Palivové drevo - ktoré druhy dreva sú vhodné a ako ich správne spracovat a skladovať?

Vykurovanie drevom je dnes stále populárnejšie a obľúbenejšie. Tuhá zima a vysoké účty za elektrinu či plyn použitú na výrobu tepla nás viacerých nútia vrátiť sa k starým spôsobom kúrenia. Obchody s krbovými kachľami je dnes možné nájsť v každom väčšom meste. Tomu potom zodpovedá aj dostupnosť palivového dreva. 

Značným dopytom po vykurovaní palivovým drevom sa inšpirovali výrobcovia spaľovacích zariadení, ktorí neustále prichádzajú s inováciami, ako zvyšovanie účinnosti spaľovania a znižovanie spotreby dreva či menšie zaťažovanie komínov a prírody. Od jednoduchého „vykurovania drevom“ sa postupne prešlo ku „kontrolovanému spaľovaniu.“

Pokiaľ však chceme drevom správne vykurovať, nestačí len kvalitné spaľovanie, ale predovšetkým aj dostatočne preschnuté palivo a správny spôsob jeho prípravy a skladovania.

Ako napíliť drevo na chalupe?  Aké drevo je najvhodnejšie na kúrenie? Ako ho skladovať? 

Neprehliadni: Najlepšie spôsoby na zazimovanie vonkajších žalúzií - vieme, ako na to!

Kedy a ako si zabezpečiť palivové drevo?

S prípravou dreva na zimu by ste mali začať už na jar, no aj rok dopredu. Včas pripravené drevo totiž horí najlepšie a nestane sa vám, že vás zima zastihne nepripravených.

Palivové drevo štiepané, polosuché palivové štiepané drevo, palivové drevo balené, predsušené palivové drevo, paletované drevo si môžete zaobstarať u predajcov. Tí ho predávajú buď v drevených skeletoch alebo voľne. Na palete s dreveným latovaním sa však drevo skladuje ľahšie. Nákladka dreva, rozvoz palivového dreva a jeho vyloženie predajcom je veľkou výhodou, ktorá vám ušetrí kopu času a námahy.

Ďalším spôsobom, ako si zabezpečiť drevo na zimu je spílenie stromov zo záhrad a vlastné spracovanie dreva. Takéto drevo sa spracováva ľahšie, ale musí sa porezať hneď, ako je to možné. Pred samotným výrubom si však overte, či na výrub nepotrebujete súhlas na príslušnom úrade.

Ako správne porezať a naštiepať drevo?

Ak ste si drevo objednali a priviezli vám ho vo veľkých kusoch, je potrebné ho čo najskôr naštiepať, najlepšie ihneď. Ak čerstvé palivové drevo na dvore alebo pred bránou vášho domu vyschne, bude sa s ním ťažšie pracovať alebo vám môže zmoknúť, ak ho necháte dlhšie na mieste.

Spracovať drevo môžete za pomoci píly, štiepačky, cirkulára alebo klasickým spôsobom - sekerou. Najskôr drevo narežte alebo naštiepajte na kúsky dlhé 30 až 40 centimetrov, prípadne zvoľte dĺžky klátikov tak, aby sa zmestili do vášho krbu či pece. Takto pripravené drevo rýchlejšie vyschne a lepšie sa ukladá.

Pri práci s drevom nezabúdajte na ochranné pomôcky, ako sú pracovné rukavice a okuliare. Oblečte si dlhé nohavice a pevnú obuv.

Druh palivového dreva

Na kúrenie a vytvorenie tepla môžete používať tvrdé alebo mäkké palivové drevo. Pozor, drevo ošetrené chemickými spôsobmi a ani lisovanú drevotriesku na kúrenie nepoužívajte. Pri ich horení vznikajú rôzne toxické výpary. Nepáľte ani odpadky z dreva, ako sú palety, preglejka či voskované predmety.

Tvrdé palivové drevo

Z tvrdých drevín sála teplo, takže sú výborné do interiérov, kde potrebujete udržať teplo dlhšiu dobu. Suché tvrdé palivové drevo horí jasným plameňom, takže prispieva k príjemnej atmosfére. Druhy tvrdého dreva rastú pomaly, čo znižuje prirodzenú vlhkosť dreva. Suché palivové štiepané drevo je výbornou voľbou na kúrenie.

Listnaté tvrdé palivové drevo (brezové palivové drevo, čerešňové drevo, agátové palivové drevo, bukové palivové drevo, orech, javor)

Tieto druhy palivového dreva sú najvhodnejšie na vykurovanie. Listnaté palivové drevo dokáže rozvoňať dom. Najčastejšiou voľbou spomedzi palivového dreva je buk, zatiaľ čo jaseň ponúka veľké množstvo tepla a stabilné horenie. Brezové palivové drevo má vysokú zápalnosť, no nehorí dlho, preto je vhodné kombinovať ho s inými druhmi dreva. Dubové palivové drevo produkuje najviac tepla a najdlhšie horí.

Pozri aj: Správne skladovanie zemiakov - TAKTO vám vydržia dlho čerstvé

Drevo

Zdroj: Depositphotos

Mäkké palivové drevo

Mäkké palivové drevo je ideálne palivo pre drevokotle a kombinované kotly. Mäkké drevo je vhodné skôr na rozkurovanie a podpaľovanie.

Mäkké ihličnaté palivové drevo

Mäkké ihličnaté palivové drevo, ako smrek, borovica, jelša majú vysokú zápalnosť, čiže horia aj pri vyššej vlhkosti. Síce ihličnany produkujú dostatok tepla, horia však rýchlo a znečisťujú komín uhlíkmi.

Mokré - vhlké a suché drevo

Mokré drevo na kúrenie je nevhodné. Dôvodom je, že zle horí, dymí a v komíne zanecháva mastnú sadzu, ktorú je ťažšie odstrániť. Výhrevnosť mokrého dreva býva aj viac ako o 50% nižšia ako u dreva preschnutého. Počas procesu horenia sa z neho uvoľňuje zvyšná vlhkosť, a tým sa aj znižuje produkcia tepla. Najlepšie preto je, ak drevo po naštiepaní necháte schnúť aspoň rok a pol až dva roky (závisí od druhu stromu).

Ako spoznať, či je drevo dobre vysušené? Najjednoduchším spôsobom je zakúpenie merača vlhkosti. Pokiaľ kúrite rovnakým typom dreva niekoľko rokov, vlhkosť sa dá odhadnúť aj jednoduchým poklepaním na klát. Suché palivové drevo pekne zvoní.

Ďalším spôsobom je iba odhad toho, či je drevo vhodné na kúrenie. Poleno jednoducho na deň dajte do igelitového vrecka a zviažte. Pokiaľ nebude vrecko večer zvnútra orosené, malo by byť drevo dostatočne preschnuté.

Zaujme Ťa: Servis okien šetrí peniaze za energiu! Vieme, čo kontrola okien zahŕňa aj aká je jej cena

Drevo

Zdroj: Depositphotos

Ako správne ukladať a skladovať krbové palivové drevo, suché bukové palivové drevo či iné drevo na kúrenie?

Či už krbové drevo, dreviny buk, dub, drevo na palete alebo mäkké druhy, majte na pamäti, že drevo by nemalo byť pohádzané alebo uložené na priestranstve bez strechy. Zbytočne by navlhlo a hnilo. Drevo po spracovaní poukladajte do kôlne, garáže alebo do prístrešku na drevo s dostatočným vetraním.

Ako ukladať palivové štiepané drevo?

Drevo by nemalo ležať na vlhkej zemi, z ktorej môže nasávať vodu. Na zem môžete položiť palety, cez ktoré prúdi vzduch a drevo sa tak vysuší aj odspodu. Snažte sa uložiť prvú vrstvu palivového dreva aspoň 20 centimetrov nad zemou. Ukladajte ho maximálne do výšky 2,5 metra, aby bolo ľahšie dostupné.

Cena palivového dreva

Podľa štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky ceny dreva sa tento rok znížili a pred nadchádzajúcim zimným obdobím by sa nemali významne zmeniť. Najžiadanejšie tvrdé listnaté drevo je dostupné za približne 70 eur za meter kubický (m3) vrátane dane z pridanej hodnoty. 

Čo je to mobilné štiepanie dreva?

Ak nemáte čas alebo energiu spracovať svoje drevo na zimu, môžete využiť služby mobilného štiepania dreva. Stačí si dohodnúť termín a zaplatiť dohodnutú sumu. Na internete nájdete zopár poskytovateľov tejto služby.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE