Vyskúšajte pranie uterákov s jedlou sódou, výsledok vás prekvapí

Sóda bikarbóna, alebo vznešeným jazykom chémie hydrogenuhličitan sodný, je látka, ktorú si nevedia vynachváliť gazdinky z celého sveta. Biely prášok typický zásaditou chuťou je známy predovšetkým v potravinárstve, kde sa využíva ako súčasť kypriacich práškov do pečiva. Pre svoje vlastnosti je však obľúbený aj ako prostriedok na čistenie. Použiť sa dá napríklad aj na pranie uterákov. Dôvodov prečo tak spraviť je hneď niekoľko.

Prečo prať uteráky so sódou?

Uteráky sú vecou, ktorú využívame niekoľkokrát za deň. Ich problém však je, že postupom času zažltnú. Tým, že zostávajú dlhší čas vlhké, stávajú sa navyše dokonalým prostredím pre množenie baktérií a plesní, ktoré sa na uteráky dostanú pri kontakte s pokožkou.

Prvým dôvodom, prečo sa oplatí pridávať jedlú sódu do prania, je, že dokáže odstrániť takmer všetky druhy nečistôt nahromadených vo vláknach a vybieliť najviac znečistené miesta. Okrem toho zmäkčuje a dezinfikuje tkaniny a je tiež skvelá na odstraňovanie mastných škvŕn. Svojimi účinkami hubí mikroorganizmy a choroboplodné zárodky.

Ďalším benefitom sódy je neutralizácia nepríjemných pachov. Okrem tkanín zmäkčuje aj samotnú vodu, čo zabraňuje usádzaniu vodného kameňa v práčke. Za zmienku tiež stojí, že ide o prírodný produkt, je lacná, ľahko dostupná a nepredstavuje žiadne riziko respiračných alebo kožných alergií.

Odporúčame: Overené tipy ako sušiť bielizeň rýchlo a jednoducho aj bez sušičky

ako prať uteráky

Zdroj: Shutterstock®

Ako prinavrátiť život zažltnutým uterákom?

Najjednoduchší spôsob ako prinavrátiť život zájdeným uterákom, je pridať šálku sódy bikarbóny priamo do bubna práčky alebo do zásobníka na prací prášok a spustiť vybraný prací program. Ak sa však na uterákoch nachádzajú výrazné a odolné škvrny, skúste hrnček sódy nasypať do horúcej vody. Do takto pripraveného roztoku namočte uteráky. Nechajte pôsobiť celú noc a následne ich operte tak ako zvyčajne. Pri praní uterákov je tiež dôležité zbytočne neprepchávať bubon práčky a po praní dohliadnuť na to, aby sa dokonalo vysušili. Uteráky sa odporúča prať pri maximálnej teplote 40 stupňov Celzia.

Ocot umocní účinky sódy

Ďalším tipom je skombinovať pri praní jedlú sódu a ocot. Ten má výborné bieliace vlastnosti a pomáha tiež odstrániť plesne a nepríjemné pachy. Taktiež zmäkčuje tkaniny, a teda slúži ako náhrada aviváže. Zmiešaním sódy a octu vytvoríte silný roztok, ktorý spôsobí okamžitú reakciu schopnú odstrániť minerálne usadeniny a iné zvyšky.

Prečítajte si: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!

ako prať uteráky aby boli mäkké

Zdroj: Shutterstock®

Sódu možno kombinovať aj s ďalšími látkami, ktoré máte doma

Skvelý výsledok pri praní uterákov dosiahnete aj vtedy, ak sódu zmiešate so šťavou z citróna. Zmes naneste na škvrnu, nechajte pôsobiť 20 minút a uterák operte. Škvrna by mala zmiznúť. So sódou môžete zmiešať napríklad aj čajovníkový olej, ktorý je známy antiseptickými účinkami, alebo peroxid vodíka. Najdôležitejšie je nechať zmes pôsobiť na tkanine dostatočne dlho, aby mala čas uvoľniť škvrnu.

Vyskúšajte: Doska na krájanie ako nová? Vďaka týmto radám ju dokonale vyčistíte

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE