RECEPT: Orechová bábovka z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Orechová bábovka z Pečie celé Slovensko
  • 05.06.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Tunajšie vlašské orechy či lieskovce, ale aj exotickejšie kešu orechy, pistácie, pekanové či para orechy. Aj vy patríte medzi milovníkov orechovej chuti? Oriešky sú v našom jedálničku určite vítané, pretože sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov aj vitamínov a minerálov. Nabudúce ich nezabudnite pridať napríklad do chutnej bábovky. Bábovku s pekanovými a vlašskými orechmi si môžete upiecť aj podľa Julky z relácie Pečie celé Slovensko.

Cesto:

  • 270 g masla
  • 400 g cukru trstinového
  • 6 vajec (veľkosť L)
  • 100 g pekanových orechov
  • 50 g vlašských orechov
  • 300 g polohrubej múky (ja používam babičku)
  • 170 g plnotučného mlieka
  • Olej + strúhanka na vymazanie formy

Zdobenie:

  • 1 čerstvý pomaranč
  • 1dl pomarančovej šťavy
  • 20 g kryštálového cukru
  • Hnedý rum
  • Biela čokoláda 100 g
  • Smotana na šľahanie 60ml
  • Cca 50 g pekanových orechov
  • Čučoriedky a bylinky

Postup:

Vajcia izbovej teploty rozdelíme na bielka a žĺtka. Zo snehu a cca 1/3 cukru vyšľaháme sneh. Najskôr pomocou balónovej metličky. Sneh začíname šľahať od najnižšej rýchlosti a postupne rýchlosť zvyšujeme, aby sneh nabral objem a miešame, keď bielko začína naberať objem pridáme cukor a kým nie je cukor takmer vôbec cítiť tak šľaháme ďalej kým (sneh vytvorí špičku). Necháme stranou. Formu na bábovku poriadne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.

Maslo mixujeme pomocou trecej metly aspoň 8 až 10 minút v stolnom mixéri. Maslo sa musí krásne rozvoňať, zosvetli a zväčšiť svoj objem. Až potom pridáme postupne cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Potom zašľaháme postupne po jednom žĺtky. Následne tenkým pramienkom pridávať mlieko (tu si vymeníme už nástavec na balónový). Až bude mlieko spojené s cestom, pomocou stierky postupne vmiešame preosiatu múku a zmes orechov a nakoniec vmiešame sneh.

Rúru rozohrejeme medzitým na cca 160 stupňov a pečieme približne 50 min. Ak je bábovka hotová, rozpoznáme to podľa zapichnutej špajdle. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a počkáme približne 2minútky. Potom ju vyklopíme a zdobíme

Zdobenie:

Zatiaľ čo sa pečie bábovka pripravíme si ozdoby. Na panvici si opražíme pekanové orechy. Potom pomaranč rozrežeme na polovicu a krájame na mesiačiky. Rozložíme ich na panvicu a posypeme cukrom. Počkáme kým sa cukor skaramelizuje a potom prileje alkohol, ktorý sa pokúsime zapáliť (ak sa nám to nepodarí, počkáme, kým sa alkohol nezredukuje).

Čokoládu nakrájame na drobno a prilejeme horúcu smotanu a miešame kým sa čokoláda nerozpustí a nezačne mať lesk. Keď sa bábovka upečie, nanesieme vrstvu čokolády a na vrch poukladáme pomaranče, pekanové orechy, čučoriedky a bylinky a je hotovo.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Pripravte sa na prácu v chladných podmienkach už teraz
ZÁHRADA

Pripravte sa na prácu v chladných podmienkach už teraz

  • 0
  • 29.09.2022
Okrasné stromy do záhrady: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?
ZÁHRADA

Okrasné stromy do záhrady: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

  • 0
  • 19.09.2022
Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!
ZÁHRADA

Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

  • 0
  • 29.06.2022