúšťa.

S červotočmi sa môžeme stretnúť nielen v dome, ale žijú aj vo vonkajšom dreve. Tieto potvory dokážu zničiť dokonca i konštrukcie stavieb či celé podlahy.

Ako sa zbaviť červotočov?

Hneď, ako objavíte chodbičky a dierky, ktoré spôsobili červotoče, odstavte napadnutý nábytok od ostatného. Starostlivo skontrolujte všetky kusy a ten s červotočom aj zospodu. Zistite rozsah škody a rozhodnite sa, či nábytok spálite alebo ho predsa len zachránite. V tom prípade vypracte vnútro skrinky. 

Recepty našich babičiek na likvidáciu nezvaných hosťov zahŕňajú napríklad napúšťanie dreva roztokom z lúhového mydla alebo rozohriatym naftalínom. Na červotoča vraj platí aj roztok, ktorý si pripravíte uvarením soli s horčičným semienkom, čiernym korením, vňaťou paliny a octom.

Účinná je aj zmes 150 ml ľanového oleja, 150 ml terpentínu (prírodné riedidlo bez zápachu), 60 ml bieleho octu a 60 ml denaturovaného liehu, ktorú na postihnuté miesta jednoducho nanesiete čistou handričkou. Za vyskúšanie stoja i ďalšie babské rady a domáce recepty. 

Roztok s octom

Do neriedeného octu pridajte prostriedok na riad v pomere 10:1, prisypte čierne korenie a zamiešajte. Práve jar mierne zahustí roztok, ktorý vám potom až tak nesteká. Pripravenou zmesou dôkladne potierajte napadnuté miesta a vôbec ňou nešetrite. Autori tohto ľudového receptu tvrdia, že červotoča už nikdy neuvidíte. Pri prečítaní zloženia prípravku sa ani nie je čomu diviť.

Neprehliadni: Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

Pikantný diabolský odvar

Skutočne štipľavý odvar si pripravíte z jednej lyžičky čierneho a bieleho korenia, strúčika cesnaku, feferónky, lyžičky soli a zhruba štvrť litra bieleho octu. Všetky ingrediencie dajte do litra horúcej vody a poriadne premiešajte. Týmto roztokom potierajte miesta, kde sa červotoč vyskytuje.

Chemické prípravky na červotoče

Ak veľmi neveríte domácim receptom, prípadne, ak nezabrali žiadne babské rady, siahnite po chemických prípravkoch, ktoré bežne zoženiete v drogériách a hobby obchodoch. Menšie kusy nábytku môžete priamo namáčať do chemikálií alebo ich na drevo naneste. Injekčné vstrekovanie priamo do dier vzniknutých červotočmi je zábava na dlhý čas, preto ho radšej zverte odborníkom.

Odborná likvidácia červotočov

Ďalšou možnosťou sú fyzikálne metódy likvidácie červotočov. Na ne však budete potrebovať odbornú pomoc. Dospelé červotoče ani larvy neprežijú teplotu nad 65 °C. Škodca v dreve tak doslova uvarí mikrovlnné žiarenie. Po zásahu ale musíte nábytok či trámy čo najskôr naimpregnovať, pretože toto žiarenie nechráni drevo pred opätovným napadnutím. Táto metóda sa nehodí pre lakované kusy nábytku a starožitnosti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní