Aróma difuzér vo vašej domácnosti – vytvorte si vďaka nemu z domova voňavú oázu a objavte účinky aromaterapie

Ako zútulniť svoju domácnosť? Možností je mnoho. Rozhodne pomôže umiestnenie izbových rastlín do interiéru, ale aj fotografií, prípadne nejakého obrazu alebo dekorácií. Dobrou voľbou sú rôzne látky a tkaniny, vrátane koberčeka, vankúšikov, diek či závesov. A čaro útulného domova razom vytvoria aj hrejivé svetielka.

Avšak, ak potrebujete vo svojom domove vytvoriť tú správnu atmosféru, zabúdať by ste nemali ani na vôňu. Čo tak do obývačky alebo inej izby umiestniť kvalitný aróma difuzér, vďaka ktorému domácnosť nielen rozvoniate pomocou esenciálnych olejov, ale vďaka ktorému tiež objavíte silu aromaterapie?

Aké esenciálne oleje používať do difuzéra a kam ho v miestnosti položiť, aby fungoval čo najlepšie? A aké benefity so sebou prináša používanie aróma difuzérov? Zistite viac v našom článku!

Aromaterapia vo vašej domácnosti

Aromaterapiu radíme do skupiny alternatívnej medicíny, teda medzi liečebné metódy, ktoré sú chápané ako alternatíva ku klasickej medicíne. V prípade aromaterapie ide o alternatívnu alebo doplnkovú terapeutickú metódu, ktorá využíva terapeutické účinky esenciálnych olejov a rôznych aromatických rastlinných zlúčenín s cieľom zlepšiť zdravotný a psychický stav jedinca.

Spomenuté esenciálne oleje, nazývané aj éterické oleje alebo silice, predstavujú prchavé kvapaliny rastlinného pôvodu, ktoré sa získavajú lisovaním, destiláciou alebo inou formou spracovania rôznych častí rastlín, vrátane kvetov, listov, koreňov, semien, plodov alebo kôry. 

Hoci výťažky z rastlín vo forme éterických olejov sa v dejinách ľudstva využívali už veľmi dávno, pojem aromaterapia sa objavil prvýkrát v roku 1937 v knihe francúzskeho chemika René-Mauricia Gattefossého. Ten odporúčal esenciálne oleje na zlepšenie psychického stavu či liečbu kožných poranení.

Aromaterapiu možno aplikovať rôznymi spôsobmi:

  • priama inhalácia – jednoducho môžete vdychovať esenciálne oleje priamo z fľaštičky alebo kvapnúť niekoľko kvapiek na vreckovku, tiež môžete olej využiť pri naparovaní, teda vdychovaní pary z horúcej vody,

  • difúzia vôní – dnes sú dostupné aróma lampy alebo rôzne aróma difuzéry (napr. ultrazvukový aróma difuzér), ktoré zabezpečia rozptyľovanie esenciálnych olejov do ovzdušia, tiež je možné skúsiť aromatické sviečky alebo aromatické vosky (ktoré sa dajú rozpustiť v aróma lampe),
  • topická aplikácia – zriedený esenciálny olej možno aplikovať priamo na pokožku,
  • kúpele – esenciálny olej možno pridať do vane s vodou a dopriať si tak relaxačný kúpeľ,
  • masáže – esenciálne oleje sa dajú po primiešaní do masážneho oleja použiť na uvoľňujúcu a relaxačnú masáž tela. 

Odporúčame: ​Ako využiť podstielku do mačacieho záchoda? Týchto 5 spôsobov vás prekvapí

tyčinkový difuzér

Zdroj: Depositphotos

Máte vo svojej domácnosti aróma difuzér?

Vyššie sme spomenuli aróma difúzer. Ide o veľmi užitočného pomocníka, vďaka ktorému môžete v prvom rade objaviť blahodarné účinky aromaterapie, no rovnako aj rozvoňať, skrášliť a zútulniť svoju domácnosť. Je to v podstate zariadenie, ktoré slúži hlavne na rozptýlenie esenciálneho oleja do okolitého ovzdušia.

Stretnúť sa môžeme s rôznymi formami aróma difuzérov, najčastejšie sú dostupné tieto druhy:

  • tyčinkový aróma difuzér – funguje bez elektrickej energie, ide o nádobku, v ktorej je prítomná nejaká aromatická esencia a do nej sú vložené prírodné tyčinky, ktoré pomáhajú esenciu uvoľňovať do priestoru,

  • elektrický vzduchový aróma difuzér – takýto prístroj sa zapája do elektriny, pričom využíva vzduchové prúdy na rozptýlenie vône do okolia bez použitia vody alebo tepla,
  • elektrické ultrazvukové difuzéry – ide rovnako o elektrický prístroj, ktorý ale rozptyľuje častice esenciálnych olejov pomocou ultrazvukových vibrácií, do prístroja sa dáva voda a pár kvapiek esenciálneho oleja, prístroj pomocou vibrácií vytvára jemnú hmlu, vzniknutá vodná para následne rozvonia okolie, no prístroj rovnako funguje aj ako zvlhčovač vzduchu.

Benefity používania aróma difuzérov v domácnosti

Prečo sa oplatí používať aróma difuzér vo svojej domácnosti? Nech už si vyberiete akýkoľvek druh aróma difuzéra, tešiť sa môžete z mnohých benefitov, ktoré prináša. Tyčinkové, vzduchové aj ultrazvukové difuzéry v prvom rade pohltia rôzne nepríjemné pachy, dokonale rozvoňajú miestnosť a vytvoria príjemnú atmosféru.

Dokážu veľmi účinne odpudzovať hmyz a tiež ozdravia ovzdušie. Difuzér s tým správnym esenciálnym olejom vás zbaví vírusov a baktérií. V prípade, ak používate ultrazvukový, resp. ultrasonický aróma difuzér, môžete sa tešiť aj z toho, že vám prístroj zvlhčí vzduch v miestnosti, čo sa veľmi hodí najmä v suchších priestoroch.

Zvlhčenie ovzdušia môže navyše niektorým jedincom pomôcť k ľahšiemu dýchaniu (napr. pri nádche). Ďalšie benefity používania aróma difuzérov závisia aj od toho, aké esenciálne oleje použijeme. Mnohé aromatické silice dokážu:

  • zlepšiť človeku náladu a podporiť pozitívne myslenie,
  • zmierniť stres, psychický tlak, úzkosti,
  • podporiť relaxáciu,
  • zvýšiť energiu,
  • posilniť koncentráciu,
  • zmierňovať bolesti hlavy či chronické bolesti,
  • podporiť kvalitný spánok.

Odporúčame: ​Správne skladovanie zemiakov - TAKTO vám vydržia dlho čerstvé

esenciálne oleje

Zdroj: Depositphotos

Kam umiestniť aróma difuzér?

Chcete dokonale rozvoňať priestory esenciálnymi olejmi vďaka aróma difuzéru? Aby bolo rozptýlenie esenciálneho oleja čo najefektívnejšie, je dobré nájsť difuzéru vhodné stanovište. Vo všeobecnosti sa odporúča umiestňovať difuzér tam, kde sa viac, takpovediac, hýbe vzduch.

To znamená do blízkosti otvárajúcich a zatvárajúcich sa dverí alebo okien, prípadne aj na miesto, okolo ktorého sa často chodí. Cirkulácia vzduchu umožní vôňam ľahšie sa rozniesť po celej miestnosti. Výber vhodného stanovišťa o to viac nepodceňte v prípade tyčinkového difuzéra – ak ho umiestnite niekam do rohu, kde len ťažko prúdi vzduch, tak pravdepodobne nedosiahnete dostatočné roznesenie vône do okolia.

Samozrejme, difuzér môžete napríklad umiestniť aj tam, kde je priamopotrebný – na pracovnom stole, pri posteli. Difuzér môžete využívať prakticky v ktorejkoľvek miestnosti v dome či byte. Je vhodný do obývačky, spálne, kuchyne, toalety, alebo aj do kancelárie či na chatu.

Ktoré esenciálne oleje do difuzérov sa oplatí vyskúšať?

Do difuzérov môžete voliť ľubovoľné esenciálne oleje, či už podľa ich účinkov, alebo skrátka podľa toho, ktoré vám voňajú. Tyčinkové difuzéry spravidla už obsahujú nejakú aromatickú tekutinu, ktorá sa postupne odparuje, pričom sú dostupné aj náplne do tohto druhu aróma difuzérov. Do elektrických difuzérov sa najčastejšie volia rôznorodé prírodné esenciálne oleje.

Pri výbere dávajte pozor na to, či nie sú oleje označené ako vonné oleje. V tomto prípade ide o synteticky vyrobený produkt, ktorý môže obsahovať len minimum skutočnej rastlinnej silice. Vonné oleje sú preto lacnejšie, no nemožno im pripísať také aromaterapeutické a liečivé účinky ako éterickým olejom.

Obzerajte sa preto po kvalitných éterických olejoch. Existujú rôzne typy esenciálnych olejov s rozmanitými vlastnosťami. Tu je 10 tipov na obľúbené esenciálne oleje, ktoré sa oplatí vyskúšať:

  • levanduľový esenciálny olej – má relaxačný a upokojujúci účinok, zmierňuje stres, dobre pomáha pri migrénach alebo pri nespavosti,
  • eukalyptový esenciálny olej – pôsobí antisepticky, skvelo uvoľňuje dýchacie cesty, pomáha pri nachladnutí, chrípke a rôznych virózach,
  • citrónový esenciálny olej – má osviežujúci účinok, pôsobí antibakteriálne a prečisťuje ovzdušie, dodáva energiu a dobrú náladu,
  • esenciálny olej ylang-ylang – silno podporuje relaxáciu tela a mysle, zlepšuje náladu, má povzbudzujúce, afrodiziakálne a antidepresívne vlastnosti,
  • bergamotový esenciálny olej – povzbudzuje, zlepšuje náladu a potláča stres a úzkosti,
  • esenciálny olej santalové drevo – podporuje relax a meditáciu, pomáha k emocionálnemu vyrovnaniu, má tiež omamné účinky,
  • esenciálny olej citrónová tráva – má antiseptické účinky, odpudzuje hmyz, pomáha pri infekciách dýchacích ciest, prekrvuje, pôsobí proti stresu a zmierňuje nervové vypätie,
  • škoricový esenciálne olej – má antimikrobiálne vlastnosti, podporuje imunitný systém, osviežuje vzduch, dodáva odvahu, zmierňuje strach,
  • esenciálny olej pačuli – znižuje úzkosti a napätie, podporuje koncentráciu, neutralizuje pachy v miestnosti,
  • jazmínový esenciálny olej – zmierňuje pocity strachu, vyvoláva pocity optimizmu a sebavedomia, zmierňuje bolesti hlavy a migrény, má mierne afrodiziakálne účinky.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE