Viete, ako správne čistiť solárne panely? Zvládnete to aj sami!

Energia získaná zo slnka je šetrná pre životné prostredie, preto solárne panely čím ďalej tým viac získavajú na popularite. Ich zadováženie je však často pomerne finančne náročné. Aby správne plnili svoju funkciu a generovali dostatok energie, je potrebné sa o ne primerane starať, a teda zbaviť ich povrch nečistôt, ktoré sa na nich usádzajú. Poradíme vám ako ich jednoducho a rýchlo vyčistíte aj bez zásahu odborníka.

Zdroje znečistenia solárnych panelov

Solárne panely sú inštalované v exteriéri, kde na ne pôsobia všetky prírodné živly. Najčastejšími zdrojmi znečistenia sú listy stromov a časti rastlín, hmyz, peľ, prachové čiastočky či vtáčí trus. Väčšina fotovoltaických panelov má sklenený povrch, ktorý slúži na ich ochranu. Čím je povrch špinavší, tým menej slnečnej energie panely zachytávajú.

Materiál potrebný na čistenie solárnych panelov

Na prvý pohľad sa môže zdať, že údržba solárnych panelov je náročná a treba ju zveriť do rúk odborníkov. V skutočnosti však ide o pomerne jednoduchý proces, ktorý zvládnete aj sami. Vystačiť by ste si pritom mali iba s demineralizovanou vodou, utierkou z mikrovlákna a rebríkom.

Prečítajte si: Overené tipy ako sa zbaviť psích chlpov z oblečenia a nábytku

utierka z mikrovlákna

Zdroj: Shutterstock®

Postup a odporúčania pri čistení solárnych panelov

  1. Solárne panely vypnite a odpojte od elektriny. Predídete tak skratu v elektrickom obvode či prípadným poraneniam ako sú popáleniny. Ak boli panely nainštalované správne, mali by mať vlastný vypínač.

  2. Panely je najlepšie čistiť pred 9:00 alebo po 18:00. Nikdy ich nečistite v čase obeda a v obdobiach, kedy teplomer ukazuje dlhodobo viac ako 30 stupňov Celzia.

  3. Pred čistením vizuálne skontrolujte stav panelov. Uistite sa, že na povrchu nie sú žiadne uvoľnené drôty alebo rozbité sklo. Ak zbadáte na paneloch poškodenie, je lepšie sa obrátiť na odborníka.

  4. Povrch panelov poriadne navlhčite. Snažte sa handričku z mikrovlákna často preplachovať a udržiavať ju čistú. Zabránite tak šíreniu prachu do iných oblastí. Použitím demineralizovanej vody predídete vzniku škvŕn, ktoré by znižovali funkčnosť.

  5. Na fotovoltaické panely nestúpajte a neopierajte sa o ne. Použite rebrík, aby ste na ne dosiahli. Pri čistení netlačte na povrch a snažte sa pohybovať lineárne, vždy rovnakým smerom.

  6. Ak chcete povrch vyleštiť, môžete na konečnú úpravu použiť inú čistú, jemne vlhkú utierku z mikrovlákna. Pomôcť môžu aj prostriedky na leštenie skla, musia však byť nekorozívne.

Odporúčame: Doska na krájanie ako nová? Vďaka týmto radám ju dokonale vyčistíte

čistenie solárnych panelov

Zdroj: instagram.com/appwindowcleaner

Ako často treba čistiť solárne panely?

Mnohé fotovoltaické panely sú výrobcami označované ako bezúdržbové až do 25 rokov, čo v podstate predstavuje ich životnosť. Aby fungovali správne a zachytávali čo najväčšie množstvo slnečných lúčov, odporúča sa ich povrch čistiť 2 až 3-krát do roka. Závisí to aj od oblasti, kde sú umiestnené. Čistenie je vhodné vykonať minimálne raz za 6 mesiacov. Tým sa zabráni hromadeniu prachu a nečistôt, ktoré môžu ovplyvniť výkon a účinnosť panelu.

Pozri aj: Ako opraviť pokazené žalúzie? Tieto opravy zvládnete bez odborníka


 

Zdroj foto:

úvodná fotka - instagram.com/sanchez.solar.cleaning

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE