Ako vybrať vešiak do predsiene? Na čo si dávať pozor?

Predsieň predstavuje miestnosť, ktorú my aj hostia vidíme ako prvú pri vstupe do domu či bytu. Je tiež priestorom, kde sa prezúvame a odkladáme vrchný odev. Niekedy je však ťažké ju udržať čistú, organizovanú, upratanú a navyše aj útulnú a štýlovú.

Skvelým pomocníkom je vešiak, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou predsiene. Jeho správny výber vám môže dopomôcť k prehľadnému uloženiu kabátov, búnd či iných odevov a vytvoriť funkčný priestor, ktorý bude zároveň pôsobiť príjemne. 

Aké typy vešiakov existujú? Podľa čoho vybrať ten správny vešiak do chodby či predsiene?

Neprehliadni: Nespútaný boho štýl bývania: 6 spôsobov, ako ho priniesť aj k vám domov

Typy vešiakov

Preferujete moderný dizajn alebo si potrpíte na retro kúsky či minimalistické prevedenie? Dnes je výber vešiakov naozaj široký. Okrem tých obyčajných, na ktoré si môžete vešať kabáty, existujú aj také, ktoré majú poličku na odloženie topánok, zrkadlo či miesto na sedenie. Spomedzi akých typov vešiakov si môžete vyberať?

Vešiak

Zdroj: Depositphotos

Stojanové vešiaky

Stojatá verzia vešiaka na bundy je vhodná do predsiene, ktorá má dostatok priestoru. Tieto typy vešiakov netreba k ničomu pripevňovať, jednoducho len postaviť na požadované miesto.

Stojaté vešiaky dokážu byť praktickým a zároveň štýlovým prvkom interiéru. Veľké zahnuté háčiky a priestor na dáždniky sa v dnešnej dobe dočkali nového dizajnu, a preto sú k dispozícii rôzne materiálové varianty a hravé dizajnové riešenia. Stojaté vešiaky sa vyrábajú z drevených, kovových aj kombinovaných materiálov. Vyberať si môžete z rôznych prevedení, štýlov a farieb. 

Vešiak na stenu

Nástenný vešiak je výbornou voľbou do malých priestorov. Ponúka hneď niekoľko spôsobov riešení. Tým najjednoduchším je niekoľko háčikov na kotviacom prvku. Vďaka ich upevneniu tieto vešiaky môžete umiestniť na stenu nad skrinku na topánky či iný nábytok do predsiene.

Do tejto kategórie patria háčiky na kabáty, vešiaky na kľúče či rôzne druhy závesných vešiakov. So správnou inštaláciou dokáže vešiakový panel s policami a zrkadlom ušetriť miesto v predsieni a zároveň ponúknuť úložný priestor pre bundy, tašky, kabelky, batohy, čiapky či rukavice. 

Vešiak na mieru

Napriek tomu, že ponuka vešiakov je skutočne pestrá, môže sa stať, že vám žiadny z nich nepadne do oka. Alebo možno máte malú predsieň, či naopak väčšiu a hľadáte niečo presne pre vaše priestory. Najideálnejším a zároveň najdrahším riešením je vešiak na kabáty zhotovený na mieru, ktorý si môžete prispôsobiť vašim potrebám. 

Dizajnové vešiaky

V ponuke vešiakov môžete objaviť rôzne dizajnové kúsky, ktoré sa hodia nielen do moderných domácnosti. Vybrať si môžete napríklad vešiaky s policami, vešiaky v podobe bicykla či kovový vešiak v tvare býčej hlavy. Samozrejme, za jedinečný dizajn si aj niečo priplatíte.

Ak radi majstrujete a hľadáte niečo originálne alebo jednoducho váš rozpočet vám nedovolí rozhliadať sa po drahých kúskoch, vyrobte si sami zaujímavý vešiak z konára stromu. Takisto starý rebrík môžete premeniť na veľmi štýlový vešiak na šaty. 

Materiál vešiakov

Stojanové vešiaky sa zväčša vyrábajú z dreva alebo kovu. Natrafiť však môžete i na plastové modely. Drevený stojanový vešiak je klasikou, ktorá zaujme prírodným vzhľadom. Je pomerne pevný, avšak cenovo drahší. Kovový vešiak môže byť vyrobený z ľahkých zliatín alebo ocele. Plastové vešiaky sa hodia do moderných priestorov s nádychom minimalizmu. Plast je ľahký, cenovo výhodný, pri niektorých modeloch aj recyklovateľný. 

Závesné vešiaky bývajú vyrobené z kovov a dreva. Majte na pamäti, že by mali dokonale zapadnúť do vášho interiéru. Podľa toho vyberajte aj materiál.

Pozri aj: Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

Vešiak

Zdroj: Depositphotos

Na čo sa zamerať pri výbere vešiaka?

Vešiak na chodbu či do modernej predsiene by nemal byť len vkusný, ale mal by najmä plniť svoju funkciu. Pri výbere stojana na oblečenie si všímajte: 

  • Nosnosť: Ak chcete využívať stojanový vešiak plnohodnotne, zamerajte sa na jeho nosnosť. Maximálna nosnosť môže byť menej ako 10 kg, ale aj 20 kg. Obyčajné stojace vešiaky majú nosnosť nižšiu, stojany na oblečenie ju majú vyššiu, okolo 30 kg.
  • Váha vešiaka: tá sa odvíja od materiálu. Môže sa stať, že ak bude vešiak príliš ľahký, a vy naň zavesíte zopár zimných kabátov, tak sa môže prevrátiť.
  • Stabilita vešiaka: vešiak nesmie byť krivý, nemal by sa kývať a mal by byť stabilný.

Pred kúpou nástenného vešiaka si premyslite, kam ho umiestnite a presne si premerajte, aký dlhý a široký by mal byť. Vešiak na stenu si tiež poriadne prezrite, aby nemal žiadne poškodenie a skontrolujte aj balenia, či v ňom nič nechýba. Nevýhodou nástenných vešiakov je niekedy náročná inštalácia, ktorá môže mať, pri zlom ukotvení, za následok aj vytrhnutie zo steny.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE