Čo s izbovými rastlinami počas dovolenky? TAKTO prežijú bez ujmy

Plánovanie dovolenky okrem balenia kufrov so sebou prináša i otázku, ako sa postarať o izbové kvety počas našej neprítomnosti. Či už máte doma nenáročné izbové rastliny alebo druhy, ktoré si vyžadujú pravidelnú zálievku, mali by ste im zabezpečiť vhodnú starostlivosť.

Niekedy stačí „zaúkolovať" kamarátku alebo susedu a požiadať o pomoc pri polievaní izbových rastlín. Čo ak aj oni sú práve na dovolenke alebo sa obávate, že vám rastliny prelejú? Prinášame vám zopár výborných tipov, vďaka ktorým vaše zelené izbové rastliny nevyschnú.

Samozrejme, každá rastlina má iné zavlažovacie potreby, preto je ťažké vopred odhadnúť, koľko vody bude práve počas vašej dovolenky potrebovať. Je preto dobré si vopred jednotlivé metódy vyskúšať. 

Neprehliadni: Mandarínka calamondin: Nekupujte ju, vypestujte si ju sami doma v obývačke

Izbové kvety a starostlivosť počas dovolenky

Na to, aby ste svojim izbovým rastlinám dopriali vhodnú starostlivosť počas vašej neprítomnosti, skúste dodržať nasledovné podmienky:

  • Presuňte rastliny na stanovište, kam nesvieti priame slnko, nie však do tmy. Svetlo by malo byť rozptýlené a dostupné. Ideálna je chladnejšia izba v byte, prípadne kúpeľňa s oknom. Pokiaľ máte veľmi svetlý byt, stiahnite žalúzie a natočte ich tak, aby svetlo stále prestupovalo do priestoru. Dobré je tiež odstrániť všetky suché, odumierajúce či poškodené listy a kvety, ktoré rastline zbytočne uberajú vodu.
  • Izbové rastliny poukladajte vedľa seba, kľudne aj na väčšie podmisky. Vytvoríte tak vlhšiu mikroklímu, zvýši sa okolo nich vzdušná vlhkosť a budú presychať pomalšie.
  • Nezabudnite tiež skontrolovať, či sa na niektorej z vašich rastlín nevyskytujú smútivky, vlnatky či vošky, ktoré by mohli preskočiť na iné kvety, kým budete preč.

Zavlažovacie hroty

Zavlažovací hrot dodáva závlahu priamo koreňom rastlín, obmedzuje plytvanie vodou a zabraňuje rýchlemu vysychaniu pôdy. Tým, že nedochádza k povrchovému zamočeniu substrátu sa vyhnete i nepríjemným muškám alebo nechcenej burine, ktorá sa z času na čas môže objaviť i v kvetináčoch izbových kvetín.

Ako fungujú zavlažovacie hroty? Stačí ak na hrot pripevníte fľašu na vodu akejkoľvek veľkosti, nadstavíte požadovaný prietok vody a hrot aj s fľašou zapichnete do nádoby s rastlinou. Tohto výborného pomocníka môžete použiť aj v záhrade či v skleníkoch.

Ponorenie kvetináčov do vody

Závlahu alebo polievanie izbových rastlín môžete zabezpečiť aj tak, že črepník ponoríte do vlažnej vody a zaťažíte ho kameňom, aby sa substrát dostatočne napil. Následne nechajte prebytočnú vodu asi na 10 minút odtiecť. Nádoby s izbovými kvetmi preneste na chladnejšie miesto bez priameho slnka.

Kapilárna rohožka

Ak máte v byte alebo v dome väčšie množstvo rastlín, ktoré si vyžadujú zálievku, účinnou pomôckou je kapilárna rohožka, ktorá je vyrobená zo 100% vysokokvalitných, syntetických vlákien. Jej vlastnosti oceňuje mnoho záhradkárov a pestovateľov.

Ak však nemáte po ruke túto špeciálnu rohož, vystačíte si aj so staršou savou bavlnenou kuchynskou utierkou na riad. Stačí, ak ju položíte na hornú časť drezu a časť z nej necháte v umývadle s vodou. Rohožka nasaje toľko vody, koľko budú rastliny potrebovať.

Knôtový systém na zavlažovanie rastlín

Knôtový systém závlahy je vhodný pre rastliny, ktoré sú vysadené vo veľkých a ťažkých nádobách a nedajú sa prenášať, alebo sú chúlostivé na zmenu miesta. Vezmite sklenú či plastovú fľašu s vodou a postavte ju vedľa nádob. Na jeden koniec knôtu priviažte kamienok, spustite ho na dno fľaše a druhú časť zasuňte do pôdy. Takýmto spôsobom si vytvoríte vlastný samozavlažovací systém.

Pozri aj: Ktoré aromatické bylinky sú najvhodnejšie na pestovanie v byte?

Kvetnáč

Zdroj: Depositphotos

Samozavlažovacie kvetináče

Hydroponické systémy vám uľahčia polievanie nielen počas vašej dovolenky. Samozavlažovacie kvetináče sú síce drahšie, no odpadnú vám starosti s polievaním rastlín. Vlaha vďaka nim rastlinám vydrží až 3 týždne.

Automatické zavlažovanie izbových rastlín

Najvyššiu úroveň zavlažovania či už izbových rastlín nenáročných na starostlivosť alebo i tých náročnejších druhov predstavuje systém riadený počítačom alebo zavlažovacími hodinami. Za pomoci automaticky riadených zavlažovacích systémov vybavených senzormi na meranie vlhkosti máte o vaše rastliny spoľahlivo postarané.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE