Nespútaný boho štýl bývania: 6 spôsobov, ako ho priniesť aj k vám domov

Nespútaný boho štýl bývania: 6 spôsobov, ako ho priniesť aj k vám domov
  • 15.03.2023
  • Michaela Krivdová

Štýl bez jasných pravidiel. Aj tak by sa dal definovať boho štýl, ktorý si svoje miesto našiel nielen vo vodách módy, ale aj v interiérovom dizajne.

Ak patríte medzi kreatívne duše, ktoré k svojmu životu potrebujú farby, vzory, dekorácie či vintage kúsky, tento štýl je určený práve vám.

Bohémsky štýl a jeho pôvod

Nie, naozaj nejde o nový trend, ktorý je v plienkach. Boho štýl vznikol v 19. storočí vo Francúzsku a na svedomí ho majú umelci, ktorých snahou bolo odlíšiť sa od okolia a ukázať, že sa to dá aj inak. Inakosť sa premietla nielen do ich zmýšľania ale tiež do štýlu obliekania a bývania.

V prípade bohémskeho štýlu môžeme hovoriť nielen o slobode a nekonvenčnosti. Ale tiež o slobode a túžbe obklopovať sa peknými vecami. A nech ich je poriadne veľa, v pestrých farbách, ich kombináciách a materiáloch. 

Boho štýl bývania

  • Odkazuje na bezstarostný spôsob života.
  • Vyžaduje svetlé, ale aj teplé zemité farby.
  • Rozmanitosť tvarov.
  • Rôzne textúry materiálov.
  • Veľa dekorácií a doplnkov.
  • Pohodlné pohovky a množstvo vankúšov.
  • Rastliny.
  • Rôzne typy osvetlenia.
  • Vintage a starožitné kúsky.

Ako na boho interiér?

Buď ho v sebe máte, alebo nie. Aj v tomto prípade platí, že ak urobíte niečo na silu, vo výsledku to bude cítiť. Cítite sa ako pravý bohém a potrebujete v rámci zariadenia interiéru len pomôcť jednotlivé veci prepojiť a vytvoriť tak oku lahodiaci priestor, v ktorom sa vaša kreativita a umelecká duša budú môcť ďalej slobodne rozvíjať? Nechajte sa inšpirovať tipmi, ako na to!

1. Spojte nespojiteľné

Boho štýl bývania je vo svojej podstate veľmi príbuzný so štýlom eklektickým, v ktorom rovnako neexistujú pravidlá. Spájajú sa v ňom na prvý pohľad nespojiteľné prvky.

Etno, vintage či vidiecky štýl? Ich kombinácie sa naozaj nemusíte báť, dbajte však na to, aby na vás výsledok pôsobil harmonicky.

koberec

Zdroj: pinterest.com / jennadanielle.com

2. Farebná paleta tón v tóne

Farby sú mimoriadne dôležité. Záleží na vašej preferencii, v hre sú rovnako svetlé odtiene, ako aj výraznejšie zemité. Aby ste sa vyhli chaosu, siahajte pri maľovke, farbe a materiáloch nábytku či podlahách vždy po príbuzných farbách. Tón v tóne je jednoducho vyvážená láska.

3. Prírodné materiály

Ak niečo boho štýl interiér vyžaduje, tak sú to prírodné materiály všade navôkol. Nebráňte sa retro nábytku, pridajte drevo, ratan a pokojne aj kameň. Samostatnou kapitolou je koža, kožušiny či prírodné látky ako je ľan. Dovolené je naozaj všetko, avšak v takom pomere, aby interiér nestratil rovnováhu.

TIP: Nechcite všetko hneď. Jednotlivé kusy pridávajte postupne, vyhnete sa tak skladovaniu zbytočností, ktoré sa do interiéru nehodia.

boho a kvety

Zdroj: pinterest.com / poshpennies.com

4. Dostatok osvetlenia

Pri výbere svetiel sa skúste odviazať. Nielen, čo sa veľkosti, ale aj počtu týka. Výbornou voľbou sú svietidlá z prírodných materiálov, akými sú ratan či morská tráva.

Nebojte sa kombinovať ich veľkosti a myslite na to, že jedno nestačí. Lustre, visiace, ale aj stojace lamy doplňte o sviečky a difuzéry. Intímna atmosféra je presne to, čo tomuto štýlu svedčí.

5. Vzory, štruktúry a rôznosť materiálov

Nenápadnosť a jednoduchosť, ktorú ste vytvorili jemnou paletou farieb na nosných prvkoch a nábytku treba „rozbiť“. Ideálnym a finančne menej náročným riešením sú závesy, koberce, deky, dekoračné vankúše aj tie na sedenie. Pozvite do boho interiéru macramé aj strapce. Odviažte sa, kombinujte, pridávajte, premiestňujte.

TIP: Kobercom sa žiadnych okolností nevyhýbajte. Interiér zútulnia rovnako, ako záclony a vkusné závesy.

vankúše

Zdroj: pinterest.com / thespruce.com

6. Boho dekorácie

Veľa, veľa a ešte viac. Bohémsku atmosféru podporíte dekoráciami od výmyslu sveta. Konečne nastal čas vytiahnuť všetky obrazy, sošky, vázy, terakotové kvetináče, kvety, suveníry z dovoleniek aj kúsky, ktoré máte po starých rodičoch.

A ak ich máte náhodou málo, najbližšie si urobte výlet na burzu starožitností. Nič pre milovníkov minimalizmu, že?

Poďte sa inšpirovať, ako môže boho interiér a doplnky do bytu vyzerať!

boho

Zdroj: pinterest.com / italianbark.com

boho doplnky

Zdroj: pinterest.com / hunker.com

boho obývačka

Zdroj: pinterest.com / thehoneycombhome.com

boho spálňa

Zdroj: pinterest.com / halemercantilecolinen.com

boho textílie

Zdroj: pinterest.com / blog.rhinov.fr

boho vázy

Zdroj: pinterest.com / blog.rhinov.fr

svietniky

Zdroj: pinterest.com / mungfali.com

macrame

Zdroj: pinterest.com / wescover.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní