Záhrada v stredomorskom štýle: Ako si ju vytvoriť a čo by v nej nemalo chýbať?

Aj vy na dovolenke v Stredomorí obdivujete košaté olivovníky, pútavé oleandre či sukulenty nasadené v terakotových kvetináčoch? Prineste si i vy trochu južanskej atmosféry do svojich priestorov a založte si stredomorskú záhradu.

Stredomorský štýl je charakteristický farebnými rastlinami, záhradnými stavbami a rustikálnymi doplnkami. Okrem veľmi atraktívneho vzhľadu má stredomorská záhrada i zopár výhod. Medzi ne patrí výsadba na slnečné miesta a nízka spotreba vody pri zavlažovaní. 

Záhrada v stredomorskom štýle poteší všetky vaše zmysly. Voňavé bylinky, rozkvitnuté okrasné rastliny a lákavé exotické ovocie premení vašu záhradu na južanský raj.

Ktoré prvky by nemali chýbať v záhrade v mediteránnom štýle? Akým spôsobom si preniesť stredomorskú stálozelenú oázu i do vašej záhrady?

Neprehliadni: Návrh záhrady podľa vlastného vkusu. Zvládnete to bez architekta!

Oleander

Zdroj: Depositphotos

Rastliny do stredomorskej záhrady

Stredomorský typ záhrady hrá farbami a vôňami. Ide predovšetkým o rastliny, ktorým neprekážajú tvrdšie a suchšie pôdy. Pre napodobenie tamojších záhrad, ich štýlu i formy, sú dôležité živé ploty, stálozelené stromy často tvarované do kužeľa, štíhle kríky ako sú borievky a krušpány. Tie môžete pred zimou ochrániť zviazaním na viacerých miestach. Týmto spôsobom sa vyhnete polámaniu výhonkov pod ťarchou snehu. 

Južanský pôvab vašej záhrade dodajú i mrazuvzdorné dreviny, ako je napríklad cyprus či borovica píniová. Chorvátsko či Taliansko je pretkané nádhernými olivovými hájmi. Zasaďte do svojej záhrady mrazuvzdorný olivovník. Tomuto dlhovekému stromu vyhovuje priame slnečné stanovište s nehnojenými, chudobnejšími pôdami.

Ozdobte vašu záhradu i oleandrami, figovníkom, pomarančovníkom, citrusmi či granátovými jablkami. V našich podmienkach možno nasadiť aj exotické palmy (stredomorské, čínske, himalájske).

Stredomorské bylinky, ako levanduľa, šalvia, oregano, rozmarín a tymián, sú typickými vôňami Provensálska. 

Medzi obľúbené okrasné rastliny do záhrady v stredomorskom štýle patrí aj ibištek, vres, cesnak perzský, kniphofie, trubač či deväťtorník veľkokvetý. V črepníkoch sa budú vynímať majestátne strelície, atraktívna čínska ruža alebo pyšné cykasy. 

Stredomorskú atmosféru vo vašej záhrade vytvoríte aj vysadením vinnej révy a popínavých, bujných rastlín ako je brečtan či popínavka virgínska. Tieto odrody rastlín prežijú aj nízke teploty a navyše vytvárajú príjemnú atmosféru a chránia záhradu pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich a susedov.

Pohodlný záhradný nábytok do stredomorskej záhrady

V žiadnej stredomorskej záhrade by nemal chýbať záhradný nábytokNajtypickejším je ťažký vintage nábytok z čierneho kovaného alebo z oxidovaného železa a z masívneho prírodného dreva. Opotrebovaný drevený nábytok môžete natrieť jasnými farbami Stredomoria – na červeno, modro, tyrkysovo, žlto či olivovozeleno.

Kreslá, stoličky či záhradné lavičky doplňte mäkkými vankúšmi, ktoré dodajú celému štýlu jedinečný útulný charakter.

Do záhrady v mediteránnom štýle sa hodí i prútený či ratanový záhradný nábytok či nábytok z morskej trávy.

Pozri aj: Okrasné stromy do záhrady: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Altán

Zdroj: Depositphotos

Záhradné stavby v stredomorskej záhrade

Pergoly s drevenou, murovanou alebo kovovou rustikálnou konštrukciou a drevenými trámami či s výpletom z prútia umocnia náladu stredomorskej záhrady. Typickými stredomorskými stavbami sú tiež záhradné domčeky, vonkajšie kuchyne, murované alebo drevené altány, rustikálne ohniská či tehlové krby. 

Ak chcete, aby vaša záhrada získala ten pravý stredomorský charakter, použite v jej usporiadaní farebné markízy typické pre ďaleký juh.

Do záhrady v stredomorskom štýle sa nehodia romantické biele besiedky, biele deliace plôtiky či plastové záhradné domčeky a kompostoviská. 

 

Doplnky do stredomorskej záhrady

Stredomorskej záhrade dominujú dekorácie z prírodného kameňa, ako sú skalky, steny a kamenné lavičky. Steny pre ešte lepší efekt môžete osadiť rastlinami, vďaka ktorým bude celok pôsobiť rustikálne.

Medzi najcharakteristickejšie dekorácie južných záhrad patria aj džbány, predmety z kovu, kamenné, terakotové nádoby, amfory či sochy – obyčajné postavy antického vzhľadu.

Atmosféru juhu aj na malej ploche pomôže vyčarovať štrk, pekne tvarované kamene, chodníky s nášľapnými, prírodnými kameňmi, fontány či napájadla pre vtáky.

 

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/architecturaldigest.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/digsdigs.com

Stredomorie

Zdroj: PINTEREST/digsdigs.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/yourhomeandgarden.co.nz

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/hookedonhouses.net

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/theacevip.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE