Jesenné trvalky, ktoré rozžiaria vašu záhradu

Neskoré leto a jeseň v záhrade sa nemusí niesť len v podobe zberu úrody, prípravy na nadchádzajúcu zimu či spomienok na večerné grilovačky s priateľmi. Vašu jesennú záhradu môžete vyfarbiť kvetmi rôznych farieb. Stačí vsadiť na atraktívne jesenné kvety a na správny výber jesenných trvaliek.

Vyberať si môžete medzi množstvom druhov a odrôd jesenných kvetov. Trvalky neskorej jesene vás nadchnú svojimi nádhernými kvetmi a ďalšie trvalky pre jesenné obdobie vás zase prekvapia pútavými listami a vzhľadom.

Sortiment trvaliek je skutočne široký. Ktoré ďalšie jesenné kvitnúce trvalky môžu skrášliť vašu záhradu? Aké sú najobľúbenejšie trvalky pre jesenné obdobie?

Neprehliadni: Ruža - kráľovná kvetov: Prečo sa jej u susedov darí a u mňa nie?

Aké kvety sadiť na jeseň?

Jeseň je aj obdobím, kedy záhradkári plánujú výsadbu na ďalší rok. Okrem toho sa môžete pustiť i do výsadby úžitkových rastlín a kvetov. 

Kvety, ktoré sa sadia na jeseň a kvitnú na jar sú semená okrasných cesnakov, narcisov, botanických tulipánov či botanických šafranov (krokusov). Sadiť môžete aj čemere, tavolín, nádherné ľalie, modrice, korunovky či kosatce.

Astra

Zdroj: INSTAGRAM/ornamental.plants

Astra krovitá

Medzi najatraktívnejšie kvitnúce jesenné kvety, ktoré sa stanú ozdobou vašej záhrady patrí astra. Táto nízko rastúca rastlina bohato kvitne a poteší vás pútavými kvetmi rôznych farieb. Astry sú ideálne na výsadbu popri chodníkoch, do predzáhradiek, ale pestovať ich môžete i v kvetináčoch.

Táto nenáročná trvalka nemá špeciálne požiadavky na pestovanie. Astry uprednostňujú vlhkú, ale dobre odvodnenú a hlinitú pôdu. Dariť sa im bude na slnečnom stanovišti.

Najzaujímavejšími odrodami je astra novobelgická s purpurovým bohatým kvitnutím, astra schneekissen s bielymi kvetmi či astra rosenwichtel so sýto ružovými kvetmi. 

Vres

Zdroj: INSTAGRAM/kasvi.isukki

Vres obyčajný

Medzi obľúbené jesenné trvalky patrí vres obyčajný, bez ktorého si jeseň v záhradách nevieme predstaviť. Tieto vďačné mrazuvzdorné trvalky sú nenáročné, vytrvalé v kvitnutí a veľmi dekoratívne. Vašu záhradu ozdobia bielymi, purpurovými či ružovými kvetmi. Hodia sa do záhonov, záhradnej skalky, na balkón, do jesenných aranžmánov, kvetináčov či ozdobných debničiek na okno.

Tento vždyzelený, plazivý ker so zakoreňujúcimi sa konárikmi, ktoré sú obrastené ihlicovitým listami, si vyžaduje kyslú pôdu s ph pod 5. Počas vegetačného obdobia ho primerane polievajte a raz za mesiac mu doprajte hnojivo určené pre kyslomilné vresoviskové rastliny.

Trvalky do záhrady - vres a vresovec

Mnoho ľudí si pletie vres a vresovec. Základným rozdielom medzi týmito trvalkami je obdobie kvitnutia. Na rozdiel od vresov, ktoré kvitnú v neskorých letných a jesenných mesiacoch, vresovce kvitnú na jar. Hoci sú si tieto dlho kvitnúce trvalky veľmi podobné, každá z nich si vyžaduje iné stanovište a starostlivosť. Oba druhy trvaliek potrebujú rovnakú kyslú pôdu, vresovce na rozdiel od vresov majú radi miesto s dostatkom tieňa a priame slnko im vyhovuje iba ráno, aj preto sa často vysádzajú pod iné okrasné rastliny.

Vedeli ste, že v Írsku sa z kvetov vresu dokonca kedysi varilo pivo? Podľa množstva semien sa tiež určovalo aký priebeh bude mať nadchádzajúca zima – čím ich bolo viac, tým bola vraj zima krutejšia.

Veternica

Zdroj: INSTAGRAM/pati_ogrod

Veternica

Medzi trvalky kvitnúce na jeseň patrí aj ozdobná veternica. Tieto pôvabné rastliny sú jednými z najobľúbenejších trvaliek kvitnúcich v neskorom lete, ktoré žiaria až do neskorej jesene.

Veternice skrášlia vašu záhradu výraznými a dlho kvitnúcimi kvetmi. Vysádzajte ich do slnečných či polotienistých záhonov. Ideálnymi spoločníkmi pre tieto trvalky neskorej jesene sú hortenzie či funkie.

Veternica je vhodná aj pre úplných záhradníckych začiatočníkov vďaka svojej nenáročnosti a odolnosti. Je vhodná na pestovanie v záhrade, ale jej kvety môžu zdobiť i vašu domácnosť. 

Pozri aj: Čo s pokosenou trávou? Poznáte týchto 5 spôsobov jej využitia?

Kvety

Zdroj: INSTAGRAM/tujukoo

Chryzantéma

Krásne chryzantémy vynikajú svojou farebnosťou, rozmanitosťou kvetov a dlhovekosťou. Vedeli ste o tom, že tieto obľúbené jesenné trvalky patria medzi najtrvanlivejšie rezané kvety?

Okrem zdobenia hrobového miesta sa hodia aj k domu, do záhrady, na terasu alebo balkón. Kvety väčších rozmerov môžete umiestniť samostatne do dekoratívnych nádob či košov, tie menšie zasa do zmiešaných výsadieb. Pokiaľ ide o farby, najčastejšie sa chryzantémy vyskytujú v odtieňoch bordovej, ružovej, žltej, oranžovej, ale aj čisto bielej.

Chryzantémam sa najlepšie darí v teplejších lokalitách. Tieto trvalky do záhrady i do kvetináčov nepestujte príliš dlho na jednom mieste, po 3 – 5 rokoch sa odporúča stanovište zmeniť.

Rozchodník

Zdroj: INSTAGRAM/plant.mokwha

Rozchodník sedum

Vaša výsadba trvaliek na jeseň môže byť obohatená i o zaujímavý rozchodník, ktorý vás osloví bohatým a dlhým kvitnutím a tiež pestovateľskou nenáročnosťou. Nižšie či vyššie druhy rozchodníkov dokážu byť pútavou ozdobou záhonov a aj výsadieb v kvetináčoch. Tieto jesenné kvitnúce trvalky sú charakteristické najčastejšie sivastými, mäkkými a dužinatými listami, zhrubnutými stonkami a ružovými, bordovými alebo bielymi súkvetiami.

Rozchodník sedum sa rozmnožuje veľmi jednoducho, a to odrezkami. Tieto jesenné trvalky obľubujú plné slnko a teplejšie miesto s dobre priepustnou, piesočnatou alebo štrkovitou pôdou. Medzi najzaujímavejšie druhy patrí rozchodník sieboldov, či sedum telephium.

Rudbekia

Zdroj: INSTAGRAM/pinkacresflowerfarm, Rudbekia

Ďalšie trvalky neskorej jesene

Medzi najkrajšie trvalky na jeseň patria aj:

  • Rudbekia (Rudbeckia)

  • Helénium jesenná (Helenium autumnale)

  • Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)

  • Rozchodníkovec nádherný (Sedum spectabile)

  • Flox metlinatý (Phlox paniculata) 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE