Znížte účty za energiu! Vyskúšajte tieto triky a ušetrite na spotrebe elektrickej energie

Znížte účty za energiu! Vyskúšajte tieto triky a ušetrite na spotrebe elektrickej energie
  • 05.09.2022
  • Michaela Kožáková

Elektrická energia predstavuje jednu z najväčších položiek pri plnohodnotnom fungovaní domácnosti. Podľa výskumov a štúdií celosvetová priemerná spotreba primárnej energie je 58 kWh za deň na osobu. Každý deň varíme, pozeráme televízor, používame počítač, nabíjame telefóny, v noci svietime. Viete si predstaviť svet bez elektrickej energie?

Každý rok sú účty za elektrinu vyššie a vyššie a mnohí z nás sa obávajú ročného vyúčtovania. Veľakrát máme pocit, že viac už šetriť nedokážeme. My vás presvedčíme o tom, že sa to dá. Ako znížiť spotrebu bežných domácich spotrebičov? Vyskúšajte tieto triky.

Pozri aj: Ako predlžiť životnosť spotrebičov? Zbavte sa zlozvykov, ktoré ich ničia!

Chladnička a mraznička

Medzi najväčších „žrútov" elektrickej energie patrí práve chladnička a mraznička. Ak sa práve chystáte kúpiť si nový spotrebič, stavte na najlepšie energetické triedy A+++ alebo A++.

Dôležitým parametrom je i veľkosť, ktorú skutočne vo svojej domácnosti aj využijete. Na jednu osobu je vhodný chladiaci priestor s objemom 60 litrov. Nad touto hodnotou už začínate plytvať elektrinou. Nevyhadzujte teda zbytočne peniaze za objem, ktorý bude nakoniec prázdny. Vyššia počiatočná investícia do úspornejšej chladničky sa vám potom rýchlo vráti na nižšej spotrebe energií.

Neumiestňujte chladničku k zdrojoch tepla, ako je radiátor, rúra či sporák. Vedeli ste, že každý stupeň okolitej teploty navyše, zvyšuje ich spotrebu o 4 %?

Dbajte tiež na dostatočnú vzdialenosť od stien a okolitých predmetov v kuchyni, aby mohol vzduch okolo zadnej časti chladničky voľne prúdiť. Chladničku je potrebné zozadu raz až dvakrát ročne povysávať. Ak vaša chladnička nedisponuje funkciou automatického rozmrazovania, mali by ste pravidelne odstraňovať námrazu, ktorá znižuje chladiaci výkon.

Ideálna teplota v chladničke je 6 – 7 °C. Čím je nižšia teplota, tým vyššia je spotreba.

Práčka

Práčky patria medzi najnáročnejšie domáce spotrebiče. Spotreba elektrickej energie pri praní závisí predovšetkým od typu automatickej práčky. Pri výbere a kúpe novej práčky sledujte spotrebu energie na jeden prací cyklus. 

Najväčšie úspory energie môžete dosiahnuť pri ekonomických programoch. Moderné práčky spotrebujú pri 5 kilogramoch bielizne približne 50 litrov vody a 1 kWh energie. Objem práčky vyberajte podľa počtu členov rodiny.

Pri starších modeloch práčok spotrebu elektrickej energie neovplyvňoval fakt, či je úplne alebo len čiastočne naplnená. Preto je najvýhodnejšie tieto práčky naplniť čo najviac. Niektoré novšie typy práčok už čiastočne prispôsobujú spotrebu vody skutočnej hmotnosti bielizne, čo ovplyvňuje aj spotrebu elektriny.

O spotrebe elektrickej energie automatickej práčky rozhoduje najmä ohrev vody v hlavnej fáze pracieho cyklu. Tým, že obmedzíte teplotu pracej vody znížením z 90 °C na 60 °C, ušetríte okolo 25 % energie. 

Sušenie teplým vzduchom v sušičke je energeticky náročné a drahé. Zatiaľ čo za sušenie na čerstvom vzduchu neplatíte, vysušenie náplne z jednej práčky v sušičke vás môže stáť 60 centov. Koľko vás to vyjde ročne?

Neprehliadni: Teplovzdušná fritéza: Aké sú jej výhody a nevýhody? Oplatí sa zaobstarať si ju?

Úsporné svietidlá

Vymeňte halogénové alebo klasické žiarovky za úspornejšie. Čoraz populárnejšie sú i LED svetelné zdroje. LED žiarovka s diódami má výnimočne dlhú životnosť a vyzerá veľmi vkusne, čo sa však odráža i na jej cene. Spotreba energie však v porovnaní s klasickými žiarovkami je o desatinu menšia, a to pri zachovaní rovnakej kvality osvetlenia. Napriek tomu však nezabúdajte po sebe zhasínať, keď vychádzate z miestnosti.

Odpájanie spotrebičov z elektrickej siete

Domáce spotrebiče môžu spotrebovávať energiu, aj keď zrovna nepracujú. Pohotovostný alebo stand by režim znamená, že je spotrebič zapojený v sieti, ale nevykonáva svoju hlavnú funkciu. Jednotlivé spotrebiče v pohotovostnom režime v porovnaní s normálnou prevádzkou nemajú veľkú spotrebu. Ak však berieme do úvahy ročnú spotrebu bežných domácich spotrebičov v celodennom pohotovostnom režime od televízora cez mikrovlnnú rúru až po obyčajnú nabíjačku, tak čiastka za spotrebu elektrickej energie nie je zanedbateľná. 

Ak nie je možné spotrebiče úplne vypnúť inak ako vytiahnutím zo zásuvky, môžete používať zásuvky s vypínačom alebo s inteligentným pripojením. Zaobstarať si tiež môžete predlžovací kábel s vlastným vypínačom.

Šetrenie energie pri varení

Pri varení vždy používajte pokrievky. Vďaka ním môžete znížiť spotrebu energie až o 25 % a zároveň skrátiť čas varenia. Pravidelne čistite dvierka na rúre, aby ste videli na priebeh pečenia. Vedeli ste, že každé jedno otvorenie dvierok navyše znamená únik 20 % tepla? Využívajte zostatkové teplo – napríklad po upečení koláča v rúre, vložte dnu kura zo včerajška, ktoré plánujete dojesť na večeru. Takto nebudete musieť používať mikrovlnnú rúru.

Čím viac pripálenín je na dne hrncov a panvíc, tým väčšia je spotreba na ohriatie samotného hrnca alebo panvice.

Na ohrievanie vody sú účinnejšími pomocníkmi rýchlovarné kanvice ako varná doska a hrniec s vodou, pretože sú tepelne izolované. Ak varíte vodu vo varnej kanvici, neprepĺňajte ju. Varenie väčšieho množstva vody, ako práve potrebujete, predstavuje plytvanie energiou.

Na ohrievanie jedla je vhodné používať mikrovlnnú rúru, ktorá je o cca 70 % úspornejšia než sporák.

Zaujme ťa: Viete, ako správne čistiť solárne panely? Zvládnete to aj sami!

Kúrenie a vetranie

Počas vykurovacieho obdobia úplne stačí, ak je v interiéri teplota 17 stupňov, pričom v každej miestnosti by sa mala nastaviť osobitne. Tam, kde sa obyvatelia bytu práve nezdržujú, postačí ešte nižšia teplota. Zbytočne miestnosti neprekurujte.

Je rozumné pred hlavnou vykurovacou sezónou skontrolovať stav kotla a radiátorov, ktoré je vhodné, v prípade potreby, odvzdušniť a doliať do systému dostatočné množstvo vody.

V zime vetrajte iba krátko, ale s oknami otvorenými dokorán. Vzduch sa tak v miestnosti vymení bez toho, aby sa ochladli steny a nábytok. Pri vetraní nezabúdajte vypínať radiátory. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní