Vysnívané bývanie s minimom úsilia?! TOP rady a tipy pri hľadaní nehnuteľnosti

Napriek tomu, že ceny nehnuteľností vzrástli, ľudia nechcú do konca života bývať niekde v podnájme a „vyhadzovať peniaze z okna". Premrštené ceny nájmov nás často nútia premýšľať nad vlastným domom alebo bytom. Nájsť však nehnuteľnosť, ktorá by vyhovovala našim potrebám a prianiam nie je naozaj ľahké. 

Veľakrát býva skutočne vyčerpávajúce a zložité zorientovať sa v nekonečnej ponuke nehnuteľností, ktoré uverejňujú realitné kancelárie. Ako sa pustiť do hľadania vášho budúceho bývania? A čomu venovať pozornosť?

Pozri aj: TOP rady, ako si vybaviť hypotéku na bývanie

Portál s nehnuteľnosťami

Zdroj: Depositphotos

Majte prehľad

Trh s nehnuteľnosťami je veľmi dynamickým telesom. Každý deň, ba každú hodinu, pribúdajú nové ponuky. Ak chcete nájsť nehnuteľnosť, ktorá bude vyhovovať vašim požiadavkám i vášmu rozpočtu, mali by ste si vyhradiť dostatok času na hľadanie vášho vysnívaného domu alebo bytu. 

Ak je možné, nastavte si notifikácie, ktoré vám budú chodiť z portálov s nehnuteľnosťami do vašej emailovej schránky. Takýmto spôsobom vám nič neujde a vy budete mať dokonalý prehľad či už o novinkách alebo prípadnom znížení cien. Taktiež sa vám bude ľahšie orientovať v ponukách a v cenách.

Sociálne siete

Sociálne siete sú skutočne silným komunikačným nástrojom. Mnoho majiteľov bytov či domov na ne uverejňuje inzeráty s predajom svojej nehnuteľnosti, takisto aj realitné kancelárie na ne pridávajú svoje ponuky. Na sociálnych sieťach existujú rôzne skupiny, kde môžete i vy zverejniť svoj dopyt. Vytipujte si tiež niekoľko väčších realitných kancelárií, sledujte ich alebo si nastavte zobrazovanie nových príspevkov. 

Využite svoj účet i na kontaktovanie priateľov a informujte ich o tom, že hľadáte byt či dom. Možno budete mať šťastie a niekto z nich práve predáva nehnuteľnosť za prijateľnú cenu. 

Realitné kancelárie

Veľkú časť nehnuteľností predávajú realitné kancelárie a makléri. Samozrejme, môžete hľadať nehnuteľnosť i „na vlastnú päsť". Ak však nemáte dostatočný priestor na sledovanie trhu s nehnuteľnosťami a následne pri samostatnej kúpe nemáte čas na behanie po úradoch a vybavovanie potrebných dokumentov, je lepšie kontaktovať realitného makléra. Upresnite mu vaše požiadavky a poproste ho, aby vás v prípade vhodnej nehnuteľnosti kontaktoval. Získate tak náskok pred ostatnými, ktorí hľadajú podobnú nehnuteľnosť ako vy. 

Neprehliadni: Predávate nehnuteľnosť? Takto ju spravíte atraktívnejšou!

Obhliadka nehnuteľnosti

Zdroj: Depositphotos

Čo by vás malo zaujímať pri obhliadke nehnuteľnosti?

Ďalším krokom po tom, ako nájdete niekoľko nehnuteľností, ktoré sa vám pozdávajú, je obhliadka. Tá by sa mala niesť v duchu dialógu a mala by zodpovedať všetky vaše otázky. Na obhliadku si nechajte dostatočný časový rámec a ak sa maklér, či majiteľ ponáhľa, jednoducho im povedzte, že na obhliadku potrebujete svoj čas. Je vhodné si pripraviť zoznam vašich kritérií a otázok, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní.

Okrem prvého dojmu, základných parametrov nehnuteľnosti ako je dispozičné riešenie, orientácia miestností, stav nehnuteľnosti a výšky nákladov na domácnosť, by vás mali zaujímať i ďalšie skutočnosti. 

Plánované rekonštrukcie

Oprava výťahu, strechy či zateplenie – mali by ste sa informovať o plánovaných rekonštrukciách. Predstavte si, že sa rozhodnete prerobiť kúpeľňu od základov a výmena stúpačiek vám ju poškodí.

Ak nehnuteľnosť, ktorú idete kupovať, bola prerobená, je tiež dobré vedieť, či bola rekonštrukcia vykonaná kvalitne. Avšak len máloktorý maklér či majiteľ dokáže sprístupniť dokumentáciu, ktorá vám priblíži odvedenú prácu, preto sa na to pýtajte.

Susedia

Povinnou jazdou je otázka ohľadom susedov. Samozrejme, nič iné ako pozitívnu odpoveď čakať nemôžete. Pozrite sa sami, ako je v prípade bytu upravený vchod alebo spoločné priestory bytovky. Ak sa susedia dokážu na prácach na bytovke dohodnúť v jej prospech, tak by ste nemali mať s nimi veľký problém.

Ak sa vám naskytne príležitosť stretnúť niektorého z nich, skúste sa mu prihovoriť. Ak budú zhovorčiví a ochotní, určite sa niečo dozviete i o bývalých majiteľoch, o udalostiach, ktoré sa v nehnuteľnosti odohrali a možno i dôvod, prečo sa ju rozhodli predať.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE