Ryhy na laminátovej podlahe: Ako sa ich zbaviť jednoducho a rýchlo?

Ryhy na laminátovej podlahe: Ako sa ich zbaviť jednoducho a rýchlo?
  • 17.10.2022
  • Michaela Kožáková

Podlaha patrí medzi najdôležitejšie prvky v interiéri, ktoré dotvárajú celkový vzhľad a dizajn vnútorných priestorov. Zároveň je podlaha i najpoužívanejšia a najnamáhavejšia súčasť každej domácnosti. Či už máte deti, domáce zvieratá alebo sa dôkladne o svoju podlahu staráte, vždy sa po čase opotrebuje a mení svoj vzhľad v dôsledku rôznych vplyvov.

Každá podlaha dostáva zabrať a skôr či neskôr vznikajú väčšie či menšie škrabance alebo ryhy. Pri poškodení laminátovej podlahy nemusíte hneď vymieňať jej diely, ale je tu možné vykonať okamžité opravy. Jemné škrabance zamaskujete už pri pravidelnom upratovaní. Na tie trochu väčšie nehody máme pre vás zopár tipov a rád.

Neprehliadni: Metódy vykurovania domácnosti – zvoliť plyn, infrapanely či niečo iné?

Čím sa vyznačujú laminátové podlahy?

Laminátové podlahy predstavujú cenovo dostupnú alternatívu k dreveným podlahám. Dekory drevených podláh dokonca imitujú tak dokonale, že sú na nerozoznanie od prírodných originálov. V porovnaní s drevom sú laminátové podlahy trochu chladivejšie, avšak jednoduchšie na údržbu. Ich veľkou výhodou je vyššia odolnosť proti záťaži a poškodeniu oproti pravým dreveným podlahám. Najčastejšie sa vyrábajú v štyroch veľkostných formátoch a hrúbkach 7 až 10 milimetrov.

Laminátové podlahy si udržujú svoju stálu farebnosť a nie sú citlivé na svetlo. Vyberať si môžete zo širokej škály dekorov a vzorov. Tieto druhy podláh nie je potrebné pravidelne leštiť, lakovať a ani voskovať.

Medzi nevýhody laminátových podláh patrí citlivosť na nadmernú vlhkosť a nedostatočné zvukovo-izolačné vlastnosti. Laminátové podlahy majú chladný, tvrdý a hlučný povrch a nie sú 100 % prírodné, pretože obsahujú syntetické látky. Napriek tomu sa tešia veľkej obľube. 

Ako vznikajú ryhy, škrabance a preliačiny na podlahe?

Dôvod prečo vznikajú rôzne poškodenia podlahy nie je žiadnou záhadou. Najčastejšími príčinami škrabancov, rýh či preliačin na vinylových, laminátových, linoleových, drevených alebo korkových podlahách je mechanické poškodenie. 

Pohovky na kolieskach, iné kusy nábytku na nohách, piesok a špina zo spodnej časti topánok, opätky a tvrdé predmety padajúce na podlahu spôsobujú nepríjemné a mnohokrát viditeľné poškodenia.

Avšak existuje zopár trikov, vďaka ktorým sa môžete jednotlivých estetických nedostatkov na vašej podlahe zbaviť.

Leštidlo na podlahy

Jemné tenké škrabance sa, bohužiaľ, nevyhnú žiadnej podlahe. Na lacnejšej plávajúcej podlahe z laminátu sa objavia do pol roka. Je to dôsledok štandardného používania podlahy, pretože má iba veľmi tenkú farebnú vrstvu. Spoľahlivým pomocníkom vám v tomto prípade bude vosk, vosková emulzia alebo iné leštidlo, ktoré rýchlo obnovuje laminátové podlahy. Prípravok zjednotí povrch, dostane sa dovnútra jemných rýh a tým ich dokonale zamaskuje.

Pozri aj: Ako opraviť pokazené žalúzie? Tieto opravy zvládnete bez odborníka

Voskovka zo školského peračníka

Výraznejší škrabanec ľahko zamaskujete klasickou voskovkou. Nazrite do peračníka vašej dcéry, syna a vyberte voskovú pastelku v čo najpodobnejšej farbe. Ryhu v podlahe ňou zamaľujte, zvyšnú voskovku utrite papierovým obrúskom a preleštite prípravkom na podlahy.

Špeciálne farbičky a fixky na opravu podlahy

Dnes na trhu zoženiete aj profesionálne fixky a farby na opravu a maskovanie rôznych škrabancov, rýh a odrenín na laminátovej podlahe. Často vyzerajú ako klasické detské fixky, pastelky alebo dokonca paleta s vodovými farbami. Vyznačujú sa špeciálnym zložením, ktoré je vhodné na namáhané povrchy. Pracuje sa s nimi rovnako ako s klasickými farbami. Dávajte si však pozor na to, aby ste trafili presný odtieň.

Opravný tmel

V prípade, ak dôjde k poškodeniu podlahy, ktoré nie je len povrchové, ale siaha do hĺbky, budete musieť opraviť vzniknutú dieru. Toto sa stáva najmä vtedy, ak vám na ňu spadne ostrý predmet. Nepanikárte a radšej si zaobstarajte opravný tmel vo farbe vašej podlahy. Dieru ľahko vyplníte touto mäkkou farebnou hmotou, ktorú potom len uhladíte priloženým hladítkom a necháte zaschnúť.

Výmena laminátu

Pokiaľ sú diely podlahy zničené až príliš, najlepšie bude poškodenú časť vymeniť za novú. Pri klik systéme je to veľmi jednoduché – stačí podlahu po stranách uvoľniť, potrebné časti vytiahnuť a nakliknúť nové. Pri lepenej podlahe si na pomoc budete musieť zavolať odborníka.

Prevencia proti škrabancom a ryhám na podlahe

Aby ste sa do budúcnosti vyhli opravám laminátovej podlahy, mali by ste dodržiavať pár zásad. V prvom rade by ste sa mali vyhýbať chodeniu po byte alebo dome v topánkach. Prevenciou je aj pravidelné upratovanie.

Všetok nábytok vo vašom príbytku by mal mať na nožičkách plstené podložky, ktoré si vystrihnete podľa potreby a nalepíte. Ak nie sú kolieska na vašich kreslách či stoličkách silikónové, zaobstarajte si tenké plastové podložky, ktoré ochránia podlahu. Pri pravidelnej údržbe vašich podláh sa vyhnite používaniu agresívnych chemikálií. Takisto si dávajte pozor na vznik mokrých miest na podlahe.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní