Fikus prežije všetko a darí sa mu u každého. TAKTO ho ale treba pestovať!

Fikus sa nachádza v takmer každej domácnosti. Pokiaľ ho nemáte vy sami medzi izbovými rastlinami, vaša babka alebo mama určite minimálne jeden fikus doma má. Je to veľmi vďačná, nenáročná, izbová rastlina, ktorá prežije aj tým, ktorí sa pýšia tým, že u nich umrie každá rastlinka. Fikus nie. Fikus vám prežije. 

Pokiaľ teda chcete dať izbovým rastlinám ešte šancu, napriek mnohým neúspechom, fikus je pre vás tá správna voľba. Existuje viacero druhov, čiže si každý môže vybrať podľa toho, ako sa mú hodí do interiéru. 

Tipy, ako fikus pestovať

Fikus je možné nájsť aj vo voľnej prírode takmer v každej tropickej a subtropickej časti zeme. Existuje okolo 850 druhov fikusov, pričom väčšina z nich pochádza z východnej Ázie. V rámci domáceho pestovania, poznáme niekoľko druhov. Sú to napríklad fikus malolistý (Ficus benjamina), fikus lýrovitý, fikus kaučukový, či fikus bengálsky.

Je to veľmi nenáročná, dobre prispôsobivá izbová rastlinka, aj keď v pestovaní má zopár špecifík. Fikusy napríklad neznášajú prievan, takže ak ho na takom mieste máte, určite ho preložte. Sú citlivé taktiež na prelievanie, takže s vodou opatrne. Čo teda pre fikus potrebujete?

  • Slnečné alebo poloslnečné stanovisko, ale ďalej od okna, aby ho obedňajšie slnko nespálilo. Nemá rád presúvanie z miesta na miesto, takže miesto dobre zvážte. Pokiaľ chcete symetrickú rastlinku, otáčajte kvetináč vždy z inej strany smerom k svetlu.
  • Klasická izbová teplota by mala byť fajn. Neznáša dlhodobo teploty pod 16 stupňov, takže pokiaľ ho chcete nechávať na zimu z zimnej záhrade, nemôže tam byť iba zopár stupňov nad nulou. Pozor aj na ventilátory a klimatizáciu.
  • S polievaním musíte byť opatrní, aby vám nezačali hniť korene. Stačí polievať raz za týždeň alebo aj raz za dva týždne. 
  • Ideálna pôda je zmes substrátu bohatého na kompost, potom piesok a rašelina, v pomere 1:1:1. Takto namiešaná zemina bude odvádzať preč prebytočnú vodu a predídete tak hnilobe koreňov.

Presádzanie fikusov

Na začiatok ho môžete kľudne zasadiť aj do menšieho kvetináča, bude vám tak lepšie rásť. Fikus by sa mal presádzať každé dva až štyri roky. Spoznáte to podľa toho, že vám ako začne „utekať“ z pôvodného kvetináča. Nový kvetináč by mal byť o cca 2 až 5 cm väčší, ako bol ten pôvodný. To by malo stačiť.

Strihanie fikusov

Fikusy znášajú rez veľmi dobre a môžete si ho tvarovať v podstate do čoho chcete. Môžete si z neho dokonca vytvoriť aj domáci strom, keď budete odstrihávať vždy bočné výhonky a stále budete nechávať len jeden základný. Fikus môžete pestovať aj ako bonsaj. 

Rez je potrebný aj vtedy, keď je už váš fikus príliš veľký. Dokáže dorásť do veľmi veľkých rozmerov a keďže vo vašom dome chcete bývať aj vy, nie len váš fikus alebo fikusy, je potrebné ho krotiť dostatočne často. Nezabúdajte, že fikus vylučuje pri strihaní bielu tekutinu, ktorá môže podráždiť pokožku. Nezabudnite si preto vziať rukavice.

Odporúčame: Nenáročné rastliny do vonkajších kvetináčov, ktoré skrášlia okno, balkón i terasu

Rozmnožovanie fikusov

Ideálnym obdobím na rozrastanie vašej fikusovej rodinky je koniec zimy alebo začiatok jari. Vtedy má fikus vegetačný kľud. Jedným zo spôsobov, je rozdelenie koreňovej sústavy, pokiaľ má rastlinka viac kmeňov. Nožnicami alebo rukami tak rozdeľte korene na dve, aspoň približne rovnako veľké, polovice. Potom každú z nich zasaďte do kvetináča.

Pri strihaní fikusov budete mať kopec odrezkov. Tie môžete využiť na rozmnožovanie fikusov. Stačí dať odrezok do pohára s vodou. O pár týždňov, keď zapustí korienky ho môžete rovno zasadiť do kvetináča. 

Prípadne nedočkavci môžu odrezky dať do zeminy v podstate skoro hneď. Stačí, ak odrezky necháte hodinku preschnúť. Potom môžete zasadiť do kvetináča. Substrát udržiavajte vlhký, napríklad aj prekrytím igelitovým vreckom.

Príčiny opadávania listov u fikusov

Keď sa fikusom niečo nepáči, dajú vám to najavo tak, že mu opadajú listy. Niekedy im potom trvá veľmi dlho, kým sa zase vrátia do pôvodnej sily a formy. Hlavnými príčinami opadávania listov sú:

  • Nedostatok svetla
  • Prievan – aj ten z klimatizácie alebo ventilátora
  • Zníženie teploty v miestnosti pod 16 stupňov
  • Sucho – pokiaľ je na zemi, podlahové kúrenie mu môže vysušovať substrát
  • Nepravidelné polievanie – príliš veľa alebo príliš málo vody
  • Polievanie studenou, čerstvou vodou mu môže spôsobiť šok
  • Nedostatok minerálnych látok v substráte alebo naopak prebytok hnojiva

Bude vás zaujímať: Ako si poradiť so slnečnými lúčmi? Pre ktoré interiérové tienenie sa rozhodnúť?

Choroby a škodcovia fikusov

Napriek tomu, že fikus je veľmi vďačná rastlina, nenáročná na pestovanie, má dosť veľké množstvo ochorení a škodcov. Je náchylný na rôzne roztoče, hubové ochorenia, vošky a podobne. Pokiaľ ste spozorovali na svojom fikuse napríklad škvrny alebo niečo nezvyčajné, pozrite si určite, čo sa chorobu alebo škodcu by to mohlo byť. Hrozbou je aj už spomínaná koreňová hniloba, ktorá je zapríčinená prelievaním alebo volením nesprávneho substrátu. 

Fikus je naozaj veľmi vďačná rastlina. Ak ho raz za čas polejete a natočíte k svetlu, odvďačí sa vám bujným rastom a nádhernými zelenými listami. Je vhodný ako doplnok do každého interiéru a ak chcete začať s izbovými rastlinkami a nemáte nejako veľa skúseností, fikus je správna voľba.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE