Ako vybrať správny matrac? Čo brať do úvahy pri jeho výbere?

Ako vybrať správny matrac? Čo brať do úvahy pri jeho výbere?
  • 22.05.2023
  • Michaela Kožáková

Dobrý spánok je základom pre zdravú chrbticu a celkovú spokojnosť. Spánok na nevhodnom povrchu môže viesť k bolestiam chrbta a kĺbov a celkovej podráždenosti. Práve z tohto dôvodu by sme v tejto oblasti šetriť nemali a mali by sme zainvestovať do kvalitných matracov.

Výber matraca je individuálna vec a každý matrac by mal byť prispôsobený potrebám osoby, ktorá ho bude používať. Možno aj vy stojíte pred otázkou aký matrac je najvhodnejší alebo aký matrac kúpiť, aby ste sa ráno zobúdzali bez bolesti a v dobrej nálade. Prinášame vám zopár tipov, ktorými sa riadiť pri výbere matraca a tiež na čo si dať pri kúpe pozor.

Neprehliadni: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!

Ako vybrať matrac?

Pri výbere a kúpe matraca sa zamerajte na:

  • Matrac vyberajte s ohľadom na vašu váhu, vek a zdravotný stav.
  • Dajte si záležať na správnej veľkosti matraca. Tá by mala byť aspoň o 20 až 30 cm dlhšia ako vy.
  • Tvrdosť matraca prispôsobte vášmu zdravotnému stavu.
  • Pri kúpe nového matraca zvážte i kúpu nového roštu.

Pre ľahšie rozhodovanie si tiež skúste položiť nasledujúce otázky:

  • Ako často sa bude matrac používať? Každý deň alebo len príležitostne?
  • Hľadáte matrac pre obyčajnú jednolôžkovú alebo pre manželskú posteľ?
  • Ak ide o lôžko pre dvoch, budete chcieť samostatný matrac pre každého partnera alebo preferujete spoločný matrac?
  • Potrebujete mať zabezpečené aj polohovanie? 

Druhy matracov

• Pružinové matrace

Predstavujú lacnú možnosť a sú dostupné vo všetkých štandardných veľkostiach. Nedokážu sa však prispôsobiť tvaru tela a v ich prípade nie je možnosť voliť tvrdosť. Tieto matrace sa hodia na chalupu alebo pre hostí.

• Latexové matrace

Tieto priedušné matrace sa vyrábajú v rôznych vyhotoveniach. Môže ich tvoriť niekoľko anatomických zón, preto sú vhodné na každodenné používanie. Tento typ matracov môžete umiestniť na polohovateľný rošt.

• Sendivičové matrace 

Ide o matrace skladajúce sa z niekoľkých vrstiev rôznych pien a vďaka tomu majú viac stupňov tvrdosti. Poskytujú väčší komfort a lepšiu oporu tela počas spánku.

• Penové matrace

Vyrábajú sa zo studenej a teplej peny, z ktorej najznámejší je molitan. Penové matrace majú rôzny stupeň tvrdosti. Sú pohodlné, priedušné a podľa druhu peny disponujú i dlhou životnosťou.

• Prírodné matrace

Prírodné matrace vynikajú výbornými absorpčnými schopnosťami, poskytujú skvelú oporu tela a patria medzi najlepšie matrace na spanie. Najobľúbenejšími prírodnými materiálmi je konské vlásie a kokosové vlákno. Prírodné materiály ocenia najmä osoby, ktoré sa nadmerne potia, deti a tiež alergici.

Tvrdosť matraca

Jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere vhodného matraca je jeho tvrdosť. Väčšina predajcov odlišuje 4 stupne tvrdosti matracov od mäkkých až po extra tvrdé.

Pri výbere tvrdosti matraca je zásadným faktorom telesná hmotnosť užívateľa. Ľudia s nižšou váhou si môžu vyberať mäkšie matrace. Spotrebitelia s vyššou váhou by sa mali zamerať na tvrdé matrace, ktoré poskytnú telu dostatočnú oporu. Vo všeobecnosti muži by si mali zaobstarať tvrdý matrac, zatiaľ čo ženy s jemnejšou stavbou tela by mali siahnuť po stredne tvrdom matraci, ktorý sa dobre prispôsobuje spánkovej polohe.

Veľkosť matraca

Ako sme už spomenuli vyššie, dĺžku matraca vždy vyberajte podľa svojej výšky, ale nezabudnite k nej pripočítať aspoň 20 cm. 

Matrace sa vyrábajú v niekoľkých veľkostiach, ktoré zodpovedajú štandardným veľkostiam jednolôžok a dvojlôžok. Medzi najpredávanejšie veľkosti patrí 90 × 200 cm, 120 × 200 cm, 140 × 200 cm, 160 × 200 cm, 180 × 200 cm a 80 × 200 cm. Štandardne sa stretnete s matracmi s dĺžkou 200 cm, ale výrobcovia ponúkajú aj predĺžené veľkosti 220 cm alebo vám matrac vyrobia na mieru podľa vašich požiadaviek.

Výška matraca

Výšku matraca vyberajte s ohľadom na vašu hmotnosť a typ postele. Na každodenné spanie dospelého človeka sa odporúčajú matrace s minimálnou výškou 15–20 cm. Čím je matrac vyšší, tým je kvalitnejší. Matrac nižší ako 14 cm sa hodí len na občasné prespanie. Samostatnú kategóriu tvoria matrace pre deti s výškou 10 cm.

Tenšie matrace síce dostanete kúpiť za nižšiu cenu, ale počítajte s tým, že sa rýchlo preležia. Vyššie matrace sú drahšie, ale vzhľadom na dlhú životnosť získate vyvážený pomer medzi cenou a dobou používania.

Nosnosť matraca

Nosnosť matraca na posteľ by mala byť minimálne o 5 kg vyššia ako je vaša hmotnosť. Keď si vyberiete matrac s nižšou hmotnosťou, môže časom dôjsť k jeho preležaniu a vám sa na ňom nebude spať pohodlne.

Tip: Pri výbere matraca si naň skúste sadnúť. Ak sa stlačí o viac ako 1/3, tak je pre vás príliš mäkký a tým pádom nevyhovujúci.

Pozri aj: Ako vybrať žehliacu dosku? Na aké parametre sa zamerať?

Zónovanie matraca

Zóny predstavujú miesta, ktoré majú rozdielnu tvrdosť a poskytujú tak rôznu oporu. Ľudské telo nevyvíja rovnomerný tlak po celej dĺžke matraca, a preto ho zaťažuje v každej časti inak. Presne tomu by mal byť ideálny matrac prispôsobený. Pri zónovaní matracov platí pravidlo – čím viac zón, tým kvalitnejší je matrac.

Matrac môže mať maximálne 7 zón. Existujú aj matrace s 5 zónami, ktoré majú spevnenie pod ťažiskom tela, pod ramenami a pri kolenách. Minimálny počet zón pri matracoch je tri.

Vrchný matrac

Na zabezpečenie dlhoročnej životnosti matraca predajcovia matracov odporúčajú používať kvalitné vrchné matrace ako ochranu. Pri ich použití sa zachováva tvar matraca, na ktorom je položený. Vrchný matrac tiež absorbuje časť potu, ktorý počas spánku vylúčite. 

Tieto druhy doplnkových matracov ľahko zrolujete a premiestnite. Sú tiež ľahké, skladné a tenké, takže nezaberú veľa miesta.

Aký voliť matrac pre deti?

Pri výbere matraca pre dieťa treba zohľadniť vek a vývin dieťaťa. Pre deti s neukončeným rastom je najvhodnejší tvrdý detský matrac, ktorý chrbtici poskytne vhodnú oporu. Veľmi dôležitá je tu kvalita, nie dizajn. Nekupujte ani výrazne zónové matrace, ktoré sú vhodnejšie pre staršie deti. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní