Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu

Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu
  • 29.05.2023
  • Michaela Kožáková

Túžite po hustej zeleni a farebných kvetoch? Nemáte však záhradu, ktorá by vám poskytla priestor pre vysádzanie a pestovanie rastlín? To vôbec nevadí. I menší balkón alebo terasa vás môžu potešiť rozkvitnutými, voňavými kvetmi. 

Existuje nespočetné množstvo rastlín, ktoré môžete pestovať na vašom balkóne či terase. Či už hľadáte celoročné kvety na terasu, zaujímavé balkónové kvety alebo ťahavé rastliny, máte si z čoho vyberať. Prinášame vám zopár najkrajších kvetov, vďaka ktorým si môžete vytvoriť mini záhradku a príjemné prostredie pre oddych na vašom balkóne a terase.

Neprehliadni: Záhrada v stredomorskom štýle: Ako si ju vytvoriť a čo by v nej nemalo chýbať?

Podľa čoho vyberať kvety na balkón a terasu?

  • Hmotnosť –⁠ na menšie balkóny si vyberajte ľahšie vonkajšie kvetináče. Ak si plánujete zaobstarať celoročné kvety na balkón či terasu, voľte mrazuvzdorné kvetináče.
  • Orientácia balkóna, terasy – myslite na to, že výber kvetov a rastlín závisí aj od svetovej strany, na ktorú je otočený váš balkón či terasa a množstva slnečného žiarenia. Vyhnete sa tak spáleniu kvetov alebo uhynutiu z dôvodu nedostatku slnka. V prípade väčšej terasy či balkóna na viac svetových strán, rastliny rozmiestnite podľa ich individuálnych potrieb.
  • Vietor – väčšina rastlín silné poveternostné podmienky neznáša dobre. Ak je balkón nechránený a veterný, vyberte si radšej rastliny, ktorým sa darí v takých podmienkach alebo im postavte vetrolam.
  • Starostlivosť – nezabudnite na to, že rastliny treba polievať, zastrihávať, hnojiť, zazimovávať a plody treba zbierať, keď sú zrelé. 
  • Hmyz – ak bývate v byte a pestujete si zeleninu či kvety na balkóne, prirodzene môžu lákať vtáky a hmyz, čo môže prekážať nielen vám, ale aj vašim susedom.
Sirôtka

Zdroj: INSTAGRAM/bgreen_dk

Fialka záhradná

Fialka záhradná, známa tiež ako sirôtka, je veľmi obľúbenou trvalkou vhodnou aj na balkón či terasu. Najlepšie sa jej bude dariť na stanovišti, ktoré jej poskytne priame ranné slnko, no zároveň ju chráni pred intenzívnym popoludňajším slnkom.

Tento jeden z najkrajších balkónových kvetov ponúka nekonečnú paletu farieb kvetov a dlhé obdobie kvitnutia. Váš balkón a terasu od jari do októbra ozdobí kvetmi so zamatovým leskom a vás omámi jemnou vôňou. 

Zimné sirôtky prežijú teploty pod nulou a dokážu kvitnúť aj počas chladných dní. Ak aj kvety fialiek v zime zvädnú, prežijú a neskôr opäť krásne zakvitnú.

Brečtan

Zdroj: INSTAGRAM/lucasnatural.art

Brečtan

Medzi obľúbené ťahavé kvety na balkón patrí nenáročný brečtan. Pestovať sa dá v interiéri, kde má schopnosť čistiť vzduch. Na stenách predstavuje prirodzenú izoláciu a klímu. Na balkóne alebo terase ho môžete nechať popínať, zasadiť ho do kvetináča, nádoby či vedľa opory, konštrukcie, ktorú môže obrásť. Pekne vyznie i v závesnej nádobe, z ktorej bude prevísať.

Brečtan patrí medzi rastliny do tieňa, ale dariť sa mu bude aj v polotieni. Neprekáža mu ani vietor, a keďže na stenách môže slúžiť ako izolácia, rastie aj cez zimu.

Petúnia

Zdroj: INSTAGRAM/virgi_pg_87

Petúnia

Snáď každý z nás pozná túto krásku, ktorej kvety hrajú všetkými farbami. Krásne petúnie sú milovníčky slnka a hoci silné mrazy neprežijú, tolerujú teploty okolo nuly. Tieto rastliny však treba chrániť pred dažďom a silným vetrom. Petúniam sa nedarí, ak je vlhké a chladné leto. Potrebujú aspoň 5 hodín priameho slnka denne.

Petúnie rastú vzpriamene, ale zaobstarať si môžete aj odrodu surfíniu, ktorej kvety visia.

Pozri aj: Starostlivosť o tuje: Prečo vysychajú? Takto budú krásne a zdravé!

Fuksia

Zdroj: INSTAGRAM/remenyimihaly

Fuksia

Tieto nádherné balkónovky do tieňa a polotieňa vás od leta do jesene potešia nádhernými farebnými visiacimi kvetmi. Obľúbené trvalky môžete nájsť v rôznych tvaroch, farbách a veľkostiach. Pre bohaté kvitnutie doprajte fuksiám pravidelnú zálievku a hnojenie. Prospieva im tiež zostrih odkvitnutých kvetov.

Medzi najznámejšie patrí fuksia čílska (Fuchsia magellanica) s viacerými varietami. Dobrou mrazuvzdornosťou sa vyznačuje varieta globosa alebo až 100 centimetrov vysoká a bohato kvitnúca varieta gracilis.

Klinček

Zdroj: INSTAGRAM/briepiano

Klinček

Jemné klinčeky sú ideálnymi druhmi kvetov na balkón alebo terasu. Potešia vás svojimi kvetmi v odtieňoch červenej, ružovej, bielej a niekedy aj žltej, a tiež príjemnou korenistou vôňou. Na balkónové pestovanie sú vhodnejšie plazivé druhy klinčekov, ktoré majú nižší vzrast. Klinček záhradný je tiež vhodný do kvetináčov, ale i priamo do pôdy. 

Rozmnožiť si klinček môžete semenami, oddelkami alebo bylinnými odrezkami. Rastlinám sa najviac darí vo výživnej pôde a pri pravidelnej zálievke.

Mučenka

Zdroj: INSTAGRAM/plantexplorer

Mučenka

Medzi ťahavé kvety na terasu, balkón či do záhrady patrí aj exotická mučenka. Bežne rastie na juhu USA a v Južnej Amerike, ale dá sa vypestovať aj u nás, ak má dostatok priameho slnka. V zime je však potrebné umiestniť ju do skleníka alebo zazimovať.

Mučenka kvitne zväčša počas júla zaujímavými fialovo-bielymi kvetmi. Rastline sa najviac darí v oblastiach s vyššou vlhkosťou a na miestach, kde sú chránené pred vetrom. Existuje viacero druhov tejto rastliny. Mučenka jedlá sa pestuje kvôli bobuliam (marakuja) hlavne v Karibskej oblasti a v Južnej Afrike. Z bobúľ sa robia džúsy, jogurty, ovocné šaláty, jedia sa aj samostatne. Niektoré druhy sa dajú využiť na upokojenie nervov vďaka mierne sedatívnym účinkom. 

Heuchera

Zdroj: INSTAGRAM/levinstradgard, Heuchera

Medzi ďalšie obľúbené rastliny a kvety na balkón a terasu patria:

  • Heuchera
  • Okrasná tieňomilná hosta
  • Ťahavá lobelka
  • Klasika v podobe muškátov
  • Netýkavka s pestrofarebnými kvetmi
  • Odolný slezovec
  • Krásne kvitnúca anjelská trúba – durman
  • Vždyzelený strom alebo ker cezmína
  • Nádherná hortenzia

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní