Čo s pokosenou trávou? Poznáte týchto 5 spôsobov jej využitia?

Obdobie kosenia trávnika je v plnom prúde. Zo všetkých záhrad sa ozýva zvuk kosačiek a vzduchom sa šíri vôňa čerstvo pokosenej trávy. Mnohí záhradkári sa zamýšľajú nad tým, čo robiť s pokosenou trávou. Niektorí trávu pohrabú a odnesú na smetisko, kde sa nachádzajú kontajnery s biologickým odpadom. Iní ju zase nechajú preschnúť a spália napriek tomu, že pálenie odpadu v záhrade je zakázané. 

Vedeli ste však, že pokosená tráva vám môže priniesť i úžitok? Ako využiť toto „zelené zlato" v záhrade? Na čo všetko nám ešte môže poslúžiť?

1. Pokosená tráva ako hnojivo

Pokosenú trávu môžete kompostovať spolu s ďalším organickým odpadom zo záhrady a z domácnosti.

Ako kompostovať trávu?

Pokosenú trávu vysypte zo zberného koša záhradnej kosačky a dajte napríklad do záhradného fúrika. Pokosená tráva totiž musí pred ďalším použitím preschnúť.

Po preschnutí môžete pokosenú trávu skompostovať. Je dobré ju zmiešať s ostatným záhradným odpadom, napríklad podrvenými konárikmi alebo s listami. Takýmto spôsobom podporíte jej rýchlejší rozpad. Tento organický odpad môžete potom použiť ako ekologické hnojivo do záhrady.

2. Nástielka z pokosenej trávy

Mulčovanie trávou napomáha udržovaniu vlahy v pôde a bráni jej vysychaniu. Vezmite pokosenú trávu a pomocou záhradných rukavíc ju rozmiestnite po pôde. Nedávajte však hrubšiu vrstvu ako 3 až 5 centimetrov, pretože tráva začne plesnivieť a je potrebné ju prehrabávať a prevzdušňovať.

Pokosená tráva pod paradajkami znepríjemní pohyb slimákom, slizniakov a rastliny tak budú čiastočne chránené. Takisto pôda bude mať vďaka nástielke aj optimálnu teplotu pre rozvoj koreňového systému pestovaných rastlín. Ďalšou výhodou nástielky je, že po prudkom daždi nebude povrch pôdy rozblatený a vysychať bude pomalšie.

S pokosenou trávou môžete nastielať pôdu v malinisku, pod kríčkami ríbezlí, pod ďalšími kríkmi a trvalkami, ako je napríklad rozchodník nádherný, flox, georgíny či pivonky. Rozmiestnenie čerstvej trávy pod stromy nie je dobrou voľbou, lebo vo väčšej vrstve hnije, zapácha a vytekajú z nej rastlinné šťavy.

Pokosená tráva

Zdroj: Depositphotos

3. Pokosenú trávu nezbierajte

Pri pestovaných trávnikoch bez pravidelnej závlahy môžete nechať v lete pokosenú trávu na ploche. Poslúži totiž ako ochrana proti nadmernému odparovaniu vody. Ak ponecháte pokosenú trávu na trávniku, ani širokolistá burina nebude mať šancu preraziť.

Majte však na zreteli, že kúsky trávy musia mať dĺžku najviac 3 – 4 mm. Takéto drobné odrezky trávy budú na trávniku takmer neviditeľné, pomerne rýchlo sa rozložia a zmenia na humus. Avšak, rizikom nastielania trávnika je tvorba nežiadúcej trávnej plsti, preto je potrebné trávnik častejšie prerezávať.

4. Nehnojená tráva ako krmivo

Ak chováte doma sliepky, ovce či iné domáce zvieratá, pokosenú trávu môžete použiť aj ako krmivo. Ak však svoj trávnik pravidelne hnojíte, pokosenú trávu určite zvieratám nedávajte. Radšej si zvoľte iný spôsob jej využitia. 

Pozri aj: Záhrada v stredomorskom štýle: Ako si ju vytvoriť a čo by v nej nemalo chýbať?

Tráva

Zdroj: Depositphotos

5. Pestovanie zemiakov

Na vybranú plochu vo vašej záhrade položte zemiaky a zasypte ich trávou asi do výšky 30 centimetrov až pol metra. Takto zasadené zemiaky občas polejte. Približne po 8 týždňoch očakávajte prvé listy. Pokračujte v polievaní a ak treba, postrekujte proti škodcom. Na jeseň sa môžete tešiť z úrody zemiakov.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE