Jujuba čínska - zázračné ovocie: Aké sú jej účinky a prečo je dobré ju mať v záhrade?

Jujuba čínska - zázračné ovocie: Aké sú jej účinky a prečo je dobré ju mať v záhrade?
  • 28.05.2022
  • Michaela Kožáková

Všetci záhradkári, vášniví pestovatelia a milovníci rastlín by mali určite doplniť svoju zbierku rastlín a zaobstarať si netradičný, veľmi zaujímavý ker pomenovaný Jujuba čínska. Napriek tomu, že názov tejto rastliny znie trochu exoticky, je možné ju nechránene pestovať aj v našich podmienkach. Jujuba, tiež známa ako čínska, červená či indiánska datľa, pochádza z Číny, kde sa pestuje už viac ako 4000 rokov. Bežne sa tam konzumuje ako potravinový doplnok a už tisíce rokov sa využíva v tradičnej čínskej medicíne.

Rastliny sa pred stáročiami dostali za ázijské krajiny a dnes sa pestujú v Rusku, severnej Afrike, južnej Európe, na Strednom východe a na juhozápade Spojených štátov. Sadenice jujuby boli dovezené do Európy na začiatku kresťanskej éry. Čím je táto nevšedná rastlina výnimočná a ako ju pestovať?

Neprehliadni: Okrasné trávy do záhrady: Ako ich pestovať a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

Charatkteristika jujuby

Zdroj: shutterstock

Charakteristika jujuby čínskej

Jujuba čínska je opadavý nízky tŕnitý strom, prípadne ker, dorastajúci do výšky maximálne 3 metrov, charakteristický previsnutými konármi, ktoré sú obrastené drobnými eliptickými lístkami. Existujú dva hlavné domestikované druhy čínskej datle - Ziziphus mauritiana Lam. (Indická jujuba) a Ziziphus jujuba Mill. (Jujuba obyčajná). Tieto druhy majú širokú škálu morfológií od kríkov až po malé alebo stredne veľké stromy, ktoré môžu byť vzpriamené alebo polopriame. Na Slovensku sú dostupné odrody ako napríklad Dong Zao, Gigant či Li.

Na jar vyrastajú z pukov letorasty, ktoré v jeseni opadávajú spolu s ovocím. Krík kvitne od júna do augusta drobnými, malými, nevýraznými, žltkastými kvetmi, ktoré sú obojpohlavné, čiastočne cudzoopelivé a vyrastajú v pazuchách listov. Napriek obojpohlavnosti rastlín je vhodné do záhrady vysadiť aspoň dva stromy. 

Plodom je oválna, niekedy guľatá kôstkovica dorastajúca do dĺžky 2-3 centimetre podobajúca sa slivke. Niektoré vyšľachtené odrody môžu mať plody veľké až 5-6 centimetrov, zatiaľ čo plody divokých semenáčov môžu byť menšie. V období dozrievania, koncom augusta a začiatkom septembra, sú plody tmavočervené. Ak sa neoberú, na strome vydržia aj celú zimu. Dužina je krémovo biela, sladkej chuti, pripomínajúca čerstvé datle. 

Pestovanie čínskej datle

Možno sa to nezdá, ale čínska datľa je nenáročná na pestovanie. Najradšej má priepustnú, kamenistú pôdu. Dobre znáša sucho, ale adaptuje sa aj na zamokrené, nie však studené a veľmi premočené pôdy. Najviac jej vyhovuje slnečné stanovište, chránené pred severnými vetrami. 

Počas zimného obdobia znesie teploty aj -20 °C. Prvé dva roky však treba mladé stromčeky chrániť pred zimou, najlepšie je uložiť ich niekam do pivnice či zimnej záhrady. Rast je silný aj bez prílišnej starostlivosti, avšak na jar rastline môžete dopriať živiny vo forme kompostovaného hnoja alebo obohateného kompostu. 

Rozmnožovanie čínskej datle

Čínsku datľu môžeme rozmnožovať semenami, aj keď kvalita takto vypestovaných rastlín nie je vždy vysoká a plody sú zväčša menšie. Vhodnejšie je vrúbľovanie vyšľachtených odrôd na podpníky rovnakého druhu jujuby. Rozmnožovať môžete i koreňovými výmladkami, ktoré jednoducho dosadíte.

Zakoreňovanie odrezkov je pomerne problematické a vyznačuje sa slabou ujateľnosťou odrezkov. Ak pestujeme rastlinu zo semena je vhodné narušiť hrubé osemenie a až potom vysievať. Semenáče nastupujú do rodivosti neskôr, až po 15. roku, preto je lepšie ich zaštepiť vo veku 3 rokov, potom zarodia o 1 či 2 roky a budú menej tŕnisté. 

Ćínska datľa

Zdroj: shutterstock

Účinky čínskej datle

Jujuba čínska má dlhú históriu používania ako ovocie a liek. Hlavnými biologicky aktívnymi zložkami sú vitamín C, fenoly, flavonoidy, triterpénové kyseliny, polysacharidy a 18 z 24 aminokyselín, ktoré potrebujeme k životu. Okrem spomínaných látok plody tiež predstavujú obrovský prínos pre zaujímavý obsah vitamínov skupiny B, karoténu, prírodného cukru a minerálnych látok ako je železo, draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík, zinok, mangán, jód, meď, kobalt.

Plody rastliny sa tiež vyznačujú protirakovinovými, protizápalovými, protiobezitnými, imunostimulačnými, antioxidačnými, hepatoprotektívnymi a gastrointestinálnymi účinkami. Plody sa odporúčajú proti kašľu, nespavosti, neurózam či reumatickým bolestiam, ale aj na dobré trávenie. Niektoré štúdie tvrdia, že tiež čistia krv, znižujú krvný tlak a upokojujú bolesti pečene, obličiek a močového mechúra. 

Semená jujuby zase majú liečiť nespavosť a celkovú slabosť, chronický smäd, búšenie srdca, hypertenziu, nadmerné potenie a podvýživu. Majú tonizujúce účinky na organizmus, upokojujú nervy, posilňujú kosti a šľachy. Listy sa v Číne používajú na výrobu očných kvapiek, pri liečbe zimnice a na znižovanie horúčky, na povzbudenie krvného obehu a vo vlasovej kozmetike pre rast vlasov.

Využitie plodov čínskej datle

Čerstvé chrumkavé plody sa dajú hneď konzumovať alebo spracovávať do kompótov, lekváru, pyré, želé, marinády či kandizovať. Výborné sú aj na koláče a do sušienok. Dajú sa uchovávať sušené pre zdravé zimné maškrtenie. Uležané sú dokonca výbornou pochúťkou k vínu. V Indonézii sa listy mladých rastlín jujuby pridávajú do šalátov. Listy majú zaujímavú vlastnosť – paralytický účinok. Keď ich rozhryziete nasledujúcu hodinu nebudete cítiť sladkú chuť. Obsahujú látku, ktorá v ústach blokuje receptory vnímajúce sladkú chuť. 

Pozri aj: Ako sa zbaviť buriny? Máme tip na účinného prírodného ničiteľa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní