Práčka v kuchyni: Toto potrebujete vedieť ešte pred kúpou!

Práčka v kuchyni: Toto potrebujete vedieť ešte pred kúpou!
  • 30.05.2023
  • Veronika Nemčeková

Práčka v kuchyni už zďaleka nie je abstraktnou predstavou. Zatiaľ, čo v minulosti sa tento spotrebič umiestňoval zásadne do kúpeľne, v prípade, že si chcete v tejto miestnosti radšej vytvoriť oázu pokoja a relaxu, kde si po náročnom dni doprajete oddych, je presun práčky do kuchyne vhodnou alternatívou. 

Pozrite sa spolu s nami, čo všetko by ste pred kúpou mali vziať do úvahy, aby ste z nej mali čo najväčší úžitok.

Pozri aj: Najčastejšie chyby pri výbere kuchynskej linky

Na čo myslieť pred kúpou práčky do kuchyne?

Pred kúpou práčky si treba ujasniť, aké máte od nej očakávania. Zaujímať by ste sa mali nielen o funkcie, ale aj o energetickú triedu. Hodila by sa vám aj sušička? Mnohé práčky sú kombinované a teda dokážu nielen bielizeň oprať, ale aj vysušiť. Ušetríte tak miesto, ktoré by zaberal ďalší spotrebič.

Okrem iného treba myslieť aj na to, kam umiestnite kôš so špinavou bielizňou a pracie prostriedky. Z praktického hľadiska by bolo dobré, aby sa tieto veci nenachádzali príliš ďaleko od práčky a nemuseli ste ich tak prenášať hore-dole. Pracie prostriedky a chemikálie sa neodporúča držať v kuchyni, a to predovšetkým vtedy, ak máte malé deti. Všetko však závisí od možností priestoru.

Prečítajte si: Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!

Práčka v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Pripojenie práčky k elektrine, vode a odpadu v kuchyni

Práčka je spotrebič, ktorému musíte zabezpečiť prívod vody, pripojenie k odpadu a elektroinštalácii. Pripojenie podlieha prísnym predpisom, preto je ideálne tento úkon zveriť do rúk odborníkom. Prípojky nie sú viditeľné, no mali by byť pomerne ľahko dostupné v prípade poruchy a následnej opravy.

Odtok býva pripojený priamo na sifón drezu. Ak máte v kuchyni aj umývačku riadu, najlepšie je zvoliť sifón s dvoma prípojkami, ktorý umožní napojenie oboch prístrojov súčasne. Keď všetko pripojíte správne, nemáte sa čoho báť. Odtokové hadice sú navrhnuté tak, aby zabraňovali spätnému toku vody do spotrebiča.

Práčka v kuchyni bude počas používania zdrojom hluku, s ktorým by ste mali počítať. Pripravte sa tiež na charakteristický zápach, pretože práčku bude treba vetrať. Ak však budete pravidelne čistiť bubon, filter ako aj priestor na nalievanie pracích prostriedkov, nemáte sa čoho báť!

Vyskúšajte: Overené tipy ako sušiť bielizeň rýchlo a jednoducho aj bez sušičky

oprava práčky v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Vhodné umiestnenie práčky v kuchyni

Na zabudovanie do kuchynskej linky sa používajú automatické práčky plnené spredu. Práčky plnené zhora sa na umiestnenie v kuchyni zväčša nehodia. Vstavanú práčku vôbec nemusí byť vidieť, pohodlne ju dokážete zakryť dvierkami. Takéto umiestnenie však nie je jediným možným riešením.

Ak nechcete, aby práčka zaberala miesto v kuchynskej linke, môžete ju umiestniť do kuchynského ostrovčeka. Elegantne budú pôsobiť aj voľne stojace spotrebiče v dizajnovom nerezovom alebo farebnom vyhotovení.

Práčku môžete postaviť aj do výklenku a zakryť závesom alebo ju zasuňte pod pracovnú dosku, kde k nej budete mať pohodlný prístup a zabezpečíte jej pravidelné vetranie po praní.

Pozri aj: Vyskúšajte pranie uterákov s jedlou sódou, výsledok vás prekvapí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní