Objavte 9 spôsobov, ako prevoňať celý váš domov bez chémie

Prírodné vône majú neuveriteľnú silu ovplyvniť našu náladu a pohodu. Voňavý domov je nie len príjemný pre nás, ale aj pre tých, ktorí ho navštívia. Neviete ako prevoňať domov bez chémie a chcete, aby odstraňovanie nepríjemných pachov bolo prirodzeným spôsobom?

Ak ste už unavení od bežného osviežovača vzduchu v spreji a túžite svoju domácnosť prevoňať prirodzene, čítajte ďalej. Prinášame vám 9 spôsobov, ako si prevoňať domácnosť prírodnou cestou.

Ako doma prevoňať celý priestor?

Zamýšľate sa aj vy nad tým, ako si prevoňať domov tak, aby krásna vôňa domova bola po vašom príchode to, čo vás privíta a očarí ako prvé?

Prevoňajte svoj byt predovšetkým pomocou prírodných materiálov, aby vás už viac nemuseli trápiť napríklad aj tieto otázky:

  • Ako mám správne použiť osviežovač vzduchu?
  • Ako prevoňať bývanie tým najjednoduchším spôsobom?
  • Ako prevoňať svoj domov rýchlo a efektívne?
  • Čím rozvoňať svoj domov?

Ako prevoňať celú domácnosť a domov bez chémie?

1. Aromatické sviečky s prírodnými olejmi

Aromatické sviečky a vosky s prírodnými olejmi sú jedným z najjednoduchších spôsobov, ako prevoňať celú domácnosť príjemnou vôňou. Výber je naozaj široký. Od levandule na relaxáciu až po citrusy pre osvieženie, či povzbudivý eukalyptus pre čistejší vzduch. Sviečky vám zároveň vytvoria pekný estetický doplnok a vône v interiéri.

2. Aróma difuzéry

Difuzér a voňavý esenciálny olej sú stále populárnejšie ako skvelý osviežovač vzduchu. Stačí pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja a prírodné vône zostanú účinkovať ešte po dlhú dobu. Na trhu nájdete aj špeciálne esenciálne oleje, ktoré okrem krásnej vône ponúkajú aj výhody pre vaše zdravie. Aróma difuzéry sú teda skvelou kombináciou ako prevoňať interiér domu, a zároveň pomôcť vášmu zdraviu.

Neprehliadnite: Neporiadok nemá šancu! Stavte na kreatívne úložne priestory do detskej izby

difúzer

Zdroj: Depositphotos

3. Vôňa čerstvých bylín

Ak túžite po tom, aby váš domov voňal po čerstvých bylinách, siahnite po bylinkách ako sú mäta, rozmarín alebo bazalka. Nielenže vytvárajú prirodzenú vôňu, ale aj poskytujú čerstvé byliny na varenie. Bylinky môžu zároveň slúžiť aj ako prírodný deodorant.

4. Sacharínové vrecúška s bylinami a korením

Vložte sušené bylinky a korenie do malých vrecúšok a umiestnite ich v rôznych častiach vášho domu, kde cítite menej intenzívne vône. Pri každom prechode ich nežne stlačte, aby sa vôňa uvoľnila. Vrecúška s bylinami sú teda ďalší tip ako prevoňať svoj domov v miestnostiach ako sú šatník, kúpeľňa či toaleta.

5. Vôňa z citrusových plodov

Citrusy sú jednoduchým riešením ako prevoňať dom okamžite. Majú osviežujúcu arómu, ktorá dokáže naplniť miestnosti domu vôňou exotiky. Urobte si citrusové rezančeky alebo použite citrónové a pomarančové šupky vo vašich dekoračných misách. Priestor potom sviežo vonia a trik ako prevoňať izbu máte dokonalo vyriešený.

6. Kávové zrná sú spôsob, ako prevoňať domácnosť

Pre milovníkov kávy môže byť táto vôňa osviežujúca. Upražte čerstvé zrná kávy a umiestnite ich do misy na stôl alebo pri vchode. Prevoňajte si domov spôsobom, ktorý nie len prinesie vôňu domova, ale aj dokonale zneutralizuje akékoľvek nepríjemný pach. Kávové zrná sú tiež výbornou alternatívou ako zneutralizovať nepríjemný pach aj vo vašej mrazničke či chladničke.

Tip redakcie: Rovnako ako kávové zrná, vám na prevoňanie chladničky postačí aj kávová usadenina. Pohltí zápach rovnako účinne.

Odporúčame aj: Nevyhadzujte staré hlinené kvetináče - TAKTO ich ešte využijete

sviečky

Zdroj: Depositphotos

7. Vôňa vanilky

Keď je vôňa v celom dome v opojení vanilky, mnohí sa cítia pohodlne, dokonca až zrelaxovane. Vanilkový extrakt zmiešaný s vodou, jemne ohriaty na sporáku je skvelý spôsob ako prevoňať domácnosť sladkou vôňou jesene. A to bez chémie.

8. Aromatické tyčinky

Aromatické tyčinky pozná už takmer každý z nás, kto riešil nepríjemný zápach v domácnosti. Tento tradičný spôsob ako prevoňať bývanie je stále účinný a veľmi obľúbený. Výber je obrovský, od kvetinových po drevité vône. Voľba ako prevoňať celú domácnosť, zostáva už len na vás.

9. Vôňa čerstvých kvetov

Nič neprekoná príjemnú vôňu čerstvých kvetov. Rozvoňať svoj domov dokážete umiestnením kvetov v rôznych častiach vášho domu a budete mať nielen krásnu výzdobu, ale aj prirodzene jemnú vôňu. Menej intenzívne vône kvetov preto budú voľbou pre ľudí citlivých na intenzívne vône.

Zaujme vás: Správne skladovanie zemiakov - TAKTO vám vydržia dlho čerstvé

ako prevoňať domácnosť

Zdroj: Depositphotos

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vonia váš domov a ako prevoňať dom?

Váš domov je vašou osobnou oázou pokoja a relaxu. Je miestom, kde si oddýchnete po dlhom a náročnom dni. Jediné po čom túžite je naplniť celý dom vôňou, ktorá bude charakteristická pre vás. Vôňa charakterizujúca vašu osobnosť. Predtým ako sa rozhodnete prevoňať dom esenciálnym olejom, hľadajte základné príčiny nepríjemných zápachov.

Ako prevoňať svoju domácnosť a ako prevoňať interiér domu?

Ako prevoňať izbu

  • Postarajte sa o pravidelné vetranie miestností, snažte sa mať čerstvo upratané, venujte pozornosť závesom a kobercom.
  • Aj vďaka malým pravidelným činnostiam, zabránite množeniu baktérií, ktoré spôsobujú častý nepríjemný zápach.
  • Nezabúdajte, že príjemná vôňa vášho domova sa môže odzrkadľovať aj v dôkladnom čistení.

Tip pre vás: Domáci urýchľovač kompostu: Potrebujete len 3 ingrediencie na jeho prípravu!

aroma tyčinky

Zdroj: Depositphotos

Ako prevoňať toaletu?

Zbavenie sa zápachu na toalete patrí medzi časté problémy v domácnosti. Riešením môže byť parfumovaný toaletný papier s použitím esenciálnych olejov. Stačí pár kvapiek esenciálneho oleja na vnútornú stranu papierovej rolky a postaráte sa o odstránenie nepríjemných pachov. A to na veľmi dlhú dobu.

Možností a variant, ako prevoňať domov bez chémie je viacero. Stačí si len vybrať to, čo je pre vás najefektívnejšie a o rozvoniavanie domácnosti máte postarané.

TIP REDAKCIE - Nezabudnite na čistenie klimatizácie:

Pri hľadaní prírodných spôsobov, ako udržať váš domov svieži a voňavý, je kľúčové nezabúdať aj na pravidelné čistenie vašej klimatizácie. Klimatizácia môže byť nechtiac zdrojom nepríjemných pachov, ak nie je pravidelne a správne čistená. Plesne, baktérie a iné mikroorganizmy sa môžu hromadiť v filtračných systémoch a vnútri samotnej klimatizácie, čo môže viesť k šíreniu nežiaducich pachov po celom dome alebo byte.

Pravidelným čistením a výmenou filtrov môžete nielen zabezpečiť, že vaša klimatizácia bude efektívnejšie fungovať a zlepšíte kvalitu vnútorného vzduchu, ale tiež predídete nechcenému zápachu. Tento jednoduchý krok zabezpečí, že vaše úsilie o voňavý domov nebude márnené a váš životný priestor zostane nielen krásne voňavý, ale aj zdravý.

1 komentár
Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

18.03.2024 15:35

Milujem vôňu levandule, každý rok ju suším, dávam do vreciek a do skríň.
Vôňa mäty je vynikajúca, tiež ju suším. Rastlinky pestujeme v záhrade.

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE