TOP tipy ako pestovať vianočný kaktus: Vďaka tomuto zakvitne!

TOP tipy ako pestovať vianočný kaktus: Vďaka tomuto zakvitne!
  • 07.12.2022
  • Veronika Nemčeková

Okrem obľúbenej vianočnej ruže, ktorá sa tradične spája so sviatkami radosti a pokoja, si pozornosť v našich domácnostiach zaslúži aj nemenej krásny vianočný kaktus. Práve táto rastlinka cez rok pôsobí pomerne nenápadne, v zimnom období nás však zvykne odmeniť pohľadom na nádherné kvety.

Pripravili sme pre vás užitočné rady ako sa starať o vianočný kaktus. Poradíme vám, čo rastline prospieva a čomu je lepšie sa pri pestovaní vyhnúť. Dozviete sa aj ako ho môžete rozmnožiť a čo robiť, aby zakvitol. Vyskúšajte naše tipy a vianočný kaktus zaručene skrášli váš domov.

Exotická rastlina

Vianočný kaktus je v odborných kruhoch známy pod názvom Schlumbergera bridgessii. Jeho segmentované listy pripomínajú sukulenty, na púšti by ste ho však hľadali márne. Pochádza totiž z Brazílie.

V slovenských domácnostiach sa najčastejšie stretnete s hybridom pôvodných príbuzných druhov Schlumbergera truncata a Schlumbergera russelliana, ktoré voľne rastú v juhoamerických dažďových pralesoch.

Inšpirujte sa: DIY Vianočné dekorácie: Zvládnete ich vyrobiť jednoducho sami!

Pestovanie vianočného kaktusu

Vianočný kaktus nie je náročný na pestovanie, zaobstarať si ho preto pokojne môžu aj menej skúsení pestovatelia. Stačí, ak mu nájdete vhodné stanovisko, ktoré by malo byť bez priameho slnka a prievanu. Vystavovanie priamemu slnku počas letných mesiacov by mohlo viesť k odumieraniu článkov. Ide o interiérovú rastlinu. Nie je mrazuvzdorná, prežije však aj pri teplote okolo 10 °C. Škodí jej tiež teplo sálajúce z radiátora.

Počas roka pestujeme vianočný kaktus v polotieni. V lete ho môžete umiestniť na záhradu pod stromy. V čase tvorby púčikov a kvitnutia, nie je vhodné rastlinu premiestňovať, aby nedošlo k opadávaniu pukov alebo samotných kvetov. Ťažko totiž znáša zmeny. Vianočný kaktus neobľubuje presádzanie, k tomuto kroku teda pristúpte, až keď je to skutočne potrebné, maximálne raz za tri roky.

Polievanie vianočného kaktusu

Na jar a v lete, teda v období rastu, si vyžaduje pravidelnú zálievku. Ideálne je robiť ju jedenkrát za týždeň. V zimnom období prospeje rastline striedmejšie polievanie. Vodu môžete liať do misky pod kvetináčom. Pozor na premočenie pôdy, môže to viesť k hnitiu koreňovej sústavy. Na pestovanie je najvhodnejší dobre priepustný substrát zmiešaný s pieskom.

Medzi zálievkami je dobré nechať vrchnú vrstvu substrátu vyschnúť, prelievanie spôsobuje vädnutie a následné opadnutie listov. Vianočnému kaktusu prospieva vlhký vzduch, môžete ho teda s pokojným svedomím umiestniť do kúpeľne a kuchyne alebo ho rosiť. Voda by sa nemala dostať na kvety.

Odporúčame: Udržateľný vianočný stromček: Skúste i vy tieto alternatívy a buďte originálni

Množenie vianočného kaktusu

Rozmnožiť vianočný kaktus je pomerne jednoduché. Pár týždňov po odkvitnutí zostrihnite konce stoniek. Podporíte tak jeho rast. Odrezky, ktoré by mali pozostávať z troch segmentov, vložte do priepustného substrátu do tretiny dĺžky odrezku a výdatne zalejte. Kvetináč premiestnite na svetlé stanovisko bez priameho slnka. Po štyroch až šiestich týždňoch by sa odrezky mali zakoreniť.

Kvitnutie vianočného kaktusu

Možno aj vy si kladiete otázku: „Prečo mi nekvitne vianočný kaktus?“. Spoločne sa pokúsime na ňu nájsť odpoveď. Ak budete dodržiavať tieto rady, rastlina sa vám isto odmení nádhernými červenými, ružovými, bielymi, fialovými ale aj žltkastými či oranžovými kvetmi. Vianočný kaktus kvitne od neskorej jesene do začiatku zimy.

Spúšťačom kvitnutia sú nižšie nočné teploty a dlhé noci. Ak chcete, aby vianočný kaktus zakvitol počas sviatkov, umožnite rastline prejsť do vegetatívneho spánku 6 – 8 týždňov pred želaným kvitnutím. Umiestnite ho do tmavšej a chladnejšej miestnosti s priemernou teplotou 10 – 12 °C. Rastlina potrebuje byť minimálne 12 hodín denne v úplnej tme.

Zredukujte zálievku. Rastlina si vytvorí kvetné puky a pripraví sa na kvitnutie. Následne ju môžete preniesť na želané stanovisko, kde sa budú vynímať jej kvety. Kvitnúť môže až jeden mesiac. Treba ju však držať ďalej od zdrojov sálavého tepla.

Vyskúšajte: Borovicové šišky ako malý zázrak: Pripravte si čaj, likér či med!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Vargová 09.12.22 19:19

AV
karma
100.00

Zaujímavý článok. Je odpoveďou na moju otázku, prečo mi ešte nekvitne vianočný kaktus.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 13.12.22 15:15

karma
113.00

Ďakujeme :) Dúfame, že teraz vám už krásne porastie a rozkvitne.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní