Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

S príchodom jari sa prebúdza u mnohých milovníkov rastlín aj chuť sadiť, pestovať a presádzať. Viacerí pritom nechcú investovať do drahého záhradkárskeho vybavenia. Poznajú totiž tipy a triky, ako zabezpečiť rastlinám vhodné podmienky pre rast či rozmnoženie. Jedným z praktických a užitočných riešení je aj domáci mini skleník. Poradíme vám ako ho vyrobiť a kam ho umiestniť. Rastlinkám sa v ňom bude dariť jedna radosť.

Na čo slúži mini skleník?

V interiérovom mini skleníku sa dajú predpestovať priesady byliniek, zeleniny a kvietkov. Dobre poslúži aj na rozmnožovanie rastlín pomocou odrezkov. Ideálny je tiež na pestovanie rastlín, ktoré potrebujú vysokú vzdušnú vlhkosť. Medzi také patria napríklad miniatúrne orchidey, mäsožravé rastliny, niektoré papraďorasty (plavúnky) a vybrané druhy s pestrými listami (fitónie).

Malý skleník si zamilujú aj deti, ktoré si v ňom môžu vytvoriť svoju prvú miniatúrnu záhradku. Detskí pestovatelia nadšene sledujú, ako zo semienka, ktoré uložia do zeme, vyrastie rastlina. Ak v skleníku pestujete rastlinky, ktoré budú neskôr potrebovať voľnú pôdu, nie je dobré presadiť ich náhle, aby rastliny nedostali šok. Vhodné je mini skleník so stúpajúcimi teplotami postupne premiestniť na balkón, terasu alebo dvor a až následne z neho rastliny zasadiť do exteriéru. Ide akoby o postupné otužovanie či privykanie na vonkajšie podmienky, ktoré nie sú vždy ideálne. Potýkať sa totiž budú musieť aj s vetrom, suchom, chladom i silným slnečným žiarením.

Ako vyrobiť mini skleník?

Na výrobu mini skleníka vám poväčšine budú stačiť veci, ktoré bežne nájdete doma. Využiť môžete staré misky, obedáre, plastové boxy, akváriá či teráriá, priehľadnú plastovú fóliu (napr. potravinovú), drevo alebo plastové fľaše. Dôležité je, aby bola výška skleníčka dostatočná na výšku rastlín, ktoré doň plánujete umiestniť. 

Vyskúšajte: Pestovanie izbových rastlín netradičným spôsobom – inšpirácie, ktoré ťa očaria

mini skleník

Zdroj: sk.pinterest.com/balconygardenwe

Mini skleník z plastových fliaš

Tento typ skleníka je vhodný na vysievanie byliniek. Potrebovať budete dve plastové fľaše – jednu litrovú a druhú dvojlitrovú. Najprv ostrým nožom odrežte hornú časť fliaš (asi 15 cm od vrchu). Potom naplňte menšiu z fliaš substrátom na výsev alebo univerzálnym substrátom zmiešaným s perlitom. Steny fľaše zrežte podľa potreby, vysejte semiačka, prikryte odrezanou vrchnou časťou väčšej fľaše a pravidelne roste.

Skleníček umiestnite na slnečné a teplé miesto. Nie je vhodné ho dať na priame slnko, aby sa rastlinky nespálili. Obdobný efekt dosiahnete aj v prípade, že použijete plastové poháre. Do jedného umiestnite zeminu a semiačka, druhý použite na zakrytie. 

Skleník z fólie, dóz, dreva alebo akvária

Postup pri výrobe skleníka zo starých misiek, obedárov, akvárií či terárií a dreva je veľmi podobný. Ide o to, pripraviť si kvalitnú bázu, teda spodnú časť, do ktorej nasypete substrát a ak treba, spraviť si pomocou drievok aj konštrukciu, ktorú prekryjete plastovou fóliou. Dobré je nezabudnúť aj na prípadné vetracie otvory. Výška konštrukcie závisí od vzrastu rastliniek. Nie je vhodné, aby sa rastlinky v skleníku tlačili. 

Odporúčame: TOP tipy, ako udržať listy izbových rastlín lesklé a zdravé

plastový mini skleník

Zdroj: sk.pinterest.com/pldsp

Rozmnožovanie rastlín v mini skleníku

Okrem pestovania priesad je mini skleník výborným pomocníkom aj na rozmnožovanie niektorých druhov rastliniek. Tento spôsob je vhodný napríklad pre monstery, filodendróny, potosovce ale aj rôzne druhy okrasných kríkov alebo ruží. To, že na množenie potrebujete vždy list, je mýtus. V skleníčku hravo namnožíte rastlinku aj zo stonky s kolienkom, na ktorej list chýba. Dôležité je odrezať stonku čistým a ostrým nožom. Kolienko je miesto, z ktorého rastie list a po reze aj nové korene a výhony. Nie všetky izbové rastliny ho majú. Typické je napríklad pre niektoré ťahavé izbové kvety.

Pripravené odrezky stačí vložiť do skleníka s vlhkým substrátom. Najlepšie je použiť porézny perlit, ktorý vytvára sterilné prostredie a drží vlhkosť. Použiť sa dá aj substrát na výsev a množenie. Pred zasadením môžete odrezok namočiť do rastového stimulátora, ktorý kúpite v špecializovaných obchodoch. Opäť platí, pravidelne rosiť a nechať na teplom mieste. Substrát by nemal vyschnúť.

Malý skleník je vhodné vetrať, aby sa v ňom nerozšírila hniloba. Je možné, že nie všetky výhony sa ujmú. Netreba však byť sklamaný. Kým sa rastlinka ujme, vytvorí si koreňový systém a začne rásť, trvá to aj niekoľko týždňov. Výsledok však bude stáť za to a vy sa môžete tešiť z nových rastlín, ktoré môžete pokojne podarovať a urobiť tak radosť aj iným.

Pozri aj: Neobvyklá metóda pestovania paradajok: Toto musíte určite vyskúšať!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE