Návrh záhrady podľa vlastného vkusu. Zvládnete to bez architekta!

Patríte medzi milovníkov zelene a pestovania, no stále nie ste spokojní s tým, ako vyzerá vaša záhrada? Jednoduchým, no pre niekoho pomerne finančne nákladným riešením je zveriť záhradu do rúk odborníkov – záhradných architektov. Návrh záhrady však vôbec nemusí byť taký zložitý, ako na prvý pohľad vyzerá. Pripravili sme pre vás tipy ako si navrhnúť záhradu svojpomocne. Okrem toho, že bude presne podľa vášho vkusu, budete mať aj dobrý pocit z vykonanej práce. 

Spoznajte priestor a podmienky v záhrade

Prvým krokom pri plánovaní je spoznať priestor záhrady a podmienky, ktoré v nej panujú. Na začiatok je dôležité vedieť, aká je celková plocha a zloženie pôdy. Ak si nie ste istí rozmermi priestoru, jednoducho vezmite do ruky meter a hor sa do práce! Určenie typu pôdy vám zase pomôže vybrať rastliny, ktorým bude jej zloženie vyhovovať. Je vaša záhrada zaliata slnkom alebo má aj miesta, kde sa vyskytuje tieň?

Pred tým, než sa pustíte do plánovania, premyslite si tiež, aké sú vaše očakávania od záhrady, či pôjde o okrasnú alebo úžitkovú záhradu, alebo jej kombináciu. Zamyslite sa tiež, koľko času máte na starostlivosť. Rastliny rovnako ako trávnik treba totiž nielen zasadiť, ale aj strihať, kosiť, polievať a hnojiť. Dobré je, ak sa sami seba vopred spýtate, či si chcete predovšetkým užívať relax alebo plánujete pestovať aj ovocie a zeleninu.

Máte domáceho miláčika alebo deti, ktoré sa v nej budú hrať? Všetko toto treba zohľadniť. V prípravnej fáze si doprajte dostatok času, aby ste vašu záhradu a podmienky, ktoré v nej panujú dobre spoznali. Svoje zistenia si môžete zapisovať. Užitočné je tiež spraviť si nákres s rozmermi záhrady, kde si môžete zaznačiť napríklad aj slnečné a tienisté miesta.

Stanovte si rozpočet

Dôležitým faktorom pri plánovaní a neskoršom budovaní záhrady sú aj financie. Dobre si preto vopred premyslite, koľko môžete a ste ochotní do vytvorenia záhrady investovať. V prípade, že plánujete výraznejšie zásahy, ako je úprava terénu špeciálnou technikou, nezabudnite zarátať náklady na prenájom strojov či prácu. Ak sa chcete so záhradou naozaj vyhrať, no momentálna finančná situácia vás v tom brzdí, skúste si úpravu záhrady rozplánovať na etapy.

O pomoc pri úprave pozemku i sadení môžete poprosiť aj rodinu či známych, ktorí sa isto potešia odmene vo forme gulášovej párty alebo grilovačky po dokončení prác. Zohnať rastliny tiež nemusí byť také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Pred tým, než zavítate do záhradkárstiev, skúste sa porozprávať s priateľmi či susedmi. Mnoho rastlín sa časom rozrastie a tak môžete pomerne ľahko prísť k sadeniciam či odrezkom. Riešením je aj burza či SWAP. V prípade druhého menovaného sa zbavíte niečoho, čo nepotrebujete a na oplátku dáte domov rastlinke, pre ktorú už niekto nemal miesto. 

Odporúčame tiež: Top chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

záhradné doplnky

Zdroj: Shutterstock®

Prihláste sa na kurz plánovania záhrad a študujte odbornú literatúru

Profesionálni záhradní architekti vám v pomerne krátkom čase dokážu pripraviť zaujímavý návrh a ponúknuť praktické riešenia. Ak sa však z akéhokoľvek dôvodu rozhodnete pre svojpomocný návrh a úpravu záhrady, pomôcť by vám mohol kurz plánovania záhrad. Vraví sa, že vedomosti znamenajú moc, a to platí aj v tomto prípade. To, čo sa na kurze naučíte, vám už nikto nevezme.

Na trhu je tiež množstvo kníh, ktoré sa venujú plánovaniu a údržbe záhrad. Užitočná je aj literatúra zaoberajúca sa konkrétnymi typmi rastlín. Pomerne ľahko tak získate informácie o tom, po akých rastlinách by ste mali siahnuť a ktorým sa radšej vyhnúť. Mnohé kvety sú nádherné, no ich listy či plody sú jedovaté. Túto informáciu by ste nemali prehliadnuť predovšetkým, ak máte deti alebo domácich miláčikov.

Ak sa vo vás prebudil pestovateľský duch a milujete domácu zeleninu a ovocie, siahnite po knihách, kde je vysvetlené, ktoré rastliny si dokážu pomôcť a vzájomne si vymieňať živiny. Budete prekvapení, akú bohatú úrodu budete mať len vďaka tomu, že posadíte mrkvu vedľa paradajok alebo levanduľu k ovocným stromom. Okrem kurzov a kníh je tiež na internete dostupných množstvo edukatívnych videí o záhradkárčení.

Vysádzanie rastlín a semien

Keď naberiete dostatok sebavedomia a nadíde deň „D“, teda deň, keď sa aktívne pustíte do vysádzania, nezabúdajte na jednoduché pravidlo, že menej je niekedy viac. Pri rastlinkách to platí dvojnásobne. Ak by ste totiž na nejaké miesto dali príliš veľa kúskov, môžu jeden druhému zavadzať a brániť v raste. Vždy berte do úvahy, ako má rastlina vyzerať v dospelosti. Hoci zozačiatku môže záhon vyzerať pusto, verte, že pri správnej starostlivosti sa rozrastie.

Už pri kúpe semien a rastlín je dôležité vedieť, kam ich chcete posadiť. Treba mať na zreteli aj to, akým spôsobom ich budete zavlažovať – krhlou, hadicou alebo závlahovým systémom. Ak chcete mať záhon pestrý, môžete voliť napríklad rastlinky rôznej výšky a farby. Jednou z častých rád záhradných architektov je ale nepreháňať to s farebnou škálou. Priestor by mohol pôsobiť chaoticky. Skúste sa radšej vyhrať a kombinovať rastliny odlišných tvarov a textúry.

Máte málo miesta? Výborným a nápaditým riešením by pre vás mohla byť vertikálna záhrada. Kúpiť sa dajú špeciálne kvetináče na výsadbu tohto typu, no jednoducho si ho vytvoríte aj sami napríklad z paliet. Ak sa chcete z rastlín tešiť celoročne a priestor vám to dovolí, skúste zvážiť vybudovanie zimnej záhrady.

Vyskúšajte: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

sadenie

Zdroj: Shutterstock®

Dotvorte záhradu doplnkami

Atmosféru v záhrade dokážete ovplyvniť nielen rastlinami, ale aj doplnkami. Ak radi trávite čas vonku, skúste do záhrady umiestniť lavičku, hojdačku alebo hojdaciu sieť. Budete mať tak priestor na relax, ktorý zároveň bude pôsobiť esteticky. Pekné bývajú aj chodníčky z kameňov alebo starých tehál. Mnoho ľudí tiež siaha po rôznych soškách ako sú trpaslíci alebo rôzne zvieratká. Aj tie dokážu zútulniť záhradu, dajte si ale pozor, aby tieto doplnky nepôsobili gýčovo. V záhrade netreba zabúdať ani na osvetlenie. Na trhu sú k dispozícii rôzne lampičky či svetelne reťaze, ktoré po zotmení dokážu navodiť príjemnú romantickú atmosféru. Plnia tiež praktickú funkciu a to, že v noci viete kam stúpate.

Inšpirujte sa: Okrasné trávy do záhrady: Ako ich pestovať a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE