Metódy vykurovania domácnosti – zvoliť plyn, infrapanely či niečo iné?

Metódy vykurovania domácnosti – zvoliť plyn, infrapanely či niečo iné?

Aj keď si ešte môžeme užívať posledné letné chvíle, už teraz by sme mali myslieť aj na zimné mesiace. Ani sa nenazdáte a čochvíľa sa budete ponáhľať domov s omrznutými rukami a nohami, ktoré si budete chcieť vyhriať v teple domova. Aký je však najúčinnejší spôsob, aby ste si vyčarovali to skutočné teplo aj vo vašej domácnosti? Vyberať si rozhodne máte z čoho.

Vykurovanie – dilema číslo jeden

Plynový alebo elektrický kotol? Alebo nebodaj kotol na tuhé palivo? Aj keď konečné rozhodnutie ostane predsa len na vás, treba si uvedomiť, že stále ste do istej miery limitovaní. Hovoríme tu napríklad o dostupnosti energie v danej lokalite, prevádzkových nákladoch, časovej a technickej náročnosti a predovšetkým o obstarávacej cene. Nech je to tak, či onak, len spoľahlivé a ekonomické kúrenie vám zaistí dostatočný komfort. Tak teda po ktorom siahnuť, keď je na trhu množstvo dostupných riešení?

Odporúčame: Vegetačné strechy: Počuli ste už o ich výhodách?

vykúrovanie domácnosti radiátorom

Zdroj: Shutterstock®

Elektrická energia

Aj keď je kúrenie elektrickou energiou pomerne šetrné k životnému prostrediu, pretože neprodukuje žiadne emisie, vaša peňaženka sa potešiť nemusí. Ide totižto o jednu z najdrahších alternatív na trhu. Zvyčajne predchádza vykurovaniu elektrickou energiou inštalácia elektrického kotla s konvenčnými teplovodnými radiátormi alebo elektrického akumulačného vykurovania.

Plyn

Kúrenie plynom sa teší veľkej popularite, obzvlášť pre jeho cenovú dostupnosť, komfort pri používaní a hustú sieť plynových potrubí. Aj plyn má však svoje nedostatky, za ktoré možno považovať predovšetkým potrebu pravidelných servisných prehliadok alebo riziko poruchy.

solárne panely

Zdroj: Shutterstock®

Infrapanely

Jednou z noviniek v oblasti vykurovania sú infračervené tepelné žiariče, respektíve infrapanely. Ide o jeden z najmenej finančne náročných spôsobov kúrenia. Obrovskou výhodou je aj fakt, že sa dá teplota regulovať v každej miestnosti samostatne a energia sa akumuluje aj v stenách a podlahe. Okrem toho má táto alternatíva jednoduchú obsluhu a prevádzku. Infračervené vykurovanie dokonca v domácnostiach nevíri prach, na stenách sa nezráža vlhkosť, a teda sa na nich nevyskytujú plesne.

Tuhé palivo

Tuhé palivo je dodnes najlacnejší spôsob vykurovania a výhodou je aj možnosť vykurovania na miestach bez plynovej prípojky alebo elektrickej energie. Rovnako ako plyn aj tento spôsob domáceho kúrenia potrebuje pravidelnú prevádzku a pri dlhšej dobe bez kúrenia dochádza k ochladzovaniu priestorov. Zabúdať by sme v tomto prípade nemali ani na uskladnenie tuhého paliva a na to, ako veľmi táto alternatíva škodí životnému prostrediu.

Tepelné čerpadlá

Tepelné čerpadlo funguje na princípe fyzikálnych vlastností chladiva. Ide o látku, ktorá sa pri určitej teplote a tlaku mení z plynnej formy na kvapalnú a naopak. Pri skvapalňovaní vzniká ako vedľajší produkt teplo a pri splyňovaní, naopak, chlad. Teplo, ktoré produkuje, je teda výsledkom fyzikálneho procesu, čiže na ohrev vody netreba žiaden zdroj energie. Jednou z výhod tohto typu vykurovania domácnosti je aj možnosť doplnenia napríklad solárnych panelov, vďaka čomu sa môže vaša domácnosť stať úplne nezávislou od dodávok elektrickej energie.

Zaujme ťa: Čaká vás rekonštrukcia domu alebo bytu? Myslite pri nej i na detaily!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní