Ktoré aromatické bylinky sú najvhodnejšie na pestovanie v byte?

Ktoré aromatické bylinky sú najvhodnejšie na pestovanie v byte?
  • 13.04.2022
  • Veronika Nemčeková

Bylinky sa tešia veľkej popularite nielen pre ich pozitívne účinky na zdravie či ako dochucovadlo do jedál. Zvyčajne sa pestujú v záhradách alebo ich zbierame priamo v prírode. Mnohé z nich však môžu rásť aj v interiéri, ktorý dokážu zútulniť a nádherne prevoňať. Pripravili sme si pre vás zoznam najlepších aromatických byliniek, ktoré sa oplatí pestovať v byte. Starostlivosť o ne pritom vôbec nemusí byť taká náročná, ako si myslíte.

Starostlivosť o aromatické bylinky

Voňavé bylinky sú zdrojom esenciálnych olejov, ktoré sa využívajú na terapeutické, kulinárske a kozmetické účely. Aby prekvitali a darilo sa im aj v interiéri, skúste dodržiavať tieto rady:

  • Umiestnenie: Hoci niektoré bylinky rastú dobre aj v tieni, najvhodnejšie je dať ich tam, kde preniká prirodzené svetlo. Oplatí sa ich položiť do blízkosti okien, ktoré umožňujú vetranie a prísun čerstvého vzduchu.
  • Drenáž: Pri výsadbe v kvetináčoch nezabudnite na drenážny systém. Bez neho sa vlhkosť zadrží v kvetináči, čo môže negatívne ovplyvniť zdravie rastliny a poškodiť korienky.
  • Polievanie: Zálievku netreba robiť denne. Vo väčšine prípadov je postačujúce poliať bylinky raz alebo dvakrát týždenne. Zalievať častejšie je nutné len ak je podnebie veľmi teplé a rastlina je zjavne suchá.

Levanduľa

Levanduľa sa považuje za symbol čistoty a oddanosti. Fialová tiež reprezentuje eleganciu, ušľachtilosť a luxus. Darovaná levanduľa má priniesť šťastie.

Levanduľa je skutočným pokladom medzi bylinkami. Jej vôňa pomáha navodiť pocit sviežosti a pohody. Znižuje aj hladinu stresu, upokojuje myseľ a užitočná je aj pri zaspávaní. Okrem toho má nádherné drobné kvety a pomáha odpudzovať komáre a muchy. Má tiež protizápalové účinky.

Pre levanduľu pestovanú v interiéri je dôležité, aby mal črepník dobrý drenážny systém. Je totiž veľmi citlivá na prebytočnú vodu. Stačí ju zaliať raz týždenne alebo po vyschnutí substrátu.

Odporúčame si: Top chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

aromatické bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Šalvia

Šalvia bola v období stredoveku spájaná s nesmrteľnosťou človeka. Hovorilo sa, že komu rastie na záhrade, ten nezomrie. Známa je aj pod názvami babské ucho či vlčí chvost. V šestnástom storočí sa šalviové listy používali ako zubná kefka. Vyrábalo sa z nej aj čierne farbivo na vlasy.

Je typická korenistou, mierne horkou vôňou. Čerstvá alebo sušená sa používa na dochucovanie mäsa, rýb a zeleniny. Zaujímavosťou sú špecifické látky – fytoestrogény, ktoré sú veľmi blízke ženskému hormónu estrogénu. Pri šalvii treba dávať pozor na dávkovanie a dĺžku užívania. Šalvia má silný antibakteriálny účinok pri všetkých chorobách ústnej dutiny a hrdla, výborne sa uplatňuje pri zápale ďasien a paradentóze. Čaj zo šalvie odstraňuje nočné potenie a pomáha pri pracovnej preťaženosti a nervozite. Podporuje imunitný systém, prečisťuje krv, podporuje trávenie, dodáva energiu a vitalitu, urýchľuje hojenie rán, popálenín a lieči kožné ochorenia.

Na pestovanie v interiéri vyžaduje dostatok slnečného svetla, to potrebuje 6 – 8 hodín denne. Nie je vhodné ju pestovať na tienistých miestach. Odporúča sa piesčitý substrát a veľká nádoba.

Rozmarín

V staroveku bol rozmarín zasvätený bohom, predovšetkým gréckej bohyni Afrodite, preto bol považovaný za symbol lásky a vernosti. Hovorí sa, že ak sa rastlinke u jej majiteľov darí, ich vzťah je silný a prekoná všetko.

Rozmarín je aromatická rastlina cenená pre svoje liečivé vlastnosti. Jeho konáriky sa používajú na dochucovanie polievok, dusených jedál, do zeleninových a mäsových receptov. Rastlina obsahuje zložky, ktoré majú protizápalový, antioxidačný, antimikrobiálny účinok.

Vyžaduje si však väčšiu starostlivosť ako iné druhy. Presnejšie povedané, potrebuje 5 až 6 hodín priameho slnečného žiarenia denne. Polievanie by malo byť mierne, pretože nadmerná vlhkosť môže viesť k hnitiu koreňov. Zároveň nie je dobré nechať substrát úplne vyschnúť.

Odporúčame: Milujete tulipány? Navštívte najkrajšie miesta v Holandsku

voňavé bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Koriander

V Číne boli jeho semienka symbolom nesmrteľnosti. Koriander obsahuje zlúčeniny s antioxidačnými, protizápalovými a neuroprotektívnymi účinkami. Je to jedna z najpoužívanejších aromatických byliniek pri varení. Jeho vôňa je pritom rovnako silná ako jeho chuť. Veľmi dobre sa hodí k mäsu, polievkam, šalátom, strukovinám a rybám.

Nie je náročný na pestovanie a dobre sa mu darí aj v interiéri. Rovnako ako levanduľa potrebuje, aby v kvetináči bola dobrá drenážna vrstva. Korene treba zasypať zmesou rašeliny a piesku. Nie je potrebná pravidelná zálievka. Vodu rastlinke doplňte, až keď pôda celkom vyschne. Páči sa mu na slnečnom stanovisku, mal by mať aspoň 4 – 5 hodín svetla denne.

Tymián

Je dokázané, že tymián ničí plesne a baktérie. Výťažky z neho sa využívajú pri výrobe parfumov i kozmetiky. Uľavuje od bolesti žalúdka a hlavy, ako aj pri ťažkostiach s dýchaním. Sušený tymiánový kvet má podobne ako levanduľa odpudzujúci účinok na hmyz.

Tymián má všestranné využitie. Dodáva chuť a vôňu mäsovým jedlám, zelenine i polievkam. Výborne sa mu darí na slnečných stanovištiach a vyžaduje prísun čerstvého vzduchu. Preferuje ľahšiu, dobre priepustnú pôdu. Za takýchto podmienok znesie aj nízke teploty. Najlepšie je zasadiť ho do kvetináča z hliny.

Pozri aj: TOP tipy, ako udržať listy izbových rastlín lesklé a zdravé


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní