Biela pleseň na dreve v interiéri aj exteriéri: Vieme, ako sa jej zbaviť!

Pleseň nikto nemá rád. Najmä, ak sa vám objaví na drevenom nábytku alebo dverách. Drevo je potrebné zbaviť plesní čím skôr. Ak ste ju u seba doma spozorovali, dajte sa do toho čo najskôr. 

Nemusíte hneď nábytok vyhadzovať alebo sa kvôli tomu stresovať. Máme pre vás tipy, ako plesni predísť, aj ako sa jej zbaviť. Tak hor sa do toho!

Čo je pleseň? Biela pleseň z dreva sama neodíde

Ako vzniká pleseň? A čo vlastne pleseň je? Pleseň je vlastne huba, ktorá miluje vlhkosť. Vo vlhkom prostredí sa jej totiž darí najviac. Aká je vlastne biela pleseň? Biela pleseň je biela prášková huba, ktorá sa v sebe obsahuje viaceré druhy plesní. Prejavuje sa tým, že na napadnutom povrchu, vidíte biely, zelený alebo sivastý povlak. 

Drevo plesne nemá rado. Môže mať preňho katastrofálne následky. Ak nezasiahnete včas, naozaj môžete svoje obľúbené záhradné kreslo, pretože ho biela pleseň na dreve úplne "zožerie". Plesne sa živia celulózou, ktorá je súčasťou každého dreveného výrobku. Dokáže sa tak šíriť veľmi rýchlo. Pivnice, povaly, kde zateká a iné priestory, kde je nadmerná vlhkosť, je pre plesne ako stvorená.

Prevencia plesní. Dávajte pozor na miesta, kde vzniká pleseň

Ako pred plesňami chrániť nábytok? Myslíte si, že je prevencia plesní náročná? Prevencia proti plesniam je v podstate jednoduchá a nenáročná. Čím viac si drevo ošetríte na začiatku, tým menej práce budete mať neskôr. Niekedy niektorým veciam jednoducho nezabránite, ale môžete sa o to aspoň pokúsiť.

Ošetrovanie dreva je potrebné vykonávať pravidelne a pred tým, ako niečo začnete využívať, by sa hodila aj impregnácia dreva vhodným prípravkom proti plesniam. Impregnačný prípravok slúži aj proti škodcom, aj proti plesniam. Ďalšie ochranné nátery na drevo nebudú mať iba estetický charakter, ale taktiež budú zabezpečovať, aby plesne na nábytku nevznikali. Povrchový náter môže byť už len lak. Na drevo v exteriéri odporúčame lodný lak.

Plesne a vlhkosť sú jedna ruka, takže ďalším bodom prevencie je neskladovať nábytok na vlhkých miestach, nenechať ho zmoknúť alebo ho aspoň po zmoknutí nechať poriadne vysušiť. Aj keď vám to možno tak nepríde, pleseň v exteriéri je úplne bežná vec. Nevetrané miestnosti sú úplné peklo. Dbajte teda na to, že máte niekde nadmernú vlhkosť, musíte ju vetrať a sušiť, ak sa dá.

Pozrite aj: Životnosť plota je veľmi dôležitá. Rozhodnite sa správne a vyberte si ten najlepší pre vás

biela pleseň

Zdroj: Depositphotos

Vplyv plesní na naše zdravie netreba podceňovať, pleseň ohrozuje zdravie

Okrem toho, že pleseň vaše drevo zničí, pleseň ohrozuje zdravie. Plesne a výtrusy sú škodlivé pre všetkých a môžu spôsobovať závraty, infekcie dýchacích ciest, vznik alergií a pre astmatikov sú veľmi nepríjemné. Radšej odstráňte plesne a zdravie si chráňte. Zdravie predsa máme všetci len jedno.

 Odporúčame: Ako vybrať hoblík na drevo? Je lepšie zaobstarať si ručný, elektrický či akumulátorový?

biela pleseň

Zdroj: Depositphotos

Ako odstrániť pleseň z dreva? Pleseň vaše drevo zožerie, ak nezasiahnete

Pokiaľ sa jedná o rozsiahlu plochu, na odstránenie plesne si radšej zavolajte odborníka. Ten už bude vedieť, čo robiť, aby sa tá mrcha nevrátila zakrátko späť. Ako na bielu pleseň? V podstate tak isto, ako na na ostatné typy plesní. 

Ako sa zbaviť plesní svojpomocne?

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že to nie je iba kozmetický problém, ale že pleseň ohrozuje zdravie. Preto sa pri práci musíte chrániť, aby ste do styku s ňou prišli čo najmenej. Pred tým, ako s ňou začnete niečo robiť, urobte nasledovné:

  1. Oblečte si dlhé oblečenie. Kľudne aj také, ktoré potom vyhodíte. Dlhým myslíme, dlhé nohavice a tričko s dlhým rukávom.
  2. Použite ochranné rukavice.
  3. Určite si chráňte aj hlavu. Aspoň obyčajnou šatkou.
  4. Ak máte od korony doma ešte nepoužité respirátory, kľudne si jeden nasaďte.
  5. Pred tým, ako začnete s drevenými vecami alebo miestnosťami čokoľvek robiť, na napadnuté miesta nastriekajte prípravok proti plesniam. Zabránite tak tomu, že spóry budete roznášať ďalej. Po nanesení nechajte vysušiť.
  6. Pokiaľ máte možnosť, napadnutý nábytok vyneste von.
  7. Miestnosti vyvetrajte. Vetrajte, koľko sa bude dať.
  8. Povysávajte miesto, alebo miestnosť, ktorá je najviac postihnutá.
  9. Ak je to miestnosť, ktorá je príliš vlhká, zvážte oslovenie firmy na odstránenie vlhkosti v dome. Plesne sa vám pravdepodobne budí opakovať častejšie.
  10. Drevo musí byť očistené aj od iných nečistôt pred tým, ako s ním začnete niečo robiť.

Manuálne odstránenie plesní

Ak ste okolie povysávali, to je skvelé. Nezabudnite na to použiť vysávač s HEPA filtrom. Plesne môžete odstrániť vyškrabaním, lopatkou alebo vysokotlakovým čističom s horúcou vodou. Biocídny prostriedok už urobil svoju prácu, teraz ju dáte úplne preč.

Drevo naimpregnujte

Použitie prostriedok na sanáciu už napadnutého drevo. Nechajte vyschnúť a kľudne pridajte niekoľko vrstiev. Dodržujte však pokyny výrobcu. Pokiaľ sa jedná napríklad o nábytok v kúpeľni alebo niečo, čoho sa často dotýkate, použite olej na ochranu dreva, namiesto impregnačného prostriedku.

Ochranný náter je potrebný

Na záver použite ochranný náter vo forme lazúry, či laku. Pokojne tiež aj viacero vrstiev. Okrem okrasnej funkcie, má náter aj ochrannú misiu. 

Pozrite aj: Nevyhadzujte ho! Reštaurovanie starého nábytku môže byť zábava a my vieme, ako na to!

Biela pleseň

Zdroj: Depositphotos

Ako definitívne zatočiť s plesňou?

Najlepšia je prevencia a priebežná kontrola stavu dreva. Príčiny vzniku plesní už poznáme, čiže sa im treba iba vyvarovať. Ak budete drevo kontrolovať raz do roka, malo by to byť v poriadku a predídete tak ďalšiemu vzniku plesní a ich ďalšiemu rozmnožovaniu.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE