Rýchlovarná kanvica: Poznáš tieto triky, vďaka ktorým bude vyzerať ako nová?

Rýchlovarná kanvica: Poznáš tieto triky, vďaka ktorým bude vyzerať ako nová?
  • 12.09.2022
  • Michaela Kožáková

Rýchlovarná kanvica má svoje nezastupiteľné miesto v každej domácnosti. Kto z nás si vie predstaviť ráno bez chutnej kávy alebo bylinkového čaju

Nikdy by sme nemali podceňovať výkon rýchlovarnej kanvice. Dokáže super rýchlo uvariť vodu a môže pri tom vyzerať naozaj vkusne a štýlovo. Jej službu oceníme najmä počas studených zím, ale mnohým z nás bola i skvelým spoločníkom počas vysokoškolských čias. Zapojenie rýchlovarnej kanvice do elektrickej siete a stlačenie vypínača je rýchlejšie a energeticky efektívnejšie ako zohrievanie vody na sporáku. 

Po dlhšom čase a pravidelnom používaní sa kanvica môže naplniť bielymi šupinami, usadeninami a vodným kameňom, ktorý nielen že nevyzerá veľmi vábivo, ale tiež spomaľuje proces varenia vody. Aby vám kanvica slúžila čo najdlhšie a vyzerala ako nová, vyskúšajte tieto triky a prinavráťte jej čistotu a lesk.

Neprehliadni: Teplovzdušná fritéza: Aké sú jej výhody a nevýhody? Oplatí sa zaobstarať si ju?

Kde sa vzal vodný kameň?

Kde sa vzali nečistoty a usadeniny, keď v rýchlovarnej kanvici zohrievame iba čistú vodu? Toto všetko má na zodpovednosti práve voda. Tá obsahuje vápnik a magnézium, ktoré sa pri zohriatí a následnom ochladení z nej vylúčia v podobe usadeniny. Vzniknutá usadenina je poväčšine biela, môže sa však stať, že býva sfarbená aj do žlta alebo do hneda. Čím tvrdšia je voda v danej lokalite, tým viac usadenín vzniká. 

Tieto usadeniny sa môžu odlupovať z povrchu a dostať sa do čaju alebo kávy, nie sú síce zdraviu škodlivé, ale asi sa vaša návšteva nepoteší nápoju, v ktorom niečo pláva, však?

Nevítaný vodný kameň sa usádza na každom kuchynskom spotrebiči, ktorý je v kontakte s vodou, od pračky až po kanvicu. Ovplyvňuje chuť vášho nápoja a voda sa kvôli nemu bude zohrievať dlhšie. Ako sa teda efektívne zbaviť vodného kameňa v kanvici? Vyhrňte si rukávy a vyskúšajte tieto jednoduché domáce triky. 

Coca-Cola

Stojí vám v chladničke nedopitá fľaša s Coca-Colou alebo Pepsi? Nevylievajte ju. Naplňte ňou rýchlovarnú kanvicu asi do 1/4 až 1/2 jej objemu, priveďte ju do varu a nechajte 30 minút postáť. Následne obsah kanvice vylejte, podľa potreby ešte prejdite jej vnútro kuchynskou hubkou na riad a poriadne ju opláchnite. 

Zemiakové šupky

Ekologickým trikom, ako účinne vyčistiť rýchlovarnú kanvicu, sú zemiakové šupky. Vďaka tomuto spôsobu bude nielen vaša kanvica vyzerať ako nová, ale zároveň aj využijete odpad z kuchyne. Ako na to? Jednoducho prevarte v kanvici zemiakové šupky, vodu vylejte a celý proces opakujte dovtedy, kým nie je kanvica čistá podľa vašich predstáv. Zakaždým však použite nové šupky zo zemiakov.

Na vyčistenie rýchlovarnej kanvice môžete použiť i citrónovú kôru. Tak ako šupky zo zemiakov, prevarte ju v kanvici. Tento organický spôsob čistenia kanvice ešte aj krásne prevonia vašu kuchyňu. 

Ocot - overený pomocník

Ocot na čistenie rýchlovarnej kanvice používame mnohí z nás. Nalejeme ho do kanvice v pomere 1:1 s vodou. Roztok necháme raz zovrieť a pôsobiť v kanvici po dobu 15 – 20 minút. Nakoniec vodu s octom vylejeme a kanvicu poriadne opláchneme. 

Pozri aj: Ako predlžiť životnosť spotrebičov? Zbavte sa zlozvykov, ktoré ich ničia!

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je vhodným prostriedkom na čistenie, pretože je dostatočne účinná na odstránenie vodného kameňa a šetrná k spotrebičom aj nášmu zdraviu. Oproti octu má výhodu v tom, že nezapácha. Je možné ju zakúpiť v drogériách alebo supermarketoch v oddelení potrieb na konzervovanie.

Postup:

  1. do kanvice nalejeme vodu po rysku,
  2. naberieme za polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a vysypeme ju do vody,
  3. zapneme kanvicu a necháme vyvariť.

Roztok necháme pôsobiť 30 až 60 minút. Napokon kanvicu vyprázdnime a pred jej ďalším použitím v nej ešte raz prevaríme čistú vodu. S pomocou octu a hubky dočistíme zvyšné, okrajové časti kanvice podľa potreby. Tento postup je dostačujúci pri pravidelnom čistení. Pokiaľ máme v kanvici už silný nános, tak po prevarení ešte znova nasypeme 1 – 2 lyžice kyseliny a necháme pôsobiť cez noc.

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna je spoľahlivým a všestranným domácim čistidlom, a takisto účinným prostriedkom v boji proti vodnému kameňu. Do kanvice vlejte vodu s jednou lyžičkou sódy bikarbóny. Tekutinu zohrejte, nemusíte ju prevárať, a nechajte pôsobiť v kanvici celú noc. Následne kanvicu dôkladne opláchnite čistou vodou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní