Drevená podlaha: Ako vybrať tú správnu a čím sa pri kúpe riadiť?

V dnešnej dobe je ponuka podlahovín skutočne široká. Záleží len na nás a našich preferenciách. Jednotlivé druhy podlahových krytín sa líšia kvalitou, cenami, prevedeniami, materiálmi či farbou. Vyberať si môžete z vinylových či laminátových podláh, dlažieb, prírodného kameňa, rôznych imitácií betónových povrchov alebo si do svojho interiéru môžete zvoliť i PVC či linoleum.

Medzi drahšie druhy podláh patria tie vyrobené z dreva. Samozrejme, ak túžite po prírodnom vzhľade môžete si zaobstarať lacné drevené podlahy, drevené parkety alebo jednoducho podlahu, ktorá predstavuje imitáciu dreva. Avšak, nie je nad pravú a kvalitnú podlahu vyrobenú z dreva. Prečo sa rozhodnúť pre túto variantu a na čo si dať pri výbere drevenej podlahy pozor? 

Neprehliadni: Chcete ušetriť? Skúste jednoduchý trik ako nastaviť okná na zimu!

Podlaha z dreva

Zdroj: Depositphotos

Prečo drevo?

Už celé storočia ľudia používajú drevo ako podlahový materiál či už vo forme surových dosiek, opaľovaného dreva či dreva ošetreného rôznymi pastami. Drevo bolo v minulosti obľúbené pre svoju dostupnosť a vlastnosti. Medzi najčastejšie používané dreviny dodnes patria smreky, borovice, duby či buky.

Vďaka dreveným podlahám si do svojho príbytku prinesiete naturálny element, teplo a príjemnú atmosféru, ktorú nejaká PVC alebo vinyl podlaha len tak ľahko nenahradí. Prečo je drevená podlaha výbornou voľbou?

  • Nadčasový dizajn – drevené podlahy používali naši predkovia a ešte dlho sa budú používať i v budúcnosti v rôznych moderných prevedeniach.
  • Majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti.
  • Drevené podlahy sú teplé a príjemné na dotyk, prinášajú do príbytku nezameniteľnú vôňu a kus prírody.
  • Prirodzený vzhľad – v kombinácii s podlahovými olejmi je možné docieliť veľmi prirodzený charakter drevených podláh a autentickú farbu pri využití určitých techník úpravy.
  • Drevené podlahy sú vhodné do každej miestnosti v domácnosti, ak sú správne vybrané a ošetrené.
  • Kvalita.
  • Ekologická, plne recyklovateľná podlaha.
  • Ako jedinú podlahu je možné tú drevenú premeniť do iného stupňa odlesku, farby, či typu povrchu pri zachovaní kresby a štruktúry dreva. Máte teda možnosť vysokej individualizácie drevenej podlahy.
  • Drevené podlahy sú vhodné pre alergikov a astmatikov, pretože nezachytávajú prach, vírusy, baktérie, roztoče.

Pozri aj: Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?

Podlahy z dreva

Zdroj: Depositphotos

Čo zohľadniť pri výbere drevených podláh?

Pri výbere podlahy by ste mali vziať do úvahy:

  • kvalitu – keďže drevené podlahy si nekupujeme len na pár rokov, mali by sme trochu zainvestovať a zaobstarať si kvalitné drevené podlahy. Kvalita podláh súvisí najmä s typom použitého dreva a s jeho spracovaním. Vždy sa uistite, aká je kvalita drevených podláh, pre ktoré ste sa rozhodli, alebo sa poraďte s odborníkom.
  • povrchová úprava – pri drevených podlahách si môžete vyberať medzi lakovanými drevenými podlahami a olejovanými. Lakované drevené podlahy sú lesklejšie a odolnejšie voči mechanickému poškodeniu a tlaku. Olejované podlahy majú matný vzhľad a zvýrazňujú štruktúra dreva. Olej tiež chráni drevo proti vlhkosti a rôznym teplotám. 
  • typy drevenej podlahy – odolnými podlahami s najdlhšou životnosťou sú podlahy z masívu zväčša vyrábané s hrúbkou okolo 2 cm. Obľúbenými sú tiež dvojvrstvové a trojvrstvové drevené podlahy. Najstarším typom sú palubovkové drevené podlahy. Tento typ podlahy sa však skôr hodí do víkendovej chaty či na chalupu, nie do domácnosti. 
  • tvrdosť drevenej podlahy – drevené podlahy sa dnes vyrábajú z viac ako 50 domácich a aj exotických drevín. Pri výbere drevenej podlahy berte do úvahy aj tvrdosť jednotlivých drevín, ktoré sa pri jej výrobe používajú. Medzi mäkšie druhy dreva patria jedľa, smrek, borovica, lipa a topoľ. Stredne tvrdé sú dub, jaseň, breza, buk, javor, orech, jelša a drevo z ovocných drevín. Veľmi tvrdé druhy dreva sú agát, niektoré exotické dreviny a eben. Tvrdšie dreviny sú vhodné do miestností, kde je podlaha vystavená vyššej námahe. Mäkšie dreviny sa zase hodia na chaty a víkendové domy.
  • prevedenie drevených podláh – vyberať si môžete z doskových, kazetových podláh alebo parkiet.

Ak chcete oživiť vaše vonkajšie priestory, zaobstarať si môžete i drevenú podlahu na balkón alebo na terasu – buď vo forme terasových dosiek alebo dlaždíc. 

Ako sa starať o drevené podlahy?

Podlahu pravidelne vysávajte alebo za­metajte. Rozliate tekutiny a škvrny sa snažte čo naj­rýchlejšie odstrániť. Pri umývaní drevenej podlahy mop poriadne vyžmýkajte a nechajte podlahu vyschnúť, prípadne pootvárajte okná. K vchodovým dverám, pri vstupoch z terasy a balkóna je vhodné umiestniť rohože, aby zachytávali piesok a jem­ný štrk z topánok.

Používajte pod nohy stoličiek a nábytku samolepiace plstené podložky. Takto zabránite priamemu treniu, opotrebovaniu a poškodeniu podlahy.

Údržba drevenej podlahy spočíva v ochrane pred vlhkosťou a teplom. Vlhkosť v miestnosti s drevenou podlahou by nemala presahovať 55 – 65 %. Zmeny vlhkosti v interiéri by mohli spôsobiť praskanie a zväčšenie dreva. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE