Pestovanie uhoriek v slame: Vyskúšajte tento spôsob a tešte sa na bohatú úrodu!

Odkiaľ sa vzali uhorky? Prvé písomné zmienky o nich pochádzajú z Indie z 3. tisícročia pred naším letopočtom. Asi v 5. storočí pred naším letopočtom začali pestovať uhorky Gréci a neskôr aj Rimania. Dnes sa pestujú po celom svete a existuje veľké množstvo odrôd – od nakladačiek cez šalátové uhorky až po hybridné odrody. Uhorky môžeme nakladať, použiť do šalátov, smoothie, pripraviť z nich pikantnú prílohu k mäsu, osviežujúcu letnú limonádu, polievku či čalamádu. 

Uhorka je výborným pomocníkom pri chudnutí, keďže neobsahuje žiadne kalórie, zlepšuje využitie bielkovín v organizme, prečisťuje črevá, má mierne laxatívne a detoxikačné účinky. Posilňuje tiež imunitný systém, sliznice čriev a je výborným antioxidantom. Uhorky tým, že obsahujú 96 % vody, sú účinné pri podpore hydratácie v organizme. Uhorky okrem vitamínov C, K, A, horčíka, kremíka či mangánu obsahujú i draslík, ktorý prispieva k nižšej hladine krvného tlaku. Správna rovnováha draslíka vo vnútri aj mimo buniek je rozhodujúca pre správne fungovanie nášho tela. Konzumovanie celých alebo odšťavených uhoriek môže dopomôcť k zníženiu výskytu rakoviny prsníka, prostaty, vaječníkov, maternice a pľúc. Táto nenáročná a ľahko dostupná zelenina tiež skrášľuje pokožku i vlasy, zmierňuje problémy s očami a pomáha pri úpale.

Mnohí z nás uhorky pestujú vo svojich záhradách. Počuli ste však už o pestovaní na slame? 

Prečo pestovať uhorky na slame?

Výhod pestovania uhoriek na balíkoch slamy je niekoľko – skoro žiadna burina, jednoduchý a praktický zber úrody, menej škodcov a chorôb, ľahké hnojenie a zavlažovanie. Výška balíka umožňuje rastlinám, aby boli mimo zeme a tým sa zmenšuje riziko ich poškodenia. Rastliny majú zároveň priestor, ktorý potrebujú na to, aby sa pekne rozrastali a prosperovali. Rastliny budú tiež pevnejšie a zdravšie, pretože nemusia bojovať s burinou o živiny z pôdy, no a to znamená, že majú šancu na výdatnejšiu úrodu. 

Pestovanie uhoriek na slame je výborným riešením tam, kde sú neúrodné pôdy. Takýmto spôsobom tiež ekologicky využijete nepotrebnú slamu, ktorú by ste inak spálili. 

Pozri aj: Nápadité výtvory zo sukulentov: Budú vám ich závidieť všetci susedia!

Balíky slamy

Zdroj: pinterest.com

Pripravte si balíky slamy

Uhorky môžete zasadiť priamo do balíka slamy. Lepšie však spravíte, ak si vyrobíte oporu, ohradu, ktorá bude balík držať pohromade. Jednoduché ohrady alebo debny, ktoré si môžete zostrojiť z paletového dreva alebo dokonca z odpadového reziva, nielen zatraktívňujú balíky, ale majú aj dve veľké výhody pri pestovaní. V prvom rade pomáhajú udržať balíky neporušené počas celej sezóny. Bez ohrady majú balíky tendenciu sa rozpadať a korene sa uvoľnia a odkryjú, čo spôsobí, že rastliny môžu vyschnúť. Ďalšou výhodou je, že na drevenú ohradu balíka slamy môžete pripevniť opory, palice so špagátmi, pletivo, po ktorom sa budú rastliny ťahať a vám sa tak bude lepšie zbierať úroda. 

Sadenie uhoriek do slamy

Do jedného balíka slamy môžete nasadiť približne 3 až 5 rastlín, záleží od veľkosti vášho balíka. Pred výsadbou vyrežte do vrchnej časti balu tri otvory v tvare trojuholníka. Diery pre rastliny by mali byť približne 20 centimetrov hlboké a 15 centimetrov široké. Vyplňte ich zmesou tvorenou zeminou, kompostom, perlitom, trochou kávovej usadeniny a drvených vaječných škrupín. Nepoužívajte obyčajnú záhradnú zeminu alebo ornicu. Čím viac živín má vaša pôda, tým lepšie. Nakoniec vysaďte rastliny a na zeminu okolo nich poukladajte niekoľko stebiel slamy. 
 

Starostlivosť

Zdroj: pinterest.com

Zalievanie a hnojenie uhoriek

Ďalšou výhodou pestovania uhoriek na slame je, že balíky slamy poskytujú uhorkám vlahu potrebnú pre rast a ​produkciu, pretože výborne udržujú vlhkosť. Keď prší alebo keď rastlinám doprajete zálievku, slama rýchlo vsiakne vlhkosť a odvedie ju ku koreňom rastlín. Slama takto isto funguje i vtedy, keď na rastliny aplikujete tekuté hnojivo – vstrebáva sa veľmi rýchlo a efektívne, pričom živiny smerujú presne tam, kde ich najviac treba, a to priamo ku koreňom rastliny.

Prvých pár týždňov zalievajte rastliny na balíkoch slamy každý deň. Keď rastliny podrastú a zhustnú, polejte ich každý druhý až tretí deň. Dobrou pomôckou je pri výsadbe zapichnúť malý drevený kolík priamo ku koreňom rastliny, ktorý vám napovie, kde sa nachádza koreň, keď rastlina narastie. Prvých šesť až osem týždňov môžete rastlinám dopriať raz za týždeň dávku živín v podobe kompostu alebo dážďovkového čaju (výluh z verikompostu). Potom dávku aplikujte každý druhý týždeň. Nakoniec sa môžete tešiť na výdatnú a bohatú úrodu vašich vlastných uhoriek. 

Neprehliadni: Neobvyklá metóda pestovania paradajok: Toto musíte určite vyskúšať!

1 komentár
Darina Božiková

Darina Božiková

09.05.2022 14:03

ale kde vziať slamu, pokiaľ len nemáte nasiate obilie?

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE