Ako pripraviť bazén na kúpaciu sezónu? TOTO nepodceňte!

Ako pripraviť bazén na kúpaciu sezónu? TOTO nepodceňte!
  • 15.05.2023
  • Michaela Kožáková

Mnohí z nás už odrátavame dni do leta a nevieme sa dočkať, kedy vytiahneme záhradný nábytok a užijeme si teplé slnečné lúče či grilovačky s priateľmi. Ak máme na záhrade i bazén, na dovolenku pri mori ani nepomyslíme.

Pre to, aby sme si bazén mohli do sýtosti užívať celé leto, nestačí ho len naplniť vodou. Otvorenie novej sezóny si vyžaduje dôkladnú prípravu, vďaka ktorej sa budeme môcť kúpať v čistej a zdravotne nezávadnej vode. Ako správne vyčistiť bazén? Ktoré kroky pri čistení bazéna by ste určite nemali vynechať?

Neprehliadni: Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

Kedy začať s prípravou bazéna?

Keď sa vonkajšie teploty cez deň pohybujú medzi 10 a 15 °C a nočné teploty neklesajú pod nulu, vtedy je vhodný čas na zahájenie prípravy bazéna na novú sezónu. Neskoršie odzimovanie pri teplotách vody nad 15 °C by mohlo spôsobiť poškodenie bazéna.

Ak ste na zimu zakryli bazén plachtou, ktorá z veľkej časti zabránila znečisteniu vody, budú práce na bežnú prevádzku jednoduchšie. 

Odkrytie a kontrola bazéna

Začnite tým, že skontrolujete stav vášho bazéna. Predtým, ako odstránite kryciu plachtu na bazén, zastrešenie bazéna a pod. pozorne prezrite, či sa na jej povrchu nezachytili nečistoty, listy, prach, ktoré by mohli napadať do bazéna. Kryciu plachtu očistite, opláchnite vodou, nechajte dôkladne vyschnúť a uložte na suché miesto s dobrou cirkuláciou vzduchu. To isté spravte i s plavákmi, ktoré na zamrznutej hladine chránili bazén pred poškodením počas mrazov.

Čistenie bazéna

Kladiete si i vy každý rok otázku, ako vyčistiť bazén tak, aby ste z neho odstránili všetky nečistoty, plesne či baktérie? Na vyčistenie použite prípravok určený na čistenie stien bazéna. Ten spoľahlivo rozpustí usadeniny, baktérie, riasy a nečistoty. Prípravok nechajte pôsobiť a steny bazéna očistite špongiou. Ak na hladine plávajú väčšie kusy nečistôt, listy alebo konáriky, použite sieťku s teleskopickou tyčou a nečistoty vyberte.

Výborným pomocníkom je bazénový vysávač, ktorý vám uľahčí prácu. Ak ho však nevlastníte, dno bazéna vyčistite bazénovou kefou. 

Kontrola bazénovej techniky

Skontrolujte bazénovú techniku a jej funkčnosť predtým, ako ju zapojíte. Do bazéna priveďte vodu a napustite ho do povoleného maxima (približne po zberač vody). K bazénu môžete opäť pripojiť filtráciu, pumpu a ohrev. Pred ich zapnutím nezabudnite povyberať z trysiek všetky závity, ktoré ste pred zimou utesnili. Skúšobne spustite techniku a preverte, či funguje čerpadlo, ohrev aj samotná filtrácia a či zberač odsáva vodu.

Správna cirkulácia v bazéne je kľúčom k zdravému a bezpečnému kúpaniu sa. Existujú rôzne typy filtrácií do bazéna, pričom každá z nich si vyžaduje rôzne čistiace techniky. Vždy si dajte pozor na to, aby bol filter vypnutý a odvzdušnený. 

Pri kazetových filtroch odstráňte filter zo základne a dôkladne ho vystriekajte hadicou. Rovnaký postup použite i pri pieskovej filtrácii, uistite sa však, že je oddelená od potrubia v bazéne.

Testovanie kvality vody

Kvalitu vody si môžete nechať otestovať odborníkmi, avšak kontrolu môžete vykonať i sami pomocou domácich testerov. K dispozícii máte prúžkové a kvapkové testery, ktoré merajú rôzne hodnoty, napr. hladinu pH, množstvo chlóru, slanosť vody, množstvo aktívneho kyslíka či tvrdosť vody. Vodu je vhodné testovať priebežne a pravidelne, aby ste včas zachytili a odstránili prípadné nedostatky.

Úprava tvrdosti vody v bazéne

Príliš tvrdá voda môže mať vplyv na životnosť bazénovej techniky. Vápnik sa môže usádzať ako vodný kameň na stenách bazéna a poškodzovať i techniku. Bazény z vinylu a sklolaminátu by mali mať stredne tvrdú vodu. Záhradným bazénom z betónu neprekáža voda o čosi tvrdšia než hodnoty stredne tvrdej vody.

Príliš tvrdú vodu ľahko spoznať aj vizuálne – bude sa javiť ako zakalená. Problém však predstavuje i mäkká voda, ktorá môže narúšať štruktúru betónových bazénov a na kovové prvky pôsobí korozívne. Je preto dôležité kontrolovať tvrdosť priebežne počas sezóny. 

Na vyrovnanie hladiny vápnika a minerálov sa po napustení aplikuje stabilizátor tvrdosti vody v bazénoch. Po aplikácii stabilizátora nechajte filtráciu zapnutú. Vďaka nej sa látka vo vode lepšie premieša. Pri niektorých prípadoch je potrebné 1 až 2 dni počkať, kým aplikujete ďalšie prípravky na úpravu kvality vody.

Regulácia pH vody v bazéne

Najčastejším problémom v bazénoch býva príliš kyslá voda nad 7,6 pH. Kyslá voda sa totiž skôr začne kaziť, ľahko sa v nej premnožia mikroorganizmy a kovové prvky bazéna môžu korodovať. Dokonca ju môžete pocítiť aj na vlastnom tele. Medzi jej prejavy patrí pálenie očí či podráždenie pokožky. Problémom je aj alkalická voda, ktorá sa často javí ako zakalená. Pri nevyváženom pH sa tiež rýchlo zanášajú filtre a chlór vo vode stráca svoje účinky. 

Zaobstarajte si prípravky na reguláciu pH vody, ktoré podľa potreby znižujú, zvyšujú alebo udržiavajú správnu hladinu pH v bazéne. Pri aplikovaní prípravku vyberajte miesto pri vodných tryskách, kde voda prúdi do bazéna. Zapnite aj filtráciu, vďaka čomu sa prípravok do 30 minút rovnomerne rozloží.

Pozri aj: Staré tehly nevyhadzujte! Máme pre vás tipy, ako ich využiť v záhrade

Dezinfekcia vody v bazéne chlórom

Chlór predstavuje bazénový dezinfekčný prostriedok, ktorý ničí riasy, vírusy, baktérie a všetky neželané mikroorganizmy. Po naplnení bazéna po zime budete rozhodne musieť aplikovať chlór. Zakúpiť si ho môžete v rôznych podobách, ako napríklad chlórové tablety do bazéna či v podobe granulátu alebo tekutiny.

Na jednorazovú chloráciu bazéna sa používa chlórový šok. Ide o prípravok, ktorý je určený na expresnú úpravu chlóru vo vašom bazéne. Chlórový šok sa nepoužíva len po zime. Vhodný je vtedy, keď dôjde k náhlemu väčšiemu znečisteniu bazéna.

Pozor, pri manipulácii s chlórom vždy používajte ochranné rukavice, aby ste sa vyhli podráždeniu pokožky.

Druhy a typy bazénov

V dnešnej dobe naše záhrady neslúžia len na dopestovanie plodín. Pre mnohých z nás záhrada predstavuje priestor, kde si môžeme oddýchnuť, stráviť príjemný čas a načerpať nové sily. Bazény sú dnes bežnou súčasťou záhrad. Možno aj vy premýšľate nad jeho kúpou, ak teda už jeden z nich na záhrade nemáte. Z akých druhov a typov bazénov si môžete vyberať?

  • Nadzemné bazény
  • Polozapustené bazény
  • Bazény do zeme (zapustené bazény)
  • Detský bazén
  • Nafukovací bazén
  • Rámový bazén
  • Biobazény, kúpacie jazierka

Alternatívou k bazénom sú vírivky a kúpacie kade, ktoré sa môžu používať celoročne.

Pri kúpe bazéna je vhodné zaobstarať si i bazénové príslušenstvo, ako napríklad podložku pod bazén, bazénový plávajúci teplomer, sieťku s teleskopickou tyčou, solárny ohrev na bazén, bublinkovú fóliu na bazén, plachtu na bazén a pod. 

Nezabudnite na okolie bazéna

Predtým, ako sa pustíte do čistenia bazéna a prípravy na novú letnú sezónu, venujte pozornosť i úprave jeho okolia. Zvážte, či váš trávnik nepotrebuje pokosiť. Skontrolujte rastliny, palmy, stromy, výsadbu okolo bazéna a prípadne jej doprajte strih. Pri kosení trávy a úprave rastlín radšej nechajte bazén zakrytý, vďaka čomu sa vyhnete znečisteniu bazéna. Dôkladne prezrite i dlažbu a okolie bazéna, poškodené dlaždice vymeňte. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní