Okrasné trávy do záhrady: Ako ich pestovať a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

V našich záhradách nepestujeme len úžitkové rastliny. Radi si náš záhradný priestor skrášľujeme, modernizujeme a prispôsobujeme tak, aby sme sa v ňom cítili príjemne. Na záhradu sa predsa nechodíme len poriadne narobiť, ale aj zrelaxovať, osviežiť studenou limonádou a skryť sa pred horúcim slnkom v záhradnom altáne, ugrilovať si niečo s priateľmi či kochať sa krásou rozkvitnutých kvetov. Záhrady majú nielen praktickú a úžitkovú funkciu, ale i oddychovú a estetickú. A práve mnohí z nás začali svoje záhrady premieňať na krásne oázy pokoja a na miesto, kde trávia väčšinu svojho voľného času.

Záhradné skalky či bylinkové záhrady dokážu pútavo dotvoriť každú záhradu. V poslednej dobe medzi najobľúbenejšie okrasné rastliny patria i okrasné trávy, ktoré sú vysoko dekoratívne a záhrade pridávajú pútavý vizuálny dojem. Okrasné trávy sa vyznačujú odolnosťou, sú nenáročné na pestovanie, veľmi ľahko sa rozmnožujú a majú schopnosť potlačiť burinu. Ich ďalšou výhodou je, že sú vhodné takmer do každého záhradného konceptu. 

Hodia sa do skaliek, úzkych záhonov, štrkových plôch, problematických kútov, k záhradným jazierkam a potokom, na svahy, k chodníkom, do dvorov, moderných átrií a predzáhradiek, ale aj na strešné záhrady. Veľmi pekne vyznejú i v skupinách s ihličnanmi. Okrasné trávy nájdu svoje využitie v záhradách s extrémnejšími podmienkami, napríklad tam kde je príliš sucho, veľa slnka alebo neustály tieň. Mnohým nižším a stredne vysokým druhom sa výborne darí aj vo vegetačných nádobách.

Ako sa o okrasné trávy starať? Ktoré druhy sú najobľúbenejšie?

Neprehliadni: Nápadité výtvory zo sukulentov: Budú vám ich závidieť všetci susedia!

Okrasné trávy do záhrady

Zdroj: shutterstock

Ako vysádzať okrasné trávy

Okrasným trávam sa darí všade v prípade, že im vyberiete vhodné stanovište. Väčšinou nie sú náročné na vodu a vyžadujú priepustnú či suchšiu pôdu, preto sa radšej vyhnite miestam, kde hrozí rastlinám premočenie. Na výsadbu tráv s koreňovým balom je vhodný akýkoľvek čas, avšak najlepšie sa ujmú na jar. Pri ich vysádzaní nezabudnite na to, že vyššie druhy patria vždy do pozadia a nižšie do popredia. Trávy nevysádzajte príliš natesno, aby pri rozrastaní krásne vynikli. 

Zásady pestovania okrasných tráv

Väčšine okrasných tráv vyhovuje miesto na plnom slnku. Neprekážajú im vysoké teploty a dokonca ani silný vietor. Nie je potrebné ich pravidelne zavlažovať, a to ani v lete, ani regulárne prihnojovať. Najväčšiu spotrebu vody majú okrasné trávy v jarných mesiacoch a v období po výsadbe, kým sa dobre zakorenia. Trávy môžete na jar prihnojiť preosiatym kompostom alebo kvalitným viaczložkovým hnojivom. Okrasné trávy môžete na jeseň rozmnožovať delením trsov, ale môžete tak urobiť aj na jar. Výnimkou je ozdobnica čínska, ktorú by ste mali deliť v auguste. Okrasné trávy režte a strihajte na jar. Nerobte to na jeseň, pretože v prípade dažďa a neskôr snehu hrozí, že vlhkosť prenikne do srdca rastliny a spôsobí, že vyhnije. Na zimu nezabudnite trsy zviazať. Niektoré druhy okrasných tráv u nás zimu neprečkajú a treba ich prezimovať vysadené v nádobe a uložiť ich do pivnice.

Pampová tráva

Zdroj: pinterest.com

Kortaderia - Pampová tráva

Nádherne hustá a majestátna kortaderia (Cortaderia selloana) v každej záhrade navodí atmosféru pampových tráv Južnej Ameriky. Tento druh patrí k najvyšším ozdobným trávam, ktoré sú vďaka strapatým koncovým metlinám v záhradnom priestore neprehliadnuteľné. Jedná sa o nenáročnú rastlinu s minimálnymi nárokmi na vlahu. Skôr jej vyhovuje suchšia priepustná pôda a slnečné stanovište. Najčastejšie sa kortaderia využíva ako solitér v záhonoch, v skupinových výsadbách alebo ako pohľadová bariéra. Táto okrasná tráva sa rozrastá do šírky až jedného metra a výšku môže mať dva metre. Hoci niektoré odrody kortaderie sú mrazuvzdorné, tento druh je náchylný na vymŕzanie. Preto by ste ju mali vysádzať na miesta, ktoré sú chránené pred chladným vetrom. Cez zimu jej tiež doprajte ochrannú nástielku hrubú minimálne desať centimetrov, aby korene rastliny prečkali zimu bez ujmy. Medzi najznámejšie kultivary kortaderie patrí napríklad Pink feather, White plume, Silver fountain. Vyznačujú sa nádhernými farbami od bielej cez ružovú až po vanilkovú či žltú. 

Kavyľ

Zdroj: pinterest.com

Kavyľ chvostíkový

Tento jemný a na pohľad veľmi krehký druh okrasnej trávy vyzerá veľmi pútavo v kvetináči, v skupinovej výsadbe, ale aj na svahoch, kde okrem estetickej funkcie zabraňuje erózii pôdy. Vďaka svojej nenáročnosti a odolnosti proti suchu sa často kavyľ (Nassella tenuissima) používa aj na zelených strechách. Táto okrasná tráva je odolná a prispôsobivá, a vie sa veľmi ľahko vysemeňovať a rozširovať po záhrade. Niekedy sa z tohto dôvodu kavyľ považuje za invazívny druh okrasnej trávy. Dá sa tomu však ľahko predísť tak, že zostrihnete metličku rastliny ešte pred vysemenením. Táto tráva je mrazuvzdorná a vyhovuje jej slnečné stanovište a skromná zálievka. Ide o nižší druh okrasnej trávy, ktorý dorastá do výšky pol metra.

Perovec psiarkovitý

Zdroj: pinterest.com

Perovec psiarkovitý

Perovec psiarkovitý (Pennisetum alopecuroides) patrí k obľúbeným trávam v slovenských záhradách. Atraktívne farebné klásky kvitnú po celé leto. Perovcu sa darí na slnečnom stanovišti, ale nevadí mu ani prítomnosť vyššej budovy a čiastočný polotieň. Vo vhodných podmienkach sa dokonca dokáže rozmnožiť aj bez vašej pomoci. Je to veľmi vďačná, dekoratívna rastlina, ktorá nie je vôbec náročná na vodu. Perovce sú ideálne do záhonov a krásne dotvoria obraz s jarnými trvalkami. Okrem perovca psiarkovitého je veľmi populárny aj perovec veľkoklasý (Pennisetum setaceum).

Proso

Zdroj: pinterest.com

Proso prútnaté

Proso prútnaté (Panicum virgatum) je okrasná tráva stredného vzrastu, čiastočne sa sfarbujúca v jesennom období. Vytvára bohaté a husté trsy, pôsobí jemnejšie, krásne kvitne už počas leta a má veľa zaujímavých kultivarov. Rastlina v dospelosti dosahuje výšku približne dva metre. Šírka rastliny sa pohybuje okolo sedemdesiatpäť centimetrov. Proso je mrazuvzdorné až do - 28 °C. Môže sa pestovať v kvetináčoch, ale skvele poslúži aj ako živý plot

Okrasné trávy

Zdroj: pinterest.com

Medzi ďalšie nádherné druhy okrasných tráv, ktoré dodajú vašej záhrade umeleckú a príťažlivú hodnotu je napríklad nízko rastúca kostrava sivá (Festuca glauca), ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis) s atraktívnymi priečne pruhovanými listami. Nízka, plazivá ostrica chocholatá (Carex comans), texaská tráva (Muhlenbergia capillaris) s našuchoreným perovitým chocholom kvetov, žiarivo červená imperáta valcovitá (Imperata cylindrical).

Zaujme ťa: Neobvyklá metóda pestovania paradajok: Toto musíte určite vyskúšať!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE