Okrasné stromy do záhrady: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Záhrady predstavujú miesto, kde radi trávime čas, grilujeme s priateľmi a rodinou a relaxujeme. Mnohí z nás svoju záhradu využívajú nielen na oddych, ale i na pestovanie svojej vlastnej zeleniny a ovocia.

Neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady sú okrem kvetinových záhonov, skaliek či úžitkových rastlín aj stromy. A tie patria i do tých najmenších záhrad. Ovocné, ale i okrasné stromy nám poskytujú príjemný tieň počas horúcich dní, súkromie a pohládzajú nám dušu svojimi krásnymi farbami a tvarmi. Dokážu našu záhradu nádherne ozdobiť najmä v období kvitnutia. 

Existuje nespočetné množstvo okrasných drevín, od trpasličích a zakrpatených stromčekov až po mohutné kultivary stromov, takže či už máte malú alebo záhradu veľkých rozmerov, vždy sa tam nájde miesto pre okrasný kvitnúci strom. 

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko skutočne pôsobivých okrasných stromov, ktoré vašu záhradu premenia na čarovnú oázu. 

Neprehliadni: Záhradné ruže: Ktoré odrody by nemali chýbať vo vašej záhrade?

Magnólia

Zdroj: INSTAGRAM/lindenandhill

Magnólia

Magnólia patrí medzi najobľúbenejšie okrasné stromy. Skoro na jar rozkvitne nádhernými veľkými kvetmi a stáva sa stredobodom pozornosti ešte v čase, keď väčšina stromov v záhrade ešte nekvitne.

Pútavé kvety magnólie v odtieňoch ružovej, bielej alebo žltej aj krásne voňajú a na pár týždňov rozjasnia každú záhradu. Ani po odkvitnutí magnólia nestráca na svojej atraktivite – zaujme veľkými listami počas vegetačnej sezóny a na jeseň a počas zimy aj zvláštnymi plodmi s červenými jadrami, ktoré počas zimy slúžia ako potrava pre vtáky. 

Tento okrasný strom je veľmi odolný a nenáročný na starostlivosť. Najviac sa mu bude dariť na slnečnom mieste, chránenom pred silným vetrom. 

Jarabina

Zdroj: INSTAGRAM/veryan_1

Jarabina

Jarabinu s typickými červenými bobuľami poznáme všetci. Existuje však mnoho kultivarov tohto okrasného stromu, ktoré sú vhodné do veľkých i malých záhrad. Jarabina vyniká okrem pekných kvetov v období neskorej jari aj pútavými perovitými listami, ktoré na jeseň hrajú pestrofarebnými tónmi červenej a žltej. Zaujímavé sú tiež výrazne sfarbené bobule, ktoré počas leta a jesene lákajú vtáctvo.

Nenáročná jarabina dokáže rásť prakticky kdekoľvek, ale najviac obľubuje slnečné stanoviská s priepustnou pôdou. Dobre odoláva suchu i silným mrazom.

 

Araukária andská

Zdroj: INSTAGRAM/infovegetaux

Araukária andská

Araukária andská (Araucaria araucana) predstavuje jeden z najneobvyklejších stromov na svete. Ide o jedinečný, vždyzelený ihličnan, ktorý do vašej záhrady prinesie závan exotiky. Vo svojej domovine dorastá do výšky aj 40 metrov a dožíva sa aj 1000 rokov. V Andách, odkiaľ pochádza, domorodci využívajú nielen jej drevo, ale aj semená, ktoré sú obľúbenou potravinou a zdrojom cukrov.

Pomaly rastúci ihličnan je charakteristický sivohnedou kôrou, vráskavou ako slonia koža. Konáre zdobia sploštené, ostré, lesklé, tmavozelené listy. 

Tento dekoratívny ihličnan bežne odoláva teplotám do -15 °C. Araukária preferuje dostatok priestoru a slnečného svetla. Potrebuje dobre odvodnenú pôdu a nesmie byť podmáčaná.

Okrasná čerešňa (sakura)

Zdroj: INSTAGRAM/falling_star_photography1949

Okrasná čerešňa (Sakura)

Okrasná čerešňa je skutočnou pastvou pre oči vďaka svojim nádherným bohatým kvetom, ktoré sa objavujú v apríli a doslova obaľujú vetvy stromu. Opojne voňajúce kvety čerešne navodia vo vašej záhrade príjemnú romantickú atmosféru.

Čerešňa Sakura je veľmi nenáročná drevina, ktorá znesie akúkoľvek pôdu, no najlepšie sa jej darí v neutrálnej až mierne kyslej pôde. Pre bohaté kvety potrebuje slnečné stanovište.

Tieto okrasné stromy majú mnoho kultivarov rôznych tvarov a kvetov v odtieňoch bielej a ružovej, a v rôznych veľkostiach v dospelosti.

Judášovec kanadský

Zdroj: INSTAGRAM/ianbarkergardens

Judášovec kanadský

Magický strom s názvom Judášovec, ktorý má prezývku i Strom lásky, zaujme svojimi neodolateľnými ružovo-levanduľovými kvetmi. Strom patrí medzi špecifické dreviny, ktoré pravdepodobne ako jediné spomedzi listnatých okrasných stromov pučí svoje kvety z kôry. 

Jeho kvety vás potešia počas skorej jari, no textúra konárov a tvar koruny tohto okrasného stromu vyniknú počas všetkých ročných období vrátane zimy. Judášovec má rôzne odrody dreviny a farebné variácie. Zaujímavosťou tohto stromu je aj tvar kvetov, ktorý pripomína tvar kvetov hrachu (judášovec patrí, tak ako hrach, medzi bôbovité rastliny). 

Táto vysoko dekoratívna okrasná drevina je mimoriadne mrazuvzdorná a vydrží aj dlhšie sucho, dokonca si nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť.

Javor

Zdroj: INSTAGRAM/lottasnatur

Javor

Javor patrí medzi známe listnaté okrasné dreviny. Niektoré druhy týchto okrasných stromov majú obdivuhodné sfarbenie listov, kvetov a borky. Javor je dostupný vo veľkom množstve druhov a ich kultivarov, takže sa hodí do malých i veľkých záhrad.

Medzi najobľúbenejšie druhy okrasných javorov patrí javor dlaňolistý, javor japonský a javor palmový. Javory ocenia ranné slnko a poludňajší tieň. Vyhovuje im priepustná pôda, dostatočná zálievka a vrstva mulču v okolí kmeňa, aby sa predišlo nadmernému odparovaniu vody.

Jedľa kórejská Silberlocke

Zdroj: INSTAGRAM/lindawisneroregon

Jedľa kórejská Silberlocke

Atraktívna jedľa kórejská sa vyznačuje dekoratívnym strieborným ihličím. Pochádza z vyšších hôr Južnej Kórey, preto je v našich podmienkach úplne mrazuvzdorná. Ide o stredne veľký ihličnatý strom, nižšieho vzrastu ako klasická jedľa. Kôra je hladká, hnedošedej farby. Ihlice má sploštené a nepichľavé.

Jedľa kórejská patrí medzi veľmi populárne okrasné dreviny v záhradách aj vďaka nádherne sfarbeným modrým šiškám, ktoré počas sezóny postupne menia svoju fialovú farbu na hnedú. Táto okrasná drevina sa vo svojej plnej kráse ukáže na slnečnom mieste, najmä v kontraste s tmavším pozadím. V zime sa používa do adventných vencov a iných vianočných výzdob a dekorácií. 

Cypruštek tupolistý

Zdroj: INSTAGRAM/oddnyshage

Medzi najkrajšie okrasné stromy patrí aj breza, drieň, katalpa, okrasná jabloň, hloh a platan. Z ihličnatých okrasných stromov vás ohromí svojou nevšednou krásou i borovica, majestátny céder, ale aj odrody cyprušteka tupolistého, ktoré sa hodia do menších záhrad a skaliek. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE