Ako správne umiestniť posteľ a dopriať si kvalitný spánok? Tieto zásady treba dodržať!

Dnes nestíhame nič. Nestíhame žiť, nestíhame svoje povinnosti a o spánku ani nehovoriac. Keď sa však už konečne dostanete do postele a chcete dopriať „luxusný“ päťhodinový spánok, je viac ako žiaduce, aby luxusným naozaj bol. Možno sa vám stáva, že ste úplne vyčerpaní a očakávali by ste, že budete spať ako bábätko, ale spánok máte ľahký, prerušovaný a ráno sa budíte celý dolámaní. 

Okrem iných faktorov, môže váš spánok ovplyvňovať nesprávny matrac alebo zlé umiestnenie postele. Poviete si, veď to je blbosť, ale aj tak umiestnenie v posteli má svoje opodstatnenie a nie je v tom žiadna mágia, iba správne prúdenie vzduchu a svetla. 

Ako správne umiestniť posteľ?

Dôležité je, aký priestor máte k dispozícii. Pokiaľ máte dostatok miesta, môžete si spálňu usporiadať dokonale. Ak sa chcete riadiť podľa Feng Šuej, mali by ste zachovať niekoľko pravidiel. 

Celé usporiadanie nábytku a miestností podľa tohoto učenia spočíva v správnom prúdení energie čchi. Čo sa spánku týka, tak potrebujete zabezpečiť, aby energia v noci neprúdila cez vás a keďže prúdi cez okná a dvere, mala by byť posteľ od nich ďalej. Optimálne umiestnenie postele je nasledovné:

  1. Posteľ je najlepšie umiestniť ďalej od vstupných dverí, aby vás v noci nič nerušilo. Najmä prúdenie spomínanej energie. Tá vás práve môže v noci budiť alebo spôsobovať nekľudný spánok
  2. Čelo postele by malo byť na stene, ideálne diagonálne k dverám. To vám vyrieši z psychologického aj praktického hľadiska pocit bezpečia. Jednak vidíte každého, kto do izby vkročí a za vami je stena, takže nebudete mať pocit, že sa vám niekto pohybuje za hlavou
  3. Na dvere musíte z postele bezpodmienečne vidieť
  4. Pokiaľ nemáte na výber a musí byť posteľ na tej istej stene, kde sú dvere alebo okná, snažte sa dať posteľ čo najďalej
  5. Ideálne umiestnenie je aj vtedy, keď nemáte v spálni žiadne slepé miesto, na ktoré z postele nevidíte 
  6. Posteľ môžete umiestniť aj na základe svetových strán. Je to však problematické kvôli tomu, že je to pre každú osobu individuálne. Feng Shui pracuje s číslom Gua, ktoré určí svetovú stranu na základe roku vášho narodenia. Keď však spíte v posteli s partnerom, ktorý sa narodil v inom roku ako vy, asi to až také jednoduché nebude

Bude vás zaujímať: Biely šum podporuje spánok u bábätiek i dospelých. Ale hovorí vám niečo ružový a hnedý šum?

Ako správne umiestniť posteľ

Zdroj: Depositphotos

Nesprávne umiestnenie postele

Ak nemáte inú možnosť, nič s tým nenarobíte. Ale dokážete si pomôcť drobnosťami, ktoré vás nebudú stáť veľa peňazí a pomôžu energiu čchi nasmerovať mimo váš spánok.

Posteľ smerom k dverám

Posteľ smerom k dverám je veľmi nešťastným riešením. Ak nemáte inú možnosť a musíte mať nohy smerom k dverám, zvážte umiestnenie paravánu alebo inej zábrany. Je to možno trochu zvláštne riešenie, ale pokiaľ nechcete mať nekľudný spánok, je to jedno z riešení. Nezabudnite dať na bočnú stenu zrkadlo tak, aby ste videli na dvere.

Posteľ pod oknom

Ak musíte mať posteľ pod oknom, voľte posteľ s veľkým a masívnym čelom, aby vytvorilo zábranu. Pokiaľ je to možné, nechajte priestor medzi posteľou a oknom, aby sa tam dalo chodiť a energia tam mohla voľne prúdiť. 

 

Posteľ oproti dverám do kúpeľne

Ďalšie nešťastné riešenie. Ak ale nie je iná možnosť, majte dvere do kúpeľne vždy zavreté a na dvere v kúpeľni umiestnite zrkadlo. Všetku negatívnu energiu to odrazí naspäť do kúpeľne.

Odporúčame: Prečo si každé ráno ustlať posteľ? Poznáš tieto dôvody?

Ako správne umiestniť posteľ

Zdroj: Depositphotos

Ďalšie riešenia pre váš lepší odpočinok

  • Nevešajte zrkadlo oproti posteli. Feng šuej verí, že duša opúšťa telo počas spánku a keď sa ráno zobudíte, tak by ste sa nemali ako prvé pozerať do zrkadla
  • Matrac nedávajte na zem, vždy používajte aj posteľ s rámom.
  • Ideálne je, ak nemáte spálňu priamo pod kúpeľňou a ak nemáte za hlavou stenu, v ktorej vedú všetky hlavné potrubia
  • Ak máte spálňu nad kuchyňou, uistite sa, že ju nemáte priamo nad sporákom
  • Nikdy neumiestňujte posteľ oproti otvoreným policiam. Ak to tak v spálni máte, primontujte dvierka
  • Posteľ neumiestňujeme pod trámy alebo pod luster

 

Konečne sa vyspite!

Staré zlaté pravidlo ešte tvrdí, že posteľ si dajte tam, kde si ľahne mačka. Kľudne to môžete vyskúšať tiež, pokiaľ nie ste alergik. Priestor pod posteľou by mal zostať voľný. Aj keď všetci zbožňujeme úložné priestory, pod posteľou by mala prúdiť energia. Aspoň čiastočne. Neodporúča sa, aby v spálni bol počítač alebo televízia, bude vám to narúšať spánok. 

Odborníci tvrdia, že dokonca aj svoje mobilné telefóny by sme mali nechávať mimo spálne, ale kto sa už dnes zobudí bez budíka na telefóne, však? Ak aj napriek všetkému nemôžete spávať, skúste sa ísť pred spaním nadýchať čerstvého vzduchu. Nemusíte ísť ani na prechádzku, stačí ak sa prejdete po záhrade.

Ak neviete zaspať bez telefónu alebo skrolovania v ňom, nahraďte tento zvyk čítaním knihy alebo časopisu. Je to oveľa prospešnejšie pre vaše zdravie. A ako to už býva, väčšina z nás nemá veľmi rada čítanie, takže predpokladáme, že pri prvej strane knihy zaspíte. Ak si tým nie ste istí, tak zoberte pre istotu veľmi nudnú knihu alebo staré skriptá z vysokej škole. To je zaručená medicína na tvrdý spánok.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE