Púštna ruža spája to najkrajšie z oboch- nechajte sa ňou očariť

Adénium, ktorú väčšina pestovateľov nazýva púštnou ružou, predstavuje skutočne zaujímavú rastlinu. Darí sa jej v horúcom podnebí, ale dobre sa prispôsobí aj vhodným podmienkam domácnosti či zimnej záhrady.

Púštna ruža adénium je mimoriadne krásna rastlina. Pripomína bonsaj a tiež nevšednú sukulentnú raslinu. Za obzvlášť atraktívne sa považujú jej kvety, ktoré dodávajú celej rastline zaujímavý vzhľad. Tie hrajú odtieňmi bielej, žltej, ružovej či červenej a vďaka nim dokáže byť adénium neprehliadnuteľnou ozdobou každej záhrady, terasy či interiéru.

Ako pestovať púštnu ružu? Ako sa starať o dospelé rastilny? Ako na rozmnožovanie púštnej ruže?

Neprehliadni: Jesenné trvalky, ktoré rozžiaria vašu záhradu

Rast a vzhľad púštnej ruže

Púštna ruža, adénium, zaujme už na prvý pohľad. Táto rastlina má hrubé stonky, kmeň, mäsité konáre, bohaté bočné výhonky a pevný koreňový systém. Staršie, dospelé rastliny vytvárajú malebne pokrútené efektné tvary. Listy púštnej ruže majú vo všeobecnosti oválny tvar. Ich veľkosť závisí najmä od zrelosti rastliny a podmienok, v ktorých rastlina rastie.

Hlavnou črtou púštnej ruže je výška stromu, kríku. Rastlina vo svojej domovine môže dorásť až do troch metrov. Pri pestovaní v domácnosti však nie je až taká vysoká a dosahuje približne 60 - 70 centimetrov.

Vysadená rastlina môže kvitnúť až vo veku dvoch rokov. Adénium kvitne v lete nápadnými kvetmi.

Starostlivosť počas rastu a kvitnutia - pestovanie adénium

Púštna ruža je subtropická rastlina pochádzajúca z oblasti Afriky a Stredného východu, a preto má veľmi rada teplo. Pestovanie rastliny nie je veľmi náročné, ale vyžaduje si dodržiavanie niekoľkých pravidiel: 

Umiestnenie - plné slnečné stanovisko

Ak pestujete svoje adénium v interiéri, najlepšie je, ak rastlinu umiestnite na okno, ktoré je orientované na juh. Púštna ruža potrebuje veľa svetla - až šesť hodín priameho slnečného žiarenia. Ak sa rastlinu chystáte pestovať vonku, nezabudnite ju na zimu preniesť do interiéru, pretože je citlivá na mráz.

Pôdna preferencia púštna ruža

Adénium sa u nás bežne pestuje v kvetináčoch, a preto by sa pôda mala vyberať starostlivo. Rastlina obľubuje piesočnatú, štrkovitú a dobre priepustnú pôdu. Najvhodnejšiou pôdnou zmesou je substrát pre kaktusy, ktorý sa svojím zložením podobá pôdnym podmienkam krajín, kde púštna ruža rastie prirodzene.

Zavlažovanie a hnojenie púštnej ruže

Pri pestovaní adenií je dobré pamätať na to, že pri vysokých teplotách a slnečnom stanovisku si rastlina vyžaduje viac vody a pri nižších teplotách zase potrebuje menej vody. Už názov - púštna ruža, hovorí o schopnosti adénia prosperovať s menším množstvom vody. Cez letné mesiace polievajte rastlinu raz týždenne alebo približne každých 10 až 14 dní. Počas chladnejších jesenných a zimných mesiacov môžete zavlažovanie znížiť na približne raz za mesiac.

Pravidelné hnojenie pomôže tejto rastline rásť rýchlejšie a lepšie kvitnúť. Aplikujte hnojivo raz až trikrát do roka, a to na jar, v lete a začiatkom jesene. Univerzálne hnojivá poskytujú vyváženú zmes najdôležitejších mikroživín, ktoré púštna ruža potrebuje. Existuje však niekoľko lepších možností hnojenia pre túto rastlinu. Obzvlášť prospešné môže byť tekuté, kvapalné hnojivo s vysokým obsahom fosforu, pretože podporujú zdravé kvitnutie.

Rez, prerezávanie púštnej ruže

Orezanie púštnej ruže sa vykonáva vtedy, ak si chcete svoju rastlinu pekne vytvarovať alebo ju zbaviť poškodených alebo odumretých konárov. Pri strihaní sa uistite, že vaše nástroje sú ostré a sterilné. Prerezávanie púštnej ruže je možné vykonať takmer kedykoľvek počas roka s výnimkou konca jesene, pretože takýto rez môže podporiť nový rast tesne predtým, ako rastlina vstúpi do fázy spánku.

Pozri aj: TOP tipy ako pestovať vianočný kaktus: Vďaka tomuto zakvitne!

Aký druh nádoby je najlepší pre adénium?

Mnoho milovníkov adénia pestuje svoje rastliny v hlinených nádobách pre lepšiu cirkuláciu vzduchu ku koreňom. Z tohto dôvodu mnohí odborníci odporúčajú používať terakotové kvetináče namiesto plastových. Navyše plytká terakotová miska vyzerá veľmi atraktívne. Kvitnúca púštna ruža s dekoratívnym kvetináčom sa stane pýchou vašich priestorov.

Rozmnožovanie púštnej ruže

Púštnu ružu môžete rozmnožiť semienkami alebo odrezkami. Vyberajte vždy čerstvé semená, ktoré majú vyššiu rýchlosť klíčenia. Semienka jednoducho umiestnite do dobre priepustného substrátu, zakryte jemnou vrstvou pôdy a udržujte ich vlhké. Nádobu však položte na teplé miesto. Semená vašej púštnej ruže by mali vyklíčiť do jedného týždňa, ak sú čerstvé a zdravé.

Ak chcete rozmnožiť adénium zo stonkových odrezkov, vyberte si zdravú, nekvitnúcu stonku a odrežte z nej asi 10 centimetrovú časť tesne pod uzlom. Odstráňte všetky listy okrem jedného navrchu a pred zasadením do dobre priepustnej pôdy ponorte odrezok do zakoreňovacieho hormónu.

Populárne druhy púštnej ruže

Adénium žltolisté Púštna ruža

Táto exotická púštna ruža urobí radosť každému milovníkovi bonsajov či sukulentných rastlín svojimi bohatými kvetmi, ktoré pokrývajú celú rastlinu 5 centimetrov veľkými, ružovo-červeno sfarbenými kvetmi.

Adenium obesum

Tento druh patrí medzi tie najobľúbenejšie práve kvôli svojmu vzhľadu a nenáročnosti pestovania.

Adenium multiflorum

Ide o malý opadavý alebo vždyzelený strom s nápadnými bielo - ružovými kvetmi.

Adenium oleifolium

Táto sukulentná rastlina vyniká jemnými ružovými kvetmi a úzkymi listami.

Zaujme Ťa: Správne skladovanie zemiakov - TAKTO vám vydržia dlho čerstvé

Najčastejšie problémy pri pestovaní púštnych ruží

Púštne ruže nepatria medzi najnáročnejšie rastliny, ale pri ich pestovaní sa môžete stretnúť so zopár problémami:

  • Hniloba: Jedným z najčastejších príznakov nadmerného zalievania púštnej ruže je hniloba. Pozor, aby ste svoju rastlinu neprelievali.
  • Žlté listy: Najčastejšie dochádza k žltnutiu listov v dôsledku nadmerného zalievania a príčinou môže byť aj nedostatok slnečného žiarenia.
  • Nedostatok kvetov, slabé kvitnutie: Prečo adénium doma nekvitne? Príliš málo slnečného svetla môže spôsobiť, že púštna ruža kvitne veľmi málo. Dokonca i časté hnojenie alebo väčšie množstvo hnojiva môže tiež spôsobiť slabé kvitnutie.
  • Škodcovia: Roztoče a vošky sú najbežnejšie druhy hmyzu, ktoré poškodzujú túto rastlinu. Zbaviť sa ich môžete tak, ako aj pri iných izbových rastlinách.

Púštna ruža - zaujímavosti

  • Rastliny vysievané zo semien majú svoju charakteristickú zhrubnutú „nohu”, odborne nazývanú kaudex. Rastliny množené z odrezkov ju nevytvoria ani po dlhých rokoch.
  • Šťava z púštnej ruže je mimoriadne toxická a je potrebné dbať na to, aby bola mimo dosahu detí a domácich miláčikov.
  • To, či má rastlina dostatok vody vám napovie jej kmeň. Nafúknutý, hrubý kmeň (v pomere k veľkosti vašej rastliny) značí, že je vaša rastlina je dobre hydratovaná.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE