Ako uplatniť feng shui v praxi: Čo zmeniť či upraviť v domácnosti?

Ako uplatniť feng shui v praxi: Čo zmeniť či upraviť v domácnosti?
  • 24.04.2022
  • Darina Veen-Kaššová

Feng shui je učenie o vplyve okolia na človeka. Náš dom alebo byt, pracovisko a priestory, v ktorých sa často zdržiavame, formujú náš osud a zdravie.

Feng šuej je súčasťou starodávnej filozofie a môže sa aplikovať v rôznych oblastiach: Tai-či, I-Čing, akupunktúry, šiacu, makrobiotiky a astrológie. Všetky tieto praktiky majú spoločnú energiu Čchi, Jin a Jang, 5 prvkov a osem trigramov, a to z nich vytvára spojivo ponúkajúce celistvý prístup k životu.

Uplatňovanie feng shui v praxi je premyslená a výnimočná metóda, ktorá sa riadi určitými pravidlami na zlepšenie prostredia, zdravia, vylepšenie vzťahov alebo na ochranu pred hádkami v rodine. Nezabudnime, že feng šuej nie je náboženská viera, je to technika a niekedy trochu aj veda a umenie, ktorého účinky vytvárajú v našich domoch a v životoch rovnováhu, poriadok a harmóniu.

Vo feng shui sa dívame za hranice povrchného usporiadania priestoru, nad to, čo je moderné a pekné iba pre oči. Skúmame a vnímame skryté zoskupenie energie Čchi a preverujeme kde sa nachádzajú blokády alebo stagnácie, ktoré skutočne ovplyvňujú a určujú nálady a správanie sa obyvateľov domu.

Feng shui ma dve stránky. Jedna je ozdravujúca a rieši problémy, zatiaľ čo druha je preventívna. Aj keď aplikácia týchto dvoch stránok je iná, úlohou odborníka je pokryť obidve.  

Odporúčame: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

feng šuej bývanie

Zdroj: Shutterstock®

Ozdravujúce feng šuej

Ak máte v živote problém, ozdravujúce feng šuej vám môže pomôcť vyriešiť ho. Niekedy stačí obyčajná zmena polohy postele, zmena pracovného stola, poriadne vyupratovanie domu alebo výmena kúpeľne. Pri tomto ozdravujúcom štýle feng šuej treba byť čo najpresnejší a najšpecifickejší. Rady sú pomerne jednoduché a pomôžu vám rýchlo a ľahko zlepšiť rôzne stránky vášho života.

Preventívne feng shui

Keď chcete renovovať a osviežiť byt, plánujete prestavbu alebo sa sťahujete do nového domu, vtedy použite preventívny štýl. Nastáva totiž významná zmena v živote, a to je skvelá príležitosť! Feng shui vám pomôže vybrať vhodnejšie farby, materiály, tvary a okrem toho vám poskytne cenné informácie o tom, ako rozostavať nábytok v jednotlivých miestnostiach.  

Zvyčajne sa kriticky pozeráme na domov niekoho iného, najmä pri prvej návšteve. Môže nám pomôcť, ak to príležitostne urobíme aj vo vlastnom dome. Ak už dlho niekde žijeme, ľahko strácame objektivitu. Štýl interiéru postupom času zastaráva a rokmi svoj domov zapraceme nábytkom a často ho prepchávame. Z času na čas nás prepadnú ambiciózne nápady, ale počiatočné nadšenie mnohokrát vyprchá a nápad zostáva nedokončený.

Pozri aj: Pestovanie uhoriek v slame: Vyskúšajte tento spôsob a tešte sa na bohatú úrodu!

feng šuej domácnosť

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduché cvičenie

Skúste sa pozrieť nezaujato na váš domov v pekný slnečný deň alebo po dovolenke. Vyberte sa na dlhšiu prechádzku, aby ste si premysleli, ako by ste sa doma radi cítili. Chcete byť napríklad uvoľnenejší, želáte si cítiť väčšiu radosť a inšpiráciu? Alebo chcete byť organizovanejší ?

Keď sa vrátite domov, tvárte sa, že ho vidíte prvý-krát. Prejdite sa k domu a starostlivo sa pozrite na záhradku, exteriér, vchodové dvere. Prvý dojem je dôležitý a podvedome na vás pôsobí zakaždým, keď prídete domov.

Obíďte dom a vnímajte celkový pocit. Tu sa nemusíte sústrediť na detaily. Zapamätajte si všetky miestnosti, v ktorých nemáte dobrý pocit. Keď dokončíte túto cestu, zopakujte ju a teraz si všímajte detaily a špecifické črty a robte si poznámky. Keď máte zoznam vecí, ktoré by ste si vo svojom domove radi zlepšili, dajte sa do práce. Nesnažte sa však zariadiť alebo zmeniť všetko naraz. Začnite jednou izbou a uvidíte, aký to bude mať na vás a na vašu rodinu dopad. Potom pokračujte v ďalších miestnostiach.

Ako zariaďovať jednotlivé miestnosti podľa feng šuej si môžete prečítať v článkoch na našich stránkach. Účasť na workshope feng šuej alebo odborník vám objasnia niektoré zložitejšie pravidlá. 

Smer a orientácia domu

Presnú orientáciu domu zistíte pomocou orientačného kompasu. Takýto kompas nájdete ako aplikáciu predinštalovanú priamo v mobile alebo si ju stiahnite.

Pri používaní kompasu dávajte pozor na kovové predmety v blízkom okolí pretože strelka kompasu na ne reaguje. Svetové strany sú označené v aplikácii začiatočnými písmenami ich anglického názvu N – sever (North), S – juh (South), W – západ (West), E – východ (East).  Postavte sa smerom k vchodovým dverám a aplikácia Vám ukáže presný smer a orientáciu. To vám umožní určiť, ako a kde sú umiestnené oblasti Pakua. Čo je Pakua?

Zaujme ťa tiež: Ekologické voskové obrúsky: Nekupujte ich, ale vyrobte!

pakua

Zdroj: Shutterstock®

Čo je Pakua?

Pakua je najzákladnejší diagnostický nástroj vo feng shui. Každá oblasť Pakua predstavuje jednu z dôležitých životných tém:

  1. Realizovanie vlastných myšlienok
  2. Starostlivosť o vzťahy
  3. Čerpanie síl z vlastnej rodiny
  4. Dostatok finančných zdrojov
  5. Vnútorný pokoj a rovnováha
  6. Pomoc druhým a vedieť prijímať pomoc od druhých
  7. Kreatívny a radostný život
  8. Hlbšie poznanie
  9. Dosiahnutie uznania     

Keď si zakreslíte symbol Pakua do pôdorysu vášho domu, zistíte v ktorých oblastiach sa nachádzajú priestory a miestnosti, ktoré si vyžadujú vašu pozornosť. To sú oblasti, ktorých kvalitu potom pomocou feng shui obohacujeme a vylepšujeme.

Želám veľa úspechov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní