TOP tipy pre správnu starostlivosť o podlahu

TOP tipy pre správnu starostlivosť o podlahu
  • 27.04.2022
  • Veronika Nemčeková

Podlaha je funkčnou súčasťou interiéru, no často ho vie aj vkusne dotvoriť. Pri výbere tej správnej nejedna domácnosť zvolá rodinnú radu a snaží sa prísť na to, aký typ bude pre jej členov ten najlepší. Okrem váhy, ktorú musí znášať, keď po nej kráčame, vstupujú do hry aj rôzne iné faktory ako prachové častice, chlpy domácich miláčikov, rôzne škrabance, šmuhy a škvrny, ktoré sa na nej môžu objaviť. Pripravili sme pre vás tie najužitočnejšie tipy pre správnu starostlivosť o podlahu. Vďaka nim bude plniť svoj účel, bude dokonale čistá a vydrží čo najdlhšie.

Drevená podlaha

Majestátna drevená podlaha je zo všetkých typov podláh najchúlostivejšia, avšak pri správnej opatere dokáže vydržať aj desaťročia. Najkvalitnejšia je vyrobená z tvrdého dreva, medzi ktoré sa zaraďuje napríklad dub, orech, javor, čerešňa, jabloň, jaseň, buk, hruška, slivka, agát alebo hrab.

Ideálne je udržiavať ju bez prachu a špiny, preto sa odporúča pravidelne ju zametať a vysávať. Nebojte sa použiť špeciálne nadstavce na vysávač alebo metlu s jemnými štetinami. Podlaha vyrobená z dreva citlivo reaguje na vodu. Je vhodné ju čistiť mierne vlhkým a nie mokrým spôsobom. Nadmerné množstvo vody totiž môže spôsobiť napučanie dreva a teda jeho celkovú deformáciu.

Účinnú ochranu pred poškriabaním zabezpečíte napríklad podlepením nôh nábytku mäkkým materiálom, ideálne plstenými podložkami. Alternatívou sú gumené podložky, tie však môžu spôsobiť zmenu zafarbenia podlahy v mieste dotyku. Pre dlhú životnosť drevenej podlahy je vhodné v miestnosti, kde sa nachádza, udržiavať konštantnú teplotu v rozmedzí 20 až 22 °C. Neodporúča sa ju použiť do miestností s vysokou vlhkosťou.

Povrch drevených podláh býva ošetrený lakom alebo olejom. Prípadné škrabance na lakovanej podlahe možno opraviť miernym zdrsnením poškodeného miesta a nanesením novej vrstvy laku. Lakované povrchy treba po nejakom čase kompletne zbrúsiť a nalakovať nanovo. Olejované podlahy je dobré olejovať jedenkrát ročne, v málo využívaných priestoroch by mal postačovať dvoj až trojročný interval.

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha sa skladá z niekoľkých vrstiev. Základom je nosná drevovláknitá doska lisovaná pod veľkým tlakom. Na nej je papier s vybraným dekorom chránený priehľadnou vrstvou. Posledná vrstva je protiťahová, ktorá vyrovnáva pnutie jednotlivých vrstiev lamely. Tvorí čiastočnú ochranu proti vlhkosti. Laminátová podlaha sa pokladá vždy „plávajúcim spôsobom“, teda pôsobí jednoliatym dojmom.

Plávajúca podlaha je častokrát cenovo dostupnejšia ako drevená. Vyzerať však môže rovnako skvelo. Pri čistení laminátových podláh sa dodržujú podobné zásady, aké platia pre drevené. Najdôležitejšie je ich pravidelne zbavovať prachu a obmedzovať mokré čistenie. Opäť pozor na poškriabanie. Stieranie navlhko by sa malo robiť dobre vyžmýkanou handrou alebo mopom. Postupovať treba v smere lamiel, nikdy nie kolmo na škáry. Hrany lamiel by mohli sčernieť a nabobtnať.

Zabudnúť by ste mali na prípravky, ktoré vytvárajú ochranné vrstvy, ako napríklad lesky alebo vosky, znemožňujú totiž bežné čistenie a odstraňovanie škvŕn. Menšie poškodenia na lamináte sa môžu opraviť tmelom, pri viditeľnejšom je dobré vymeniť celú lamelu.

Vyskúšajte: Overené tipy ako sa zbaviť psích chlpov z oblečenia a nábytku

vysávanie

Zdroj: Shutterstock®

Vinylová podlaha

Vinyl je vyrobený z PVC a je dodávaný v lamelách. Je možné ho lepiť alebo pokladať ako plávajúcu podlahu bez použitia lepidla. Veľkou výhodou vinylu oproti laminátu je vyššia odolnosť voči vlhku. S množstvom vody pri umývaní to však tiež nie je dobré preháňať. Aj pri tomto type je dôležité pravidelne sa zbavovať prachu. Raz mesačne sa odporúča ošetrenie špeciálnym prípravkom. Zväčša sa riedia vodou, následne sa na povrch nanášajú pomocou mopu či handry.

Linoleum

Linoleum je ekologický druh podlahovej krytiny. Jeho názov vznikol spojením latinských slov linum a oleum, teda ľan a olej. Vyrába sa z ľanového oleja, korku, živice, vápenca, drevitej múčky a prírodných farebných pigmentov. Spodná vrstva je tvorená textilnou jutovinou.

Linoleum alebo jednoducho lino nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. Vystačíte si so zmetákom, handrou alebo mopom. Nemá špáry, preto mu neprekáža voda. Pozor treba dávať iba pri krajoch, aby nenatiekla pod. Najlepšie je celý povrch vytrieť dosucha. Životnosť mu predĺžite ošetrením voskom, inak môže postupne strácať lesk a vysychať. Má nižšiu odolnosť proti UV žiareniu, postupne žltne a tmavne. Nie je vhodné na plochy, kam dopadá priame slnečné žiarenie.

Marmoleum

Marmoleum vzniklo zo slov „marbleized linoleum“. Ide o linoleum s mramorovým vzhľadom. Marmoleové podlahy sa ľahko udržujú, majú dlhú trvácnosť – až 50 rokov. Prírodné pigmenty marmolea sú odolné proti UV žiareniu, a tak zaručujú farebnú stálosť.

Je menej odolné proti mechanickému poškriabaniu, pri inštalácii nábytku teda treba byť opatrní. Marmoleum nie je vhodné do kúpeľne ani do miestností so zvýšenou vlhkosťou. Na umývanie používajte vlhký mop a čistú vodu. Škvrny odstraňujte čo najskôr. Vyhnite sa používaniu kyslých a alkalických prípravkov, vyberajte si len čistidlá s neutrálnym pH. Taktiež sa odporúča ošetrenie voskom ako pri klasickom linoleu.

Odporúčame: Ako opraviť pokazené žalúzie bez opravára

zametanie

Zdroj: Shutterstock®

Kompozitná podlaha

Kompozitná podlaha sa vyrába zo zmesi polymérov na báze molekúl karbónu, polypropylénu, prírodného sadrovca alebo drevených vlákien. Je ekologická a recyklovateľná. Slnečnú záťaž zvláda bez problémov, preto je vhodná do svetlých domácností. Pri čistení nepoužívajte agresívne prípravky, často si vystačíte s vlažnou vodou. Umývať ich treba kvalitným, dobre vyžmýkaným mopom a pravidelne zbavovať prachu.

Korková podlaha

Korková podlaha je populárna predovšetkým preto, že tlmí nárazy. Aby slúžila dlhé roky, potrebuje pravidelnú starostlivosť. Vyhnúť sa treba agresívnym a abrazívnym (s obsahom drsných častíc) čistiacim prípravkom, ktoré ju môžu poškodiť. Po umytí vodou je ideálne vytieranie dosucha. Podlahu je dobré pretrieť raz za dva týždne. Odporúča sa ošetrenie voskom jeden až dvakrát do roka.


 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní