Údržba exteriéru: Ako pomôcť vašej záhrade alebo terase prežiť krutú zimu?

Keď sa prichádzajúca zima začne hlásiť klesajúcimi teplotami, je čas milovanú záhradnú idylu premeniť na zimné útočisko. Aby ste ale mohli tento malý kúsok raja využívať aj v čase mrazivých dní, je dôležité, aby bol priestor zimnej záhrady, terasy alebo balkóna na nehostinné podmienky dobre pripravený.

Neberte to na ľahkú váhu a začnite čím skôr, práve teraz je ten pravý čas na posledné záhradné práce predtým, ako sa úplne odovzdáte teplej pohode domova. Na jar potom navyše nebudete musieť stráviť nekonečné hodiny obnovou toho, čo mohla krutá zima poškodiť.

Odporúčame: Púštna ruža spája to najkrajšie z oboch- nechajte sa ňou očariť

Postarajte sa o zámkovú dlažbu

Napriek tomu, že je táto časť exteriéru zhotovená z mimoriadne odolných materiálov, venovať jej pozornosť v podobe údržby má svoj zmysel. Silné mrazy v kombinácii s nečistotami, prachom, hlinou, lístím a vodou môžu inak krásnu dlažbu terasy či záhrady doslova zdevastovať.

Predísť tomu sa dá dôkladným čistením, ktoré je najlepšou prevenciou na predĺženie krásy a životnosti tejto unikátnej plochy. Čo presne ale robiť, aby si vaša luxusná zámková dlažba poradila so zimným počasím?

Prvým krokom je dôkladné čistenie. Zbavte dlažbu nečistôt, lístia, machu a rias, ktoré by mohli podporovať šmykľavosť pri mokrom alebo zamrznutom počasí. Použite vysokotlakový čistič alebo tvrdú kefu s čistiacim prostriedkom určeným pre vonkajšie povrchy, aby ste zabezpečili, že dlaždice budú čisté a voľné od usadenín.

Po vyčistení nezabudnite dlažbu opláchnuť čistou vodou. Akékoľvek poškodené alebo uvoľnené diely dlažby je tiež treba opraviť alebo vymeniť, pretože zima a cykly zamŕzania a rozmŕzania môžu spôsobiť ďalšie škody.

Nakoniec, ako preventívnu ochranu, možno aplikovať prípravky na impregnáciu, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu vplyvom mrazu a soli, čím sa zvýši odolnosť dlažby voči zimným podmienkam. Týmto prístupom zabezpečíte, že vaša zámková dlažba bude nielen esteticky príťažlivá, ale aj funkčná a bezpečná počas celej zimy.

Vyskúšajte: Cukor je skvelým pomocníkom! Spoznajte 15 tipov, ako ho využiť netradične

údržba zámkovej dlažby pred  zimou

Zdroj: Kitraveler/Shutterstock.com

Zvážte údržbu drevín a trávnika

S prázdnymi konármi je ľahšie rozpoznať a odstrániť poškodené alebo choré časti, čo je zásadné pre predchádzanie chorobám a rastovým deformáciám, ktoré by mohli v zime spôsobiť problémy. Jednorazové orezanie a úpravy stačia na to, aby vaša záhrada bola pripravená na zimný odpočinok.

Podobne to platí aj pre trávnik, ktorý upravíte na požadovanú dĺžku komfortnou aku kosačkou a následne zanalyzujete jeho stav. Odborníci radia upravovať trávnik kosačkou dovtedy, kým teploty vzduchu neklesnú pod 7 °C.

Dajte si tiež pozor na spomínanú dĺžku trávnika. Ak to s kosačkou príliš preženiete a urobíte záhrade krátky „letný“ zostrih, zima má k jej poškodeniu ľahšiu cestu. Ideálna výška trávy, v závislosti od jej druhu, je od 3 do 6 cm.

Vyčistite záhony od buriny

Nezanedbávajte ani dôkladné očistenie pozemku od buriny – zabudnutá burina môže v jesenných a zimných mesiacoch rásť a na jar vás potom zavalí prácou. Odstránením buriny ešte pred nástupom mrazov udržíte záhradu prehľadnú a esteticky príjemnú.

Pozri aj: Objavte 9 spôsobov, ako prevoňať celý váš domov bez chémie

zazimovanie trávnika

Zdroj: Vaclav Sonnek/Shutterstock.com

Poskytnite ochranu citlivým rastlinám

Okrem boja s burinou by ste mali myslieť aj na ochranu zraniteľných rastlín. Skleník alebo zimná záhrada poskytuje optimálne podmienky pre tie druhy, ktoré nemôžu prežiť mrazivé počasie.

Ak nemáte tieto možnosti, zvážte použitie záhradného rúna, ktoré izoluje rastliny pred chladom, ale zároveň umožňuje prístup svetla a vody.

Mulčujte záhony a kvetináče

Pre lepšiu ochranu vašich rastlín počas zimy aplikujte na záhony vrstvu mulča, ktorá pozostáva z organických materiálov, ako sú pokosená tráva, lístie a drvená kôra. Všetko čo vám pri upratovaní teda zostalo môžete teraz efektívne zužitkovať. Táto vrstva pomôže udržať pôdu teplú a zároveň dodá živiny podporujúce zdravý rast.

Pozor si dajte na lístie, ktoré do kompostu nepatrí.

Ide najmä o lístie napadnutých stromov, z jedovatých, často exotických druhov rastlín (brečtan), lístie s vysokým obsahom tanínu (dubové), ktoré môže spomaliť rozklad a zakysliť kompost.

Lístie z čiernych orechov obsahuje juglon, ktorý je toxický pre mnohé rastliny a môže inhibovať ich rast. Listy z magnólie alebo vavrínové listy, ktoré sa rozkladajú veľmi pomaly a samozrejme, lístie z rastlín ošetrených chemikáliami.

Uvidíte, že vaša záhrada a terasa sa vám za takýto prístup poďakuje vo forme vytvorenia príjemného prostredia na relaxovanie počas celého roka.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE